پیدا کردن بهترین قطعات برای یک سیستم که بودجه محدودی دارد، نیاز به ساعتها تحقیق و مشاهده مدلهای مختلف و قیمت گرفتن از فروشگاههای مختلف دارد؛ انتخاب شما سهل و آسانتر میشود اگر شخصی یا مرجعی داشته باشید که راهنماییتان کند.
سیستمهای اقتصادی، رده پر طرفداری از سیستمهای گیمینگ را شامل میشوند. بعد از این رده، دیگر نباید انتظار زیادی از پی سی خود داشته باشید. قطعات این سیستمها باید به گونهای انتخاب شوند که در بین رقبایشان، کمترین قیمت و در ازای همان قیمت، با بهترین پرفورمنس به بازیهایتان جانی دوباره بدهند. حالا چه شما قصد آپگرید کردن سیستمتان را داشته باشید و چه بخواهید کامپیوتر جدیدی اسمبل کنید راهنمای شما اینجاست که در انتخابتان کمکتان کند. معمولا سیستمهای کامپیوتری را در سه رده جامع تقسیم میکنیم؛ سیستمهای High end، میان رده و اقتصادی. سیستمهای high end، از آن دسته کامپیوترهایی هستند که شبها خوابشان را میبینیم؛ این سیستم ها مخصوصا برای کاربران حرفهای، گیمرهای تشنه کیفیت و افرادی که از نظر مالی مشکلی ندارند پیشنهاد میشود؛ بودجه بالایی میطلبند و در ازای این مقدار هزینه، قدرتی رویایی به سیستمتان میبخشند؛ اتفاقا پیشنهادهای ما در این ماه این رده را هم شامل میشود؛ برای مشاهده راهنمای خرید سیستم high end روی این لینک کلیک کنید.
رده بعدی سیستمهای میان رده است که با بودجه کمتر، عملکردی در خور ارائه میدهند؛ این سیستمها باز هم برای کاربران حرفهای و گیمرها و هر کسی که بودجه محدودتری دارد پیشنهاد میشود. برای مشاهده راهنمای خرید سیستم میان رده روی این لینک کلیک کنید.
رده آخر که هماکنون مقاله راهنمای آن را میخوانید، سیستمهای اقتصادی نام دارند. برای افرادی که کاربری حرفهای ندارند و یا افرادی که علاقه به زیاد هزینه کردن برای کامپیوترشان ندارند و یا افرادی که بودجه محدودتری دارند پیشنهاد میشود. البته این به هیچ وجه به این معنی نیست که سیستمهای اقتصادی ضعیف هستند؛ خیر، این سیستمها به راحتی بازیها را اجرا میکنند اما با گرافیک کمتر و رزولوشن پایینتر. اگر انتظارتان را کمی پایین بیاورید، این سیستمها برای تقریبا همه کارهای روزمره و برخی کارهای حرفهای جوابگوی نیازهای شما خواهند بود. برویم سراغ مشخصات سیستم اقتصادی پیشنهادی ما.
پردازنده: Intel Core i5 6400
در انتخاب پردازنده، جای مانور زیاد بود، البته اگر کاربرد گیمینگ را در نظر نمیگرفتیم؛ انتخابهایی مثل سری Pentium شرکت intel و یا پردازندههایی از سری core i3 هم وجود داشتند که با قدرت کمتر و قیمت کمتر میتوانستند سیستم را سرپا نگه دارند؛ اما انتخاب ما از سری Core i5 و نسل Skylake به دلیل فناوریهای جدیدتر و همچنین قدرت بیشتر است. پردازنده Core i5 6400 دارای ۴ هسته پردازشی و ۴ رشته بوده که با فرکانس مرجع ۲.۷ گیگاهرتز و فرکانس Boost به میزان ۳.۳ گیگاهرتز، قدرت پردازش مرکزی سیستم را تامین میکند. از آنجایی که با یک پردازنده خیلی حرفهای و گران قیمت طرف نیستیم، ضریب مولتی پلایر این CPU بسته است و امکان اورکلاک کردن آن وجود ندارد. لازم به ذکر است که این پردازنده دارای ۶۴ کیلوبایت حافظه L1، ۲۵۶ کیلوبایت حافظه L2 و ۶۱۴۴ کیلوبایت حافظه L3 به صورت اشتراکی میباشد.
قیمت این پردازنده در ایران تقریبا ۶۵۰ هزار تومان است.
کارت گرافیک: NVidia GeForce GTX 1050Ti
باز هم کارت گرافیک و باز هم نسل پاسکال؛ این بار انتخاب ما مدل ارتقا یافته کارت گرافیک خوش قیمت GTX 1050 است؛ این کارت را قبلا در گیم شات بررسی کرده بودیم؛ برای دیدن این نقد و بررسی، روی این لینک کلیک کنید.
تفاوت اصلی این دو کارت با یکدیگر، میزان حافظه گرافیکی VRAM و تعداد هستههای CUDA است؛ در واقع اگر بخواهیم به مشخصات این دو کارت نگاهی بیندازیم، GTX 1050Ti فرکانس کمتری نسبت به GTX 1050 ارائه میدهد؛ اما از دید پرفورمنس، تقریبا ۱.۵ برابر کارایی و فریم ریت بیشتری از GTX 1050Ti نسبت به GTX 1050 شاهد هستیم. همچنین مقدار ۲ گیگابایت VRAM برای مدل GTX 1050 بسیار کم است و نهایتا شما میتوانید در بازیهای جدید کیفیت بافتها را در حالت Low تنظیم کنید، که خب برای خیلی از گیمرها این حالت خوشایند نیست.
قیمت این کارت گرافیک در مدلهای سفارشی مختلف، متغیر است، اما میتوان قیمت GTX 1050Ti را تقریبا ۸۰۰ هزار تومان اعلام کرد.
رم: ADATA XPG Z1 DDR4 2133MHz CL15 Dual Channel Desktop RAM – 8GB
با یک رم دو کاناله با ظرفیت هشت گیگابایت و فرکانس ۲۱۳۳ مگاهرتز طرف هستیم. این رم از نوع DDR4 است و به خوبی با نیازهای یک گیمر و کاربر نیمه حرفهای سازگار. همچنین هیت سینک و قطعات با کیفیت برای این رم باعث شده که به ماژولی ارزشمند برای خرید تبدیل شود.
یکی از دلایل انتخاب این رم، این بود که اگر در آیندهای نزدیک قصد ارتقا سیستم را داشته باشید، دیگر نیاز ضروری به تعویض رم احساس نخواهید کرد. لازم به ذکر است که ماژول رم قطعهای بسیار مهم است و سهل انگاری در انتخاب آن باعث ایجاد مشکلات متعدد در کاربری سیستم میشود. شما را نمیدانم اما من هیچوقت روان بودن بازیها و سیستم را فدا نمیکنم. با این حال اگر بودجه داشتید، انداختن یک مازول دیگر از همین مدل رم در ظرفیت هشت گیگابایت انتخاب مناسبی به نظر میرسد؛ هشت گیگابایت رم به عنوان یک استاندارد در دنیای فعلی سخت افزار مورد قبول است؛ شاید بهتر باشد پا را کمی از استانداردها فراتر گذاشته و ظرفیت بیشتری از رم را در اختیار داشته باشیم.البته باز هم میگوییم، اگر بودجه داشتید. از خرید قطعات دیگر به خاطر خرید رم بیش از حد استاندارد چشم پوشی نکنید، زیرا هرکدام آنها نقش مهمی در کارایی و عملکرد سیستمتان ایفا میکنند.
قیمت این ماژول رم تقریبا ۲۶۰ هزار تومان است.
مادربرد: ASUS H110-PLUS Motherboard
مادربرد h110 plus مادربرد خوبی برای هدف ما که جمع کردن یک سیستم ارزان قیمت و اقتصادی گیمینگ است میباشد. این مادربرد دارای سوکت LGA 1151 است و به همین خاطر از تمامی CPU های نسل ۶ شرکت Intel یعنی نسل Skylake پشتیبانی میکند. این مادربرد در فرم فاکتور ATX طراحی شده است که یک فرم فاکتور رایج محسوب میشود و به راحتی میتوان برای آن کیس تهیه کرد. این مادربرد دارای دو عدد اسلات رم دو کاناله با فرکانس ۲۱۳۳ مگاهرتز میباشد که تا حداکثر ۳۲ گیگابایت رم را پشتیبانی میکنند. همچنین پروفایل حافظه XMP در این مادربرد پشتیبانی شده و رم ما هم از این تکنولوژی استفاده میکند و ترکیب دلنشینی به وجود میآورد. یک عدد اسلات PCI express x16 برای نصب کارت گرافیک روی این مادربرد در نظر گرفته شده و با توجه به قیمت این سیستم، نداشتن اسلات اضافه چندان یک نقطه ضعف محسوب نمیشود. اسلات های PCI و PCI x1 به ترتیب به تعداد ۳ و یک عدد روی مادربرد قرار گرفتهاند و این یعنی شما میتوانید در آینده قطعات جانبی بیشتری به سیستم اضافه کنید. ۴ عدد کانکتور SATA 3.0 روی مادربرد قرار گرفته که شما میتوانید هارد و درایو نوری خود را به آن متصل نمایید. همچنین هدرهای USB روی مادربرد شامل یک عدد هدر USB 3.0 و دو عدد هدر USB 2.0 میباشد.
در پنل پشتی مادربرد شاهد استانداردهای ارتباطی هستیم. دو عدد درگاه USB 3.0 و دو عدد پورت USB 2.0 در پنل پشتی تعبیه شده است؛ همچنین پورت VGA , DVI هم روی این مادربرد قرار دارد. یک عدد پورت LAN برای اتصال به شبکه هم روی مادربرد قرار گرفته است. این مادربرد همچنین دارای سه عدد جک ۳.۵ میلی متری صدا میباشد.
قیمت این مادربرد تقریبا ۳۱۰ هزار تومان است.
پاور: Green GP380A
پاور انتخابی توان نهایی ۳۸۰ وات را در اختیار سیستمتان قرار میدهد؛ ایندر حالی است که توان مورد نیاز سیستم تقریبا ۳۰۰ وات میباشد. این استاندارد نانوشته که میگوید همیشه حداقل ۵۰ وات بیشتر از نیازتان پاور بخرید را فراموش نکنید. انتخاب پاور با ظرفیت بیشتر مزیتهای فراوانی دارد؛ یکی از این مزیتها این است که اگر احیانا قطعهای را تعویض کردید نیاز به خرید دوباره پاور با ظرفیت بالاتر نیست.
این پاور محصول شرکت ایرانی Green است؛ البته به هیچ وجه قصد تبلیغ نداریم، اما خرید پاوری از برند ایرانی بیش از پیش اهمیت پیدا میکند زمانی که شما مبلغ کمتری را در ازای کیفیت نسبتا مشابه با مدلهای خارجی ارائه میدهد. یک عدد فن ۱۲۰ میلی متری وظیفه خنک سازی این پاور را بر عهده دارد. هر چند مدلهای دیگری هم وجود دارد اما بودجه ما محدود است و خرید این پاور گزینه به صرفهای میباشد.
قیمت این پاور حدودا ۱۴۴ هزار تومان است.
کیس: Green Oraman
این کیس امکانات خوبی را در ازای قیمتش ارائه میدهد. مهمترین فاکتور برای ما بعد از قیمت، اسکلت معکوس بودن کیس بود؛ بهره گیری از تکنولوژی ساخت اسکلت معکوس، راندمان پاور را بالا میبرد، مصرف برق را کاهش میدهد و …
دو عدد سینی درایو نوری ۵.۲۵ اینچی در این کیس تعبیه شده که تعداد مناسبی برای سیستم ما محسوب میشود. همچنین یک عدد پورت USB 3.0 و یک عدد درگاه USB 2.0 در پنل جلویی کیس قرار گرفته و هدرهای USB مادربرد ما برای این کیس کافی است. همچنین ورودی میکروفون و خروجی هدفون هم در پنل جلویی وجود دارد.
سه عدد سینی درایو ۳.۵ اینچی برای قرار دادن هارد دیسک در فضای داخلی کیس تعبیه شده که برای چنین سیستمی زیاد هم هست.
فیلتر گرد وغبار و یک عدد فن در کیس قرار گرفتهاند که ویژگی مهمی محسوب میشود.
قیمت این کیس تقریبا ۱۰۰ هزار تومان است.
هارد دیسک یا SSD
انتخاب هارد دیسک یا SSD برای این سیستم واقعا سخت است. انتخاب شما وابسته به بودجه شماست، اگر بودجه به اندازه دویست هزار تومن بیشتر از مبلغ تعیین شده هم داتشه باشید میتوانید از یک SSD خوب در سیستم بهره ببرید. پیشنهاد ما برای هارد دیسک یک هارد ۷۲۰۰ دور در دقیقه است. البته بازهم بسته به بودجه خودتان میتوانید مدلهایی با کیفیت بالاتر هم خریداری کنید. در حال حاضر پیشنهاد ما هارد دیسک Western Digital Blue WD10EZEX است با قیمت حدودا ۱۸۰ هزار تومان.
جمع بندی
با پیشنهادهای این ماه در سه رده مختلف همراه شما بودیم. سیستمی که معرفی شد، میتواند بازیهای جدید را به راحتی اجرا کند و احتمالا در آینده هم روی کیفیتهای پایین و رزولوشن کم میتواند جوابگوی نیاز شما باشد. زیر این قیمت به نظر من خرید یک سیستم گیمینگ مستلزم کم گذاشتن در خیلی از قسمتهای سیستم است. مسلما کارت گرافیک به عنوان قلب تپنده سیستم گیمینگ فعالیت میکند و اگر از رم و پردازنده و دیگر قطعات هم بزنیم، میتوان کارت گرافیک قویتری را روی سیستم بست. اما دیگر از سیستم نباید انتظار کارایی بالایی را داشته باشید، مسلما نرم افزارهای نیمه حرفهای و کاربری روزانه پی سی تحتالشعاع این تصمیم قرار خواهد گرفت و توصیه نمیشود. نکته دیگر این است که انتخاب قطعات نامناسب در چنین سیستمی موجب ایجاد گلوگاه میشود و بعد از آن شما نمیتوانید از حداکثر توان سیستم استفاده کنید و پولتان را دور ریختهاید. پس توصیه من به هر کسی که سیستم خودش را خودش انتخاب میکند این است که همه کاراییها را در نظر داشته باشد و از لحاظ کیفیت در همه قطعات تعادل را رعایت کند.
5 دیدگاه
Behnam
همه قطعات خوب بودن فقط کیس یکم مناسب نبود که البته سلیقه ای هستش ولی بنظرم اگه 100 تومن دیگه آدم بزاره رو کیس خیلی انتخاب بهتری میتونه بکنه
عرفان
ای کاش الان هم میشد با این بودجه همچین سیستمی بست 🙁
مهذی
ای کاش…
سعید
ببخشید من میخواستم سیستم خودمو ارتقاء بدم بودجه چهار میلیون میشه راهنمایی کنید سیستم فعلی که دارم خیلی پایین
ممنون میشم
علیرضا
من با بودجه ۲ ملیون می تونم یک کامپیوتر خوب برای اجرای بازی خرید کنم؟