چندی پیش در مقالهای شاهد جوابی به احمقانی بودید که بازیکنان را کرم خطاب کرده بودند و حالا ما به تحقیقات مختلف علمی اشاره میکنیم که ثابت کردهاند بازیهای ویدئویی تاثیر مثبتی بر روی سلامت روانی بازیکنان دارد.
قبل از هرچیزی باید به این موضوع اشاره کنیم که افراط در هر کاری آسیب به همراه دارد و این موضوع برای بازی کردن نیز صدق میکند و صرف کردن زمانی زیادی در این کار، زیانوار و اعتیادآور خواهد بود؛ در سال گذشته افرادی با بازی کردن تا پای مرگ رفته و جان خود را در این راه از دست دادند. با این وجود مدارک علمی مختلفی وجود دارد که نشان میدهد بازیهای ویدئویی تاثیر مثبتی بر روی سلامت ذهنی بازیکنان میگذارد.
اضطراب، افسردگی و PTST
با اینکه خیلیها باور دارند که بازی کردن مضر است ولی تحقیقات نشان میدهد که این کار در درمان دو بیماری روانی بسیار رایج تاثیر مثبت دارند. دانشگاه کارولینای شرقی با انجام تحقیقاتی اعلام کرده است که روزانه سی دقیقه بازی کردن میتواند در درمان اضطراب و افسردگی تاثیر بسیار خوبی داشته باشد به نوعی که حتی میتوان به جای دارو درمانی استفاده شود. در این زمینه بازیهای پازل مانند مثل Angry Birds و Tetris بیشترین از بقیه سبکها در درمان اضطراب و افسردگی تاثیرگذار بودهاند.
یکی دیگر از مشکلات روانی اختلال استرسی پس از ضایعه روانی یا همان PSTS است که تحقیقات جدید نشان دهنده موفقیت درمان آن با بازیهای ویدئویی است. آزمایشات انجام شده حاکی از آن هستند کسانی که از اختلالات PSTS رنج میبرند پس از بازی کردن Tetris فشلبکهایی از حادثه خواهند داشت که در درمان آنها موثر است. با توجه به این تحقیقات منطقی به نظر میرسد که در درمان بیماریهای روانی و ذهنی از بازیهای ویدئویی استفاده شود.
یکی از بزرگترین مشکلات افراد افسرده این است که در مورد مشکلات خود صحبت کنند و با دیگران ارتباط نزدیک برقرار کنند. بازیها میتوانند به عنوان یک عامل نشان دهنده برای افسردگی عمل و به شما در بیان مشکلات خود کمک کنند. همچنین استودیوهایی که به سراغ مشکلات اجتماعی میروند و با استفاده از آنها بازی خود را توسعه میدهند، میتوانند باعث شوند تا افراد افسرده کمتر احساس تنهایی کنند.
حافظه
یکی دیگر از تاثیرات مثبت بازیهای ویدئویی این اعلام شده است که بر روی حافظه تاثیر خوب و مثبت دارد. هر نوع عنوانی در این امر تاثیرگذار بوده است ولی تحقیقات انجام شده نشان میدهد که بازیهای پیچیدهتر و بزرگتری مثل Super Mario 3D World تاثیر بسیار بیشتری از بازیهای سادهتر مثل Angry Birds دارد. احتمال اینکه افراد مسن عناوینی مثل Super Mario 3D World کم است ولی همچنان میتوانند از تاثیرات خوب آنها استفاده کنند.
تحقیقاتی که در این زمینه انجام شدهاند نشان میدهند که بازی کردن میتواند سلامت زهنی افراد مسن را افزایش دهد و بازیها به این افراد اجازه میدهد که با شرکت کردن در فعالیتها شبیهسازی، مهارتهای جدید کسب کنند. بازی کردن با به کار گیری ذهن این افراد، شانس به وجود آمدن بیماریهای فرامشی مثل آلزایمز بسیار کمتر میکند.
تعامل اجتماعی
یکی از بزرگترین مشکلات افرادی که از بیماری ذهنی و روانی رنج میبرند، برقراری ارتباط با دیگران و شرکت در مباحث اجتماعی است. شاید خیلیها باور داشته باشند که بازیهای ویدئویی یک سرگمی است که باعث میشود افراد ضد اجتماعی از خانه خارج نشوند، اما این افراد اشتباه به قضیه نگاه میکنند. با توجه به تحقیقات علمی بازی کردن میتواند به این افراد اجازه دهد با دوستان جدیدی آشنا شوند. در واقع بازیها دیگر به یک تجربه اجتماعی تبدیل شدهاند و خیلی از عناوین دارای بخش چندنفره هستند که نیاز است تا افراد با همکاری و رقابت به یکدیگر در کنار هم بازی را تجربه کنند.
افزایش هوش
شاید فکر کنید که این باهوش شدن شما با بازی کردن فقط یک شوخی باشد ولی تحقیقاتی وجود دارد که این ادعا را پشتیبانی کند. محققان اعلام کردهاند که کسانی که بازی میکنند، فعالیتهای مغز آنها بیشتر از کسانی که بازی نمیکنند. همچنین بازی کردن ماده مغزی را افزایش میدهد. در ین مورد یک تحقیق که در سال ۲۰۱۴ توسط مرکز تحقیقاتی ماکس پلانک انجام شده بود. در این مرکز ۲۴ نفر طی دو ماه هر روز حدود نیم ساعت Super Mario 64 بازی کردهاند و سپس از از مغزشان ام آر آی گرفته و با گروهی که بازی نکرده بودند، مقایسه کردند. نتیجه این تحقیقات نشان داد که ماده خاکستری مغز در مناطقی مربوط به حافظه و استراتژی ریختن، افزایش یافته بود.
زمینههای دیگری نیز وجود دارند که تاثیر مستقیم و موثر بازیها در آنها اثبات شده است و ما به اختصار به بعضی از آنها اشاره میکنیم.
- مبارزه با پیری: گروهی از افراد ۶۰ تا ۷۷ ساله به مدت خاصی World of Warcraft بازی کردند که نتیجه آن افزایش انعطاف پذیری نرونها بود.
- یبنایی: بازی کردن تا ۲۰ درصد میتواند در دقت بینایی افراد تاثیر مثبت داشته باشد و در درمان بیماریهای چشمی نظیر تنبلی چشم و نارساخوانی موثر هستند.
- درمان MS: هنوز درمانی قطعی برای بیماری MS یافت نشده است ولی اثبات شده است که بازی کردن به افراد مبتلا به این بیماری تاثیر داشته است. این افراد پس از بازی کردن تعادل، دقت، هدف گیری، سرعت، مهارت، دید بهتری پیدا کردهاند و حافظه کوتاه مدت آنها بهبود یافته مییابد. همچنین علائم افسردگی و درد مضمن در این افراد کاهش پیدا میکند.
مقاله ما به پایان خودش رسیده است ولی باید این را بگویم که این فقط گوشهای از تاثیرات مثبت بازی کردن است و زمینه دیگری نیز وجود دارند که این سرگرمی میتواند به افراد کمک کنند. از شما بازیکنان عزیز هم میخواهیم که این مقاله را به دیگران معرفی کنید تا دیگران نیز بیشتر با مزایای و زیباییهای هنز هشتم آشنا شوند. در انتها و قبل از به پایان رساندن کار باید بگویم که در حال حاضر تحقیقات بسیار زیاد دیگری نیز در حال انجام هستند و امیدواریم نتیجه آنها به بالا بردن ارزشهای بازیهای ویدئویی ختم شود.
4 دیدگاه
Alireza22
اکثر بازی ها افسردگی و استرس دنبالشه مخصوصا استراتژی ها
اشکان دولتی
نه دوست عزیزی این طرز فکر اشتباه هست
اولا که استرس به فرد ربط داره وگرنه چرا از بازی باید استرس بگیری (مگر اینکه انلاین باشه) وگرنه بازی در نهایت به برد و باخت ختم میشه و چیز دیگه ای وجود نداره
«در این زمینه بازیهای پازل مانند مثل Angry Birds و Tetris بیشترین از بقیه سبکها در درمان اضطراب و افسردگی تاثیرگذار بودهاند.»
تو همین مقاله هم ذکر شده که بیشتر از بقیه سبکها در درمان اضطراب و افسردگی تاثیر دارند یعنی همچنان اکثر بازیها تو این زمینه تاثیر گذار هستند ولی کمتر و درسته که تو ازمایشها از یه سری عناوین خاص استفاده کردن ولی نتایج قابل تعمیم هستن
oldboy
هرچند این بازی ها اعتیاد اورن ولی
هیچکدوم از بازی های قدیمی برای سلامتی مفید نیستند
Behnam
خودم بشخصه مفید بودن بازی هارو تجربه کردم واقعا عالی بود ممنون