امسال جشنواره فیلم ونیز هفتاد و پنجمین سالگرد خود را در لیدو یعنی شمال ونیز از تاریخ چهارشنبه هفتم تا هفدهم شهریور ماه، برگزار خواهد کرد.
جشنواره فیلم ونیز رسما توسط FIAPF یعنی فدراسیون بینالمللی تولید فیلم برگزار میشود. هدف از برگزاری این جشنواره در واقع بالا بردن سطح آگاهی و شناخت درستتر از سینما به عنوان یک هنر در سرتاسر دنیاست.
شهر ونیز که در ایتالیاست خود مهد فرهنگ، هنر و معماری و تاریخی زیباست. تولد این جشنواره در واقع در سال ۱۹۳۲ در این شهر بوده که هر دو سال یکبار برگزار میشد اما رفته رفته به دلیل استقبال زیاد و محبوبیت این مراسم، آنرا هرساله برگزار میکنند. این جشنواره به طور کلی قدیمیترین جشنوارهی فیلم در دنیاست. امروزه بخش لیدو ونیز مهد سینما در کل دنیا محسوب میشود و حالا بدون شک این جشنوارهی بینالمللی یکی از جذابترین و پرشورترین جشنوارهاست چرا که بهترین بازیگران و کارگردانان از سرتاسر دنیا در این جشنواره حضور پیدا خواهند کرد.
جوایز اصلی جشنواره فیلم ونیز:
جایزهی «شیر طلایی» (Golden Lion) که در واقع ارزشمندترین و گرانترین جایزه محسوب میشود به بهترین فیلم در جشنواره تعلق میگیرد. این جایزه به عنوان یکی از برجستهترین جوایز صنعت فیلم در دنیا است.
جایزه «والای داوران» (Grand Jury) که این جایزه بعد از جایزه اصلی مقام دوم را در جشنواره به خود میگیرد.
جایزه «شیر نقرهای» (Silver Lion) که به بهترین کارگردان در رقابت این جشنواره تعلق میگیرد.
جایزه «جام ولپی» (Volpi Cup) که به بهترین بازیگران زن و مرد تعلق میگیرد.
جایزه «اوسای طلایی» (Golden Osella) که به دو منظور اهدا میشود: به منظور بهترین مشارکت فنی و بهترین فیلمنامه.
بخشهای اصلی هفتادوپنجمین دوره از جشنواره فیلم ونیز شامل موارد زیر است:
«بخش اصلی» (Venezia 75) : این بخش شامل بیست فیلم بلند از سرتاسر دنیاست که با هم برای جایزه اصلی رقابت میکنند.
«بخش خارج از مسابقه» (Out Of Competition) : برخی از مهمترین و افتخارآفرینترین کارها در طول سال درواقع در این این بخش قرار میگیرند که شامل حدود هجده فیلم میشود. این کارها ممکن است توسط سازنده منتشر نیز شده باشند. بخش بعدی شامل پخش قسمتی از کارهای سازندگانی است که در دورههای پیش حضور پیدا کرده بودند که آنها را «نیمه شب» (The Midnight) خطاب میکنند، چرا که در نیمه شب پخش شده و بیشتر شامل فیلمهای رمانتیک و عاشقانه است.
«بخش افق» (Orizzonti) : در این بخش رقابت بینالمللی بین حداکثر هجده فیلم که دارای بهترین صحنهها و زیباترین جلوههای ویژه و بهترین نوع انتقال احساسات در طول فیلم بوده تعلق میگیرد. این بخش بدون توجه به موضوع آثار و مدت زمان آنها،به این فیلم ها اختصاص داده میشود. این قسمت از برنامه شامل بخشی مخصوص برای فیلمهای کوتاه حدودا بیست دقیقهای نیز است.
و اما امسال در هفتاد و پنجمین جشنواره فیلم ونیز، بازیگر محبوب انگلیسی «ونسا ردگریو» (Vanessa Redgrave) برندهی جایزه افتخاری شیر طلایی به دلیل دستآوردهای کامل در طول عمر، خواهد شد. این تصمیم توسط هیئت کارگردانان «دوسالانه ونیز» (Biennale di Venezia) که به ریاست «پائولو باراتا» (Paolo Baratta) و نمایندگی «آلبرتو باربرا» (Alberto Barbera) است، گرفته شده. همانطور که اعلام شده، برندهی شیر طلایی بهترین کارگردان به «دیوید کروننبرگ» (David Cronenberg) تعلق میگیرد. هرساله دو جایزه شیر طلایی افتخاری در جشنواره فیلم ونیز به بهترین کارگردان و سپس به بهترین بازیگر زن یا مرد تقدیم میشود. ونسا ردگریو در این رابطه میگوید:
“من واقعا شگفتزده شدم و بطور خاصی خوشحال هستم که بخاطر یک عمر کار، در جشنواره این جایزه به من تعلق گرفت. تابستان سال پیش در ونیز در حال بازی در فیلم «کاغذهای اسپرن» (The Aspern Papers) بودم. سالها پیش فیلم «تعطیلات» (La Vacanza) رو بازی کردم و شخصیت من در طول فیلم به طور کامل ونیزی صحبت میکرد و شرط میبندم که اولین بازیگر زن غیر ایتالیایی هستم که در طول یک فیلم بطور کامل ایتالیایی صحبت کرده است. میلیونها بار ازت ممنون جشنوارهی عزیز.”
نامزدهای اصلی بهترین فیلمها به شرح زیر است:
- «مرد اول» (First Man)
- «کوهستان» (The Mountian)
- «دو رقابت» (Double Vies)
- «خواهران برادران» (The Sisters Brothers)
- «شعار اسکرابها» (The Ballad Of Buster Scruggs)
- «رم» (ROMA)
- «صدای تابش»(Vox Lux)
- «افسوس» (Suspiria)
- «شبگرد» (The Nightingale)
- «محبوب» (The Favourite)
- «پیترلو» (Peterloo)
- «انقلاب کاپری» (Capri-Revolution)
- «چه کار خواهی کرد وقتی دنیا در تب و تاب است؟» (What You Gonna Do When The World’s On Fire)
- «غروب خورشید» (Napszallta)
- «زمان ما» (Nuestro Tiempo)
- «در دروازهی ابدیت» (At Eternity’s Gate)
- «متهم» (Acusada)
- «کشتن» (Zan)
- «بیستودو جولای» (July22)
- «نویسنده بیکار» (Werk Ohne Autor)
- «رقبای همکمپ» (Frères Ennemis)
اسامی هیئت داوران جشنواره فیلم ونیز به شرح زیر خواهد بود:
- «گییرمو دل تورو» (Guillermo del Toro) کارگردان مکزیکی (رئیس هیئت داوران)
- «سیلویا چانگ» (Sylvia Chang) بازیگر و کارگردان تایوانی
- «ترینه دورهلم» (Trine Dyrholm) بازیگر دانمارکی
- «نیکول گارسیا» (Nicole Garcia) بازیگر و کارگردان فرانسوی
- «پائولو گنوسا» (Paolo Genovese) کارگردان ایتالیایی
- «ماوگوژاتا شوموفسکا» (Małgorzata Szumowska) کارگردان لهستانی
- «تایکا وایتیتی» (Taika Waititi) کارگردان نیوزیلندی
- «کریستف والتس» (Christoph Waltz) بازیگر اتریشی
- «نائومی واتس» (Naomi Watts) بازیگر انگلیسی-استرالیایی
در هفتادوپنجمین دوره جشنواره فیلم ونیز که در حدود دو ماه دیگر است فاطمه معتمد آریا داور بخش افقها خواهد بود و رامین بحرانی سینماگر ایرانی-آمریکایی نیز داور بخش فیلمهای اول خواهد بود تا در مجموع تعداد داوریهای سینماگران ایرانی در این رویداد سینمایی به عدد ۱۱ (توسط ۱۰ سینماگر) برسد.
سینماگران ایرانی تاکنون دوبار داوری بخش اصلی (مسابقه رسمی) جشنواره فیلم ونیز را عهدهدار بودهاند و چهار بار در بخش افقها و چهار بار نیز برای انتخاب بهترین فیلم اول داوری کردهاند. رامین بحرانی نیز تنها سینماگر ایرانی تبار است که تاکنون دو بار به عنوان داور جشنواره ونیز انتخاب شده که هر دو بار آن برای انتخاب بهترین فیلم اول جشنواره بوده است.
2 دیدگاه
mohamad reza
اخه فاطمه معتمد آریا چی از سینما میدونه؟؟؟
morteza
باعث افتخاره ایرانی توشون حضور داره