با آخرین شماره از سری مقالات تخیل ناب با شما خواهیم بود تا آخرین ماجراجوییمان را تا پیش از شروع سال نو به پایان راهش برسانیم. همراه ما باشید.
آخرالزمان یکی از ترسناکترین پدیدههای عملی تخیلی بشریت است. یعنی نه علم میتوان حقیقت به وقوع پیوستنش را انکار کند و نه میتواند آن را اثبات. در واقع این واژه جلوهای از تباهی خالصی است که هیچ پرتوی امیدی به سوی آن نمیتابد. احتمالا شهاب سنگی به زمین میخورد یا بیگانهای قصد جان زمین را میکند، شاید هم تکنولوژی هوش مصنوعی آینده را مصداق لقمهای غورت دهد، ممکن است فردا خورشیدی نتابد یا که اصلا خودمان به مرور زمان فرصت زندگی را از کره زمین سلب کنیم. حتی اتفاقات سادهتری مانند شیوع نوعی بیماری هم میتواند منجر به نابودی ما شود؛ مگر نه آن که با آب شدن یخهای قطب شمال همین اتفاق درحال افتادن است؟ آخرالزمان به معنی تباه شدن هر آن چیزی است که در اطرافتان میبینید. در آخرین توقف ما در مسیر رسیدن به تخیل ناب اینبار شما را از دل یک جهنم واقعی عبور خواهیم داد. چند تجربه ویدئو گیمی ناب را به شما معرفی خواهیم کرد و در پایان به انتهای مسیر سری مقالات تخیل ناب خواهیم رسید.
چطور میتوان عاشق جنونی از نوع آخرالزمان شد درحالی که تمامی ماهیت این وضعیت را تباهی و نابودی تشکیل میدهد؟ چه جادویی در پس زمینه آخرالزمان شکل گرفته که تا این اندازه طرفداران زیادی هم دارد. مثلا در طول یک سال درصد قابل توجهی از آثار هنر هشتم بازیهایی هستند که در آخرالزمان جریان دارند و برخی از برترینهای این عرصه نیز به همین صورت. بستری که آخرالزمانها برای خلق یک ماجرای دراماتیک پدید آوردهاند طرفدار بیشماری دارند. مثلا ما سریال The Walking Dead را میبینیم که پس از انتشار فصل ابتداییاش تعداد طرفداران آخرالزمانهای زامبی محور را تبدیل به عددی غیر قابل تصور کرد. اگر چه از آن زمان تا کنون تعداد طرفداران این دست از آخرالزمانها حسابی کمتر شده است، اما هنوز هم در تصورات ویدئو گیمی و سینمایی ما بخش بزرگی از اتفاقات در بستر آخرالزمان شکل میگیرد. در آخرین شماره از سری مقالات تخیل ناب (حداقل برای مدتی) لیستی از آثار مرتبط با آخرالزمان تهیه کردهایم تا در نهایت این تجربه را تعالی بخشیم. این شما و این هم لیستی از شایستهترین آثار مرتبط با آخرالزمان که لایق توجه هستند:
۱-Horizon Zero Dawn
در میان سیل آثار آخر الزمانی موجود در بازار به ندرت با اثری مواجه خواهید بود که جنبههای جدیدی به مفهوم این موقعیت اضافه کرده باشد. مثلا ما به دفعات با آخرالزمانها پر از زامبی رو به رو بودهایم. نمونههایی که در آن نوعی بیماری به جان زمین میافتد هم اصلا کم نیست. یا آخرالزمانِ موجودات فضایی و شرایط پسااخرالزمانیاش. هورایزن در واقع کلونی یا اکوسیستم نابی از حیات وحش رباتهاست. پرسه زدن در آخرالزمان زیبای Horizon Zero Dawn اگر چه تا حدودی درون مایه و داستان یکنواختی دارد، اما به معنی واقعی کلمه زیبا و خیره کننده است. دیدن اکوسیستمی که توسط رباتها احاطه شده و حالا مردم درست همانند شرایط پیش از انقلاب صنعتی و میلیونها سال قبلترش زندگی میکنند. جالب است بدانید که تمامی انسانهای حاضر در کلونی Horizon Zero Dawn لباسهایی شبیه به دوران انسانهای اولیه به تن میکنند. با این تفاوت که تکنولوژیهای عجیب و غریبی در این لباسها طراحی شده است. وقتی ماشینها سلطنت خودشان را بر آخرالزمان Horizon Zero Dawn آغاز میکنند، قومیتهای مختلفی شکل میگیرد و مردم به چند دسته تقسیم میشوند. عدهای از آنها خدایانی را باور دارند که حقیقت وجودشان ابلهانه است. شنیدن داستان زندگی مردم عادی و روزمرگی با آنها به شکل خیره کنندهای جذاب و لذت بخش است. آخرالزمان Horizon Zero Dawn بدون شک یکی از زیباترین و در عین حال خلاقانهترین آخرالزمانهای هنر هشتم محسوب میشود.
ولی خب همان طور که خوب میدانید کار ما در سری مقالات تخیل ناب دسته بندی آثار مختلف نیست. آخرالزمان ترکیبی از زیباییها و زشتیها است. البته که این موقعیت بوی تباهی میدهد ولی فراموش نکنید که روزگاری دایناسورها روی این سیاره زندگی میکردند و اگر به قیمت نیستی آنها نبود، الان من و شما بر این سیاره سلطنتمان را بپا نمیکردیم. Horizon Zero Dawn نیز نمایی از تمدن آخرالزمانی پس از وقوع یک فاجعه را به نمایش میگذارد. جایی که رباتها و هوش مصنوعی فوق پیشرفتهای کار دست انسان داده و به فرمانرواییاش پایان میدهد. Horizon Zero Dawn تجلی بازگشت دایناسورها و ازدهایان عصر هجر در لباسی از تکنولوژی است.
۲-The Last Of Us
وقتی آخرین بار گفتیم که از این بازی زیاد شنیدهاید و بیشتر هم خواهید شنید کاملا جدی گفته بودیم. The Last Of Us دومین ایستگاه آخرالزمانی این لیست است. جایی که شما درد و رنج را در مغز استخانتان حس میکنید. طبیعتی که خشمگین از ساکنینش، قدرت بلامنازع خود را به رخ میکشد. در یک شب آرام، ناگهان سر و کله ویروسی قارچی پیدا میشود که در بدن انسان رشد کرده و کنترل میزبان خود را به دست میگیرد. در شبی که جوئل دخترکش را از دست میدهد، آخرالزمان در قابی سینماتیک رقم میخورد. چند سالی از شیوع بیماری میگذرد که تمدنی آخرالزمانی بر این سیاره حاکم میشود. تمدنی که در عین خفقان و سکوت، میزبان موجودات بیرحم و سرانجامی غمانگیز برای شخصیتهای آن است.
چیزی که در خصوص آخرالزمان The Last Of Us صدق میکند، شرایط محتمل و باورپذیر آن است. از لحاظ علمی این تئوری کاملا عملی به نظر میرسد. ما در طبیعت گونههای قارچی عجیبی نظیر Cordyceps Fungus را داریم که تقریبا همان سناریوی مخوف The Last Of Us را در واقعیت عملی میکند. هاگ این قارچ در مراحل اول وارد بدن میزبانش که اغلب مورچهها و سایر بندپایان هستند میشود. با این کار قارچ Cordyceps Fungus (یا اصطلاحا «سر چخماقی») کنترل مغز میزبانش را به دست میگیرد و قربانی را به گوشهای نمناک و تاریک هدایت میکند تا به آرامی جان از او بستاند. اما اتفاق ترسناک زمانی رخ میدهد که این قارچ با از پا درآوردن میزبانش به کار خود پایان نمیدهد؛ پس از کشته شدن قربانی، قارچ شروع به رشد کردن میکند و جوانههای Cordyceps Fungus از سر میزبانش بیرون میزند تا در نهایت پس از مدتی شروع به پراکندن هاگهایش کند و در واقع تبدیل به مصیبتی اهریمنی برای میزبانانش شود. آخرالزمان The Last Of Us به همان اندازه که مخوف و ترسناک است، واقعیت دارد!
۳-The Walking Dead
هیچ میدانید که زامبیها بالغ بر نود درصد محبوبیت کنونیشان را مدیون کمیکها و صدالبته سریال The Walking Dead هستند؟ زامبیها ذاتا موجوداتیاند که انسان باید نسبت به آنها حس منزجرکنندهای داشته باشد. مثلا چه کسی را دیدهاید که طرفدار آدمخوارها یا گونههای مشابه باشند؟ زامبیها محبوبیت و حتی شهرت کنونی خود را مدیون The Walking Dead هستند. در لیست آخرالزمانها زامبی محور هم احتمالا موردی که توانایی رقابت با این نام را داشته باشد نخواهید یافت؛ البته اگر حال و روز فعلی سریال The Walking Dead را فاکتور بگیرید. این مجموعه روایتگر داستان شخصیتی به اسم «ریک گرایمز» است که طی یک اتفاق برای مدتی به کما میرود. ریک وقتی از خواب بلند میشود بیمارستانی را میبیند که بوی جنازه از همهجایش بلند شده است. وقتی پا به خیابان میگذارد تازه میفهمد که ای داد بیداد؛ دنیای اطرافش در چنگال موجودی به اسم زامبی است. فکرش را بکنید؛ یک شب بخوابید و صبح که بلند میشوید دنیایتان پر از میهمان ناخواندهای به اسم زامبی باشد. نور علی نور!
سریال The Walking Dead و تمامی مشتقاتش، نظیر بازی تولید شده توسط استودیوی Telltale از جمله برترین آثار مرتبط با موجودی به اسم زامبیاند. تجربه حضور در آخرالزمان The Walking Dead را از این جهت پیشنهاد میکنیم که با یکی از منحصر به فردترین اکوسیستمهای زامبیمحور رو به رو هستیم. البته اگر تاریخ انتشار فصل ابتدایی این مجموعه را در کنار ادعای اخیر قرار دهید.
۴-fallout
وقتی کمبود منابع انرژی کم کم دست دولتها را به رعشه میاندازد، شیپور جنگ بر سر این نعمت خدادادی به صدا در میآید. دولتها برای متوقف کردن دوست و دشمن از سلاحهای شیمیایی و بزرگی استفاده میکنند تا جایی که دولت آمریکا فرمان ساخت پناهگاههای زیرزمینی را صادر میکند. پناهگاههایی که دولت آمریکا آن را Vault نامیده است، ساخته شدهاند تا در هنگام برخورد بمبهای شیمیایی و اتمی از خود مقاومت نشان دهند. وقتی شعلههای جنگ بر سر انرژی قوت میگیرد، دولت چین برای دستیابی به ذخایر نفتی به آلاسکا حمله میکند. چین که از مخالفتهای آمریکا برای ارسال منابع نفتی به این کشور حسابی عصبانی میشود، جنگ بیولوژیکی را بر علیه آنها آغاز میکند. آمریکایی که به عنوان ابرقدرت جهان شناخته میشود، برای مقابله با چینیها از نوعی سلاح ضدبیولوژیکی استفاده میکنند. تا جایی که در یکی از بزرگترین نبردهای میان چین و آمریکا بر سر انرژی، خیزش اتمی بزگی میان دو کشور شکل میگیرد و نتیجه آن نابودی تمامی آدمهای زمین است و بازماندگان هم دچار تحولات ژنتیکی عظیمی میشوند. تنها کسی که باقی میمانند آنهایی هستند که در Vaultها مخفی شدهاند. عصر پس از برخورد اتمی، تمدنی را بپا میکند که نهتنها انرژی بلکه زمین هم قادر به متوقف کردنش نیست. آخرالزمان بپا میشود!
در دورهای که منابع انرژی بخشی از بزرگترین نیازهای بشر را تشکیل میدهد، چندان هم بعید نیست که به تخیل fallout نزدیک شده باشیم. fallout آخرالزمانی از جنس موجودات جهش یافته و دنیایی تیره و تاریک است. جایی که نهتنها گلها و گیاهان به مانند گذشته نمیرویند، بلکه حالا موجوداتی خلق شدهاند که پایین کشاندنشان از تخت پادشاهی شمشیر رستم میخواهد. جالب است در طبیعت پساآخرالزمانی fallout، هنوز هم نبرد بر سر انرژی ادامه دارد. شاید در یکی از همین روزهایی که میآید، وقتی آخرین بشکه نفت را از دل زمین بیرون میکشیم چنین مصیبتی در انتها انتظارمان را بکشد. خدا را چه دیدید؟ از ما که یک شب اینترنت را بگیرند قیامت به پا میکنیم.
دنیای اطراف ما معجونی از تخیلات ناب است. بخش بزرگی از هنر ویدئو گیم و سینما در قالبی از تخیل شکل میگیرد. تخیل ناب را در همان جایی جستجو کنید که خط قرمز ذهنتان است. این رویای فانتزی میتواند به عظمت کهکشان و داستانهای دیوانه کنندهاش باشد، به سادگی یک واژه و به زیبایی عشق، به تیرگی آخرالزمان و به طعم جنون باشد. شما هم داستان خودتان را بسازید. جی کی رولینگِ خودتان، شب قبل از نوشتن کتاب هری پاتر باشید. امیدواریم که این ماجراجویی کوتاهمان در سری مقالات تخیل ناب، تجربهای هرچند کوچک اما ارزشمندی را برایتان رقم زده باشد. شما هم ماجراجوییتان را آغاز کنید.
چنان چه احتمالا میدانید، مقالهای که خواندید آخرین شماره از سری مقالات تخیل ناب تا پیش از شروع سال نوی ایرانی خواهد بود. امید است که با همراهی شما این سری مقالات هم به حیات خودش ادامه بدهد و ما پس از فرصت و استراحتی چند ماهه، بازهم ماجراجویی جدیدی را با شما کاربران گیم شات کلید بزنیم. هدف ما از نگارش چنین مقالاتی صرفا ارائه نوعی تجربه هنری و سینمایی بوده است و یقین داریم که در این راه به اهدافمان رسیدهایم. نظرات و پیشنهادات خودتان را حول این سری مقالات با تیم گیم شات به اشتراک بگذارید و به ما در بهتر شدنمان کمک کنید. پیشاپیش سال نو مبارک!
4 دیدگاه
DarkDevill
فوق العاده بود مرسی از تمامی زحمات بروبچه های گیم شات
فقط یه چیزی !بازم تلو؟ 😀
pcgamer
مقاله فوق العاده جالبی بود خسته نباشید میگم
Alireza22
بدون شک این اتفاقا دیر یا زود میافته همه ما هم پیش بینی کردیم هم با بازی ها هم فیلم ها
fighter
واقعا مقاله خوبی بود خسته نباشی جناب محمدی پور
عکسای مقاله خودش یه حس و حالیه