نسخه پلی استیشن ۴ بازی Final Fantasy 12: The Zodiac Age در مقایسه با نسخه نسل ششمی پلی استیشن ۲ آن که تقریبا ۱۱ سال پیش منتشر شده است، چه تفاوتهایی دارد؟
بازی Final Fantasy 12: The Zodiac Age به لطف موسیقی عالی، ویژگیهای بصری و گرافیک خیره کننده و به خصوص گیمپلی بسیار نوآورانه خود (در زمان عرضه) توانست نقدهای بسیار مثبتی را دریافت کند و به عنوان موفقی تبدیل شود. حال آنکه این بازی پس از گذشت بیش از یک دهه برای کنسول نسل هشنمی پلی استیشن ۴ منتشر شده و سوال پیش میآید که نسخه جدید این عنوان نسبت به نسخه اصلی چه تفاوتهایی را به به همراه داشته است.
کوتاهترین جواب به سوال بالا این است که تغییرات بازی Final Fantasy 12: The Zodiac Age بسیار مثبت بودهاند و هنوز هم با یک عنوان خوشساخت طرف هستیم. استودیوی «ویرچس گیمز» (Virtuous Games) بر روی ریمسترهای زیادی از جمله Final Fantasy X/X-2 HD و Batman: Return to Arkham کار کرده است و تجربه زیادی در این زمینه دارد. به جرات میتوان گفت که نسخه بهبود یافته بازی Final Fantasy 12: The Zodiac Age صرف نظر از برخی از ایرادهای جزئی، بهترین ریمستر آنها در کارنامهشان به شمار میرود.
لازم به ذکر بوده که نسخههای پلی استیشن ۴ و پلی استیشن ۴ پرو به اندازهای شبیه به هم هستند که نمیتوانیم به طور قاطع آنها را از یکدیگر تفکیک کنیم. به طور مثال هر دوی آنها بر روی نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه اجرا میشوند و اگر شما جزو کسانی هستید که به امید اجرای بازیها با نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه کنسول میان نسلی پلی استیشن ۴ پرو را خریداری کردهاید، از این بازی ناامید خواهید شد. ناامیدی شما زمانی بیشتر میشود که متوجه شوید نسخه ۴ پروی این عنوان حتی بر روی رزولوشن ۴K که به نوعی به امضای کنسولهای میان نسلی تبدیل شده است نیز اجرا نمیشود و در عوض با رزولوشن ۱۴۴۰p به تصویر کشیده میشود. در کل اگر به دنبال تفاوتهای میان نسخههای نسل هشتمی بازی Final Fantasy 12: The Zodiac Age هستید، بهتر است که وقت خود را تلف نکنید چرا که تفاوت چندانی بین آنها وجود ندارد و کم و بیش به صورت یکسان اجرا میشوند.
اما تفاوتها زمانی به چشم میآیند که نسخه نسل هشتمی بازی Final Fantasy 12: The Zodiac Age را با نسخه ارجینال آن که ۱۱ سال پیش برای پلی استیشن ۲ منتشر شده بود، مقایسه کنیم. استودیوی سازنده ریمستر این بازی، بر روی طراحی هنری و بسیاری از جنبههای دیگر بازی تمرکز ویژهای داشته است. بافتهای بازی نیز بازسازی شدهاند و اکنون تصویر واضحتر و پرجزییاتتری را نسبت به بافتهای اصلی (سال ۲۰۰۶) به نمایش میگذارند. به لطف تکنولوژی آنتی انالایزینگ، در بازی تقریبا هیچ گوشه تیز و یا شکستهای را در بازی شاهد نیستیم. شاید با نزدیکتر شدن به اجسام، کیفیت نسبتا پایین آنها کمی آزار دهنده باشد، اما این مورد را برای عنوانی که بیش از یک دهه پیش منتشر شده است، نباید یک ایراد بزرگ به حساب آورد و تشکر میکنیم که استودیوی سازنده نسخه ریمستر، حداقل استانداردهای بازیهای روز را رعایت کرده است.
علاوهبر این، اکنون هم در گیمپلی و هم در صحنههای داستانی بازی میتوانیم عمق تصاویر و سه بعدی بودنشان را حس کنیم. در نسخه اورجینال، تصاویر پس زمینه بدون عمق و تقریبا تخت به نظر میرسیدند که استودیوی ویرچس گیمز این مشکل را مرتفع کرده است. از بهبودهای دیگر نسخه ریمستر بازی Final Fantasy 12: The Zodiac Age میتوان به سیستم نورپردازی و سایه زنی جدید آن اشاره کرد. مکانهای تاریک، سایهها، چمنها، سطوح روشن و درخشان و بسیاری از صحنههای دیگر بازی به لطف سیستم نورپردازی و سایه زنی پیشرفته، بسیار طبیعیتر و باجزییاتتر از نسخه اصلی به نظر میرسند.
این عنوان از لحاظ اجرایی نیز شاهد پیشرفتهایی بوده است. مدت زمان بارگذاری بین محیطهای مختلف، به طرز چشمگیری کاهش پیدا کرده است و آهنگهای بازی نیز از کیفیت بسیار بیشتری نسبت به قبل برخوردار هستند. موسیقی گیرا و افکتهای صوتی فراموش نشدنی مجموعه Final Fantasy همواره زبانزد منتقدان و بازیکنان بودهاند که این امتیاز در بازی Final Fantasy 12: The Zodiac Age نیز وجود دارد و استودیوی سازنده توجه خاصی به این موضوع داشته است.
از بازی Final Fantasy 12: The Zodiac Age میتوان به عنوان یک ریمستر بسیار خوب و قابل احترام یاد کرد که استودیوی ویرچسس گیمز تمام تلاشش را برای هرچه بهتر کردن آن به کار گرفته است. همانطور که قبلا اشاره کردیم، اجرا نشدن این بازی در رزولوشن ۴K و نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه بر روی کنسول میان نسلی شرکت سونی بسیار ناامید کننده است چرا که امید داشتین حداقل بتوانیم یکی از این ۲ فاکتور مهم را در نسخه پلی استیشن ۴ پروی این عنوان تجربه کنیم (البته نرخ فریم بازی نسبت به نسخه اورجینال بسیار بهبود یافتهتر و پایدارتر است). متاسفانه دارندگان پلی استیشن ۴ پرو نمیتوانند درمورد این بازی به روی کنسول مدرنتر و قدرتمندتر خود افتخار کنند و تفاوتهای میان پلی استیشن ۴ استاندارند و ۴ پرو به سختی قابل مشاهده هستند. فارق از این موضوع، بازی Final Fantasy 12: The Zodiac Age دارای مشکل چندان جدی نبوده و ویرچس گیمز کار خود را به نحو احسنت انجام داده است.
موسیقی باکیفیت و بهبود یافته، بافتهای پرجزییات، اضافه شدن عمق به تصاویر و بسیاری از تغییرات ریز و درشت دیگر بازی Final Fantasy 12: The Zodiac Age را به یک ریمستر بسیار خوب تبدیل کردهاند. اگر تاکنون این عنوان را تجربه نکردهاید، اکنون زمان مناسبی است تا با آن سرگرم شوید و اگر هم قبلا آن را تجربه کردهاید، میتوانی با تهیه نسخه نسل هشتمی آن با یکی از بهترینهای این مجموعه تجدید خاطره کنید.