پیرو اصلاحات گستردهای که پادشاه ۳۲ ساله عربستان در کشورش به ارمغان آمده است، امروز یک «ممنوعیت» دیگر هم از لیست «ممنوعیت»های این کشور برداشته شد و پس از ۳۵ سال و با اکران دو انیمیشن The Emoji Movie و Captain Underpants، سینماهای عربستان دوباره سینما شدند و در آنها فیلم اکران شد.
عربستان کشور عجیبی است که ممنوعیتهای عجیبتری هم دارد. برخی از این ممنوعیتها انقدر عجیب هستند که شاید حتی بتوانند گوی رقابت را از رقبای ایرانیشان بربایند. این ممنوعیتهای عجیب، با سرعتی بالا درحال رفع شدن هستند و اتفاقا این رفع شدنشان است که به مردم دنیا نشان میدهد چنین ممنوعیتها و محدودیتهای عجیبی هم در قرن ۲۱ وجود دارد. محدودیتهایی که البته برای ما ایرانیها، یکی در میان، «خاطره» هستند. اما بعضی از این محدودیتها انصافا حتی با استانداردهایی که ما در کشور خودمان شاهدش هستیم هم محدودیتهای عجیبی به حساب میآیند. مثلا ممنوعیت رانندگی برای زنان، یکی از این موارد بود. نمونه دیگر هم میتواند ممنوعیت اکران فیلم در سینماهای این کشور باشد. ۳۵ سال پیش و با اعتراض اسلامگراهای تندرو، سینماهای عربستان درشان تخته شد و حالا توسط پادشاه ۳۲ ساله این کشور یعنی «محمد بن سلمان»، در هفته گذشته، درهای این سینماها دوباره به روی عموم مردم باز شد. اما درست زمانی که میخواهیم با غرور به عربها بگوییم «شما تازه مثل ما شدید» چشممان به توضیحات بیشتری که در رابطه با این رفع ممنوعیت منتشر شده است، میافتد. سینماهای عربستان قرار نیست مانند سینماهای ایران، صرفا فیلمهای آبکی داخلی پخش کنند و قرار است صدالبته، با سانسور، فیلمها و انیمیشنهای روز هالیوود را نیز به نمایش درآورند. درست است که آن بخش «با سانسور»، برای تمام دنیا ناامید کننده و توهینآمیز است ولی خب برای کشورهای جهان سوم، همین هم جای شکر دارد.
به گزارش Reuters، کشور عربستان قرار است تا سال ۲۰۳۰، سیصد سینما و دو هزار سالن نمایش احداث کند که در میان این سینماها، سینماهای IMAX هم وجود دارد! انتظار میرود که رفع ممنوعیت سینماهای عربستان، ۲۴ میلیارد دلار به اقتصاد کشور کمک کند و بیش از سی هزار شغل هم برای مردم این کشور به ارمغان بیاورد. زیاد هم بد نیست، نه؟!
هنوز مشخص نیست سینماهای عربستان تا چه اندازه «آزاد» شدهاند. به عنوان مثال هنوز مشخص نشده است که سینماهای این کشور قرار است فقط فیلمها و انیمیشنهای هالیوودی یا بالیوودی اکران کنند یا اینکه صنعت سینمای عربستان هم قرار است جان تازهای بگیرد و وارد رقابت با هالیوود و یا دیگر حداقل، بالیوود شود؟ نکته ابهام برانگیز دیگری هم که در این میان وجود دارد این است که آیا سالنهای سینما به تفکیک جنسیت مورد بهره برداری قرار میگیرند یا مثل تمام کشورهای پیشرفته که چه عرض کنم، کشورهای معمولی دنیا، سالنهای سینما مختلط و به دور از هرگونه دیوار کشیدن بین زنها و مردها، در اختیار عموم مردم قرار میگیرد؟ در ضمن، این را هم باید ببینیم که آن اسلامگراهای تندرو هنوز هم دلشان برای «مردم» (بخوانید: «منافع خودشون») میسوزد یا بالاخره میپذیرند که فیلم دیدن و لذت بردن از زندگی، نه در بین هفت گناه کبیره قرار دارد و نه توسط ۱۰ فرمان منع شده است؟!
4 دیدگاه
MOHSEN
عربستان از ما افتاد جلو ما بدبخت ترین کشور دنیا بعد از کره جنوبی هستیم
MOHSEN
ببخشید شمالی
Diba
وای این بیچاره ها چرا با رو بند میرن مگه اونجا حجاب ازاد نیست؟
Alireza22
خخخ فقط خودمون که میگیم حرف مرد یکیه و هیچ وقت تغیر نمیدیم تو فرهنگمون