با توجه به اینکه بزرگترین ستارگان کامیک بوکی کمپانی DC در فیلم «بتمن علیه سوپرمن: طلوع عدالت» (Batman v Superman: Dawn Of Justice) حاضر شدند، هواداران انتظار داشتند تا اشاراتی درباره حوادث آینده که در فیلم لیگ عدالت (Justice League) و فیلمهای بعد از آن اتفاق میافتد، ببینند. اما مثل اینکه آنها بسیار بیشتر از اطلاعاتی که میخواستند، به دست آوردهاند. به غیر از جزئیات عادی کامیکبوکی و چندین ایستر اگ خوب، فیلم Batman v Superman چند اشاره و نکته مهم هم دارد که طرفداران حتما بعضی از آن ها را از دست دادهاند. در ادامه همراه گیمشات باشید.
با در نظر گرفتن اینکه بعضی از این اشارات بسیار سرپوشیده و غیرمستقیم هستند، سعی میکنیم نکات پیچیدهتر را توضیح دهیم. چه از طرفداران سرسخت دی سی باشید و چه یک طرفدار معمولی که میخواهد ببیند چه اشارات و جزئیات از قبل تعیین شدهای در فیلم وجود دارد، امیدواریم لیست ما همان چیزی باشد که در جست و جوی آن بودهاید.
«هشدار: این مقاله حاوی اسپویلر برای فیلم Batman v Superman: Dawn of Justice است.»
ماسک زورو (The Mask of Zorro)
هنگامی که توماس وین (Thomas Wayne) و مارتا وین (Martha Wayne) درحال خارج شدن از سینما بودند، در مقابل دیدگان پسرشان بروس و توسط یک سارق به قتل رسیدند. با در نظر گرفتن ارزش این صحنهها، دیالوگها و تمهایی که از شوالیه تاریکی بازمیگرددِ فرانک میلر برداشته شدهاند، شرایط برای بازسازی چنین صحنهای توسط اسنایدر مناسب به نظر میرسید. در ابتدای فیلم Batman v Superman کاملاً میتوان فیلم «ماسک زورو» (The Mask of Zorro) را در حال تبلیغ شدن مشاهده کرد.
جیمی اولسن (Jimmy Olsen)
«جیمی اولسن» (Jimmy Olsen) یک عکاس است و در کامیک بوکها از دوستان نزدیک سوپرمن محسوب میشود. اما در نهایت آن چیزی که از جیمی در این فیلم دیدیم یک نقش بسیار کوتاه بیشتر نبود. زک اسنایدر توضیخ داد که جیمی اولسن (با بازی مایکل کسیدی) همان عکاسی است که در آغاز فیلم به همراه لوییس لین (Lois Lane) به آفریقا رفته بود. چند لحظه بیشتر زمان نبرد تا مشخص شود که او یک جاسوس CIA است و سپس کشته شد. مثل اینکه زک اسنایدر نتوانسته جایگاهی برای او در دنیای سینمایی دیسی (Dc Extended Universe) بیابد و ترجیح داده که به همین سادگی این شخصیت را حذف کند.
KGBeast
یکی از افراد لکس لوثر که در ابتدای فیلم دستگاه ردیاب را درون دوربین جیمی اولسن (Jimmy Olsen) پیدا کرد، «آناتولی کنیازف» (Anatoli Knyazev) نام داشت. در کامیک بوکها این نام واقعی یک عامل روسی است که KGBeast یا The Beast نامیده میشود. به نظر میآید که نسخه فیلم (با بازی کالن مالوی) فقط دستیار ارشد لکس لوثر باشد اما این اسم شارهای است که طرفداران سرسخت بتمن به راحتی آن را از دست نمیدهند.
متالو (Metallo)
شایعات بسیاری مبنی برظاهر شدن یکی از دشمنان سوپرمن با نام «متالو» در این فیلم مطرح شده بود که در نهایت متوجه شدیم چنین اتفاقی در فیلم نیفتاد اما به این معنی نیست که زک اسنایدر فرصت را برای اشاره به او غنیمت نشمارده است. هنگامی که لکس لوثر، آزمایشگاه خود را به سناتور فینچ نشان میدهد، آن دانشمندی که در حال توصیف اثرات کریپتونات است (با بازی رالف لیستر) در واقع در نقش «امت ویل» (Emmett Vale) ظاهر میشود، یعنی دانشمندی که در کامیکها، سربازی به نام جان کاربن را به متالو (Metallo) تبدیل کرد.
پاتریک ویلسون
از شروع مبارزه سوپرمن و دومزدی، فرماندهان نظامی تصمیم گرفتند که رییسجمهور ایالات متحده را وارد عمل کنند. رییس جمهور در این فیلم زیاد صحبت نمیکند اما بد نیست بدانید که صدای او متعلق به پاتریک ویلسون (Patrick Wilson) است. ویلسون بازیگری است که در سال ۲۰۰۹ در فیلم کامیک بوکی دیگری از زک اسنایدر به نام Watchmen حضور یافته بود.
آیا باید سوپرمنی وجود داشته باشد؟
در فیلم، «چارلی رز» (Charlie Rose) سوال «آیا باید سوپرمن وجود داشته باشد؟» را از سناتور فینچ (با بازی هالی هانتر) پرسید. اما برای اولین بار، این سوال حدود ۴۰ سال قبل از این هم مطرح شده بود. در یکی از کامیک بوک ها، محافظین کهکشان (مربوط به Green Lantern)، به سوپرمن درمورد ایجاد اختلال در زندگی اجتماعی انسانها، هشدار داده بودند.
Action Comics #1
در فیلم شخصی وجود داشت که از کارمندان بروسوین بود و شاهد بودیم طی فاجعه متروپولیس (Metropolis) دو پای خود را از دست داد. اگر دقت کنید، قبل از اینکه این شخص برای بالا رفتن از مجسمه سوپرمن آماده شود، او را در خانهاش میبینیم که دیوار آن به وسیله روزنامههایی که به کارهای سوپرمن اشاره میکردند، پوشیده شده بود. اما در میان روزنامهها یک تصویر قرمز و سیاه رنگ مانند آنچه که در تصویر فوق مشاهده میکنید، وجود دارد. تصویری که در آن سوپرمن یک خودرو را به شدت به صخره میکوبد. این تصویر مربوط به جلد «کامیکهای اکشن شماره۱» (Action Comics #1) است که سوپرمن برای اولین در آن با بهترین ظاهر شناخته شدهاش، حضور یافت. اما در تصویر فیلم، خبری از آن رنگهای روشن روی جلد نیست که به نوعی حاوی پیام شرور بودن سوپرمن از دیدگاه او است.
دیگر سال ۱۹۳۸ نیست
کلارک کنت (Clark Kent) که برای پردهبرداری از حقایق ناپیدای «خفاش گاتهم» عازم یک ماموریت شده بود، بعد از بازگشت، توسط رییس خود یعنی پری وایت (Perry White) مطلع شد که سال ۱۹۳۸ به اتمام رسیده و برخی دیدگاههای کهنه و تاریخ مصرف گذشته کلارک، دیگر مثل گذشته به کار نمیآیند. اما بدانید که انتخاب سال ۱۹۳۸ اصلاً اتفاقی نیست. ۱۹۳۸ همان سالی است که اولین کامیک بوک سوپرمن با عنوان «کامیکهای اکشن شماره ۱» (Action Comics #1) منتشر شد.
ماشین کلاسیک محبوب
هنگامی که بروسوین تصمیم گرفت نظر آلفرد را بپذیرد و با هویت معمولی خود، وارد عمارت لکس لوثر شود، از یک خودروی کلاسیک رونمایی کرد. برای آنهایی که نمیدانند اینجا چه موردی مد نظر قرار گرفته، این خودرو «استن مارتین DB Mark III» است که اتفاقاً اولین خودروی جاسوس محبوب یعنی «جیمزباند» (James bond) هم محسوب میشود. اما یک لحظه صبر کنید، ماشین جیمزباند در فیلم مدل DB5 بود! حقیقت این است که در رمان «ایان فلمینگ» با نام Goldfinger، جیمز باند مدل DB MARK III را به عنوان خودروی اصلی انتخاب کرده بود.
A Balance of Terror
در فیلم مشاهده کردیم که بروس وین و کلارک کنت درباره اعمال خودسرانه بتمن و تواناییهای سوپرمن بایکدیگر بحث میکردند. اما ما هیچ کاری به صحبتهای آنها نداریم. بهتر است به تابلوی نقاشی پشت سر «کلارک کنت» کمی دقت کنید. این اثر هنری، A Balance of Terror نام دارد و توسط هنرمندی به نام «کلیون پیترسن» (Cleaon Peterson) خلق شده است. اما نکته مهم مفهوم این اثر است که در آن گروهی که قدرت دارند در حال نابود کردن افراد دیگری هستند. میدانیم که لکس لوثر برای چنین آثاری ارزش زیادی قائل است. در طول فیلم یکی از سخنانی که لکس روی آن تاکید دارد این است که قدرت نمیتواند معصوم باشد. چنین مفهومی را میتوان در این اثر هنری هم یافت.
نجات گربه از روی درخت!
زمانی که بروسوین بخواهد از تفکراتش درباره سوپرمن صحبت کند، حرف خود را رک و راست میزند. او تا جایی پیش رفت که روزنامه «دیلی پلنت» (Daily Planet) را به منتشر کردن مطالب جانبدارانه به نفع سوپرمن حتی زمانی که کاری به سادگی «نجات گربه از روی درخت» انجام میدهد، متهم کرد. سوپرمن در اولین فیلم خود (با بازی کریستوفر رید) دقیقاً یک گربه را از روی درخت نجات داد تا نشان دهد هیچ کاری برای مرد پولادین (Man of Steel) کوچک و بیمعنی نیست.
رابینِ مرده
سازندگان فیلم Batman v Superman از کاشتن بذر برای دیگر فیلمهای مشترک دنیای Dc کوتاهی نکردهاند. در تصویر بالا میتوانید زره صدمه دیده رابین (Robin) را ببینید که دشمن قدیمی بتمن یعنی جوکر (نسخهای که جرد لتو (Jared Leto) در فیلم جوخه انتحاری (Suicide Squad) آن را بازی میکند) روی آن عباراتی به یادگار گذاشته است. اگر این فیلم از کامیکها پیروی کند، پس این لباس مربوط به دومین مرد جوانی که همکار بتمن بود، یعنی «جیسون تاد» (Jason Todd) است. جیسون در داستان «مرگ در خاندان» (A Death In The Family) بعد از تحمل رنجهای فراوان، توسط جوکر کشته شد.
اپاکالیپس در زمین
تصویر فوق، کابوس «بروس وین» در فیلم Batman v Superman را نشان میدهد و در آن یک علامت اُمگای بزرگ روی زمین قابل رویت است که اشاره واضحی به دارکساید (فرمانروای سیاره اپاکالیپس) در دنیای Dc comics دارد. این فقط اشاره کوچکی است که زک اسنایدر برای فیلم آیندهاش یعنی «لیگ عدالت» (Justice League) قرار داده است.
پارادیمنها
هنگامی که برای اولین بار سکانس کابوس بروسوین نمایش داده شد، علاقهمندان کامیک بوکها از دیدن سربازان بالداری که به بتمن هجوم آوردند، شگفت زده شدند. آیا آنها سربازان دارکساید (Darkseid) یا همان پارادیمنها (Parademones) هستند؟ بله. واضح است که این دشمنان عجیب، از نیروهای آپاکالیپس هستند.
تو باید ما رو پیدا کنی، بروس!
لحظاتی بعد از آنکه بروس وین از کابوس آیندهاش بیدار میشود، مردی که لباسی زرهمانند به تن کرده، در غار بتمن ظاهر شد. او قطعا کسی جز «بریآلن/فلش» (با بازی ازرا میلر) نیست. احتمالاً فلش (The Flash) از آینده آمده تا درباره حوادث آن به بروس وین هشدار بدهد. فلش خطاب به او میگوید: «تو درباره اون راست میگفتی» او همچنین بروس را از «نقش کلیدی لوییس لین» در اتفاقات آینده، مطلع میکند و در نهایت میگوید: «تو باید ما رو پیدا کنی، بروس!» این موضوع نشان میدهد که بروس وین با پیدا کردن متاهیومنها (Meta Humans) و متحد کردن آنها برای دستیابی به یک هدف واحد، میتواند در دگرگون شدن آینده تاثیرگذار باشد.
اسلحه خفاشی
وقتی بروس وین متوجه شد که White Portuguese یک کشتی است که به صورت غیرقانونی کریپتونات (Kryptonite) را حمل میکند، در حالی که اسلحه به دست گرفته بود، در مکانی مرتفع ظاهر شد. بعضی از بینندگان از دیدن این صحنه کمی شوکه شدند اما بدانید که وجود این اسلحه اشارهای به کامیک بوکی اثر فرانک میلر با نام «شوالیه تاریکی بازمیگردد» است و فقط گلولههای ردیاب شلیک میکند. تصویر بتمن در حالی که اسلحه به دست دارد همانند موضوع نبرد بین قهرمانها و حتی بعضی از دیالوگها، گویای این هستند که با وجود تفاوت در خطهای داستانی فیلم، سازندگان توجه ویژهای به این کامیک بوک داشتهاند.
ترمینال نیکلسون
در فیلم، ماموریت به دست آوردن کریپتونات (Kryptonite) تبدیل به یک تعقیب و گریز پر انفجار میشود. اگر دقت کنید، بتموبیل بروس وین برای اولین بار از مکانی خارج میشود که چنین نوشتهای بر سردر آن وجود دارد: «Nicholson Terminal & Dock Company»
شاید این موضوع تصادفی باشد اما با توجه به اینکه «جک نیکلسون» (Jack Nicholson) توسط بسیاری از افراد به عنوان یکی از بزرگترین دشمنان بتمن در تمام دوران یاد میشود (نیکلسون نقش جوکر را بازی کرده است)، به نظر میآید که این نوشته یک ایستراگ (Easter egg) باشد.
بلژیک، سال ۱۹۱۸
زمانی که بروس موفق شد به اطلاعات رمزنگاری شده دست پیدا کند، عکسی از دایانا پرنس را مییابد که از فیلم اصلی زن شگفتانگیز (Wonder Woman) برداشته شده و میتوانیم کریس پاین در نقش «استیو ترور» (Steve Trevor) را هم در کنار «دایانا پرنس» (Diana Prince) مشاهده کنیم. عکسی که از دایانا در سال ۱۹۱۸ و آن هم در یک روستای جنگزده در کشور بلژیک گرفته شده، به تنهایی شاهدی بر فعالیت متاهیومنها (MetaHumans) نیست. اما زمانی که با فیلمهای دوربین مداربسته در عصر حاضر تطابق داده شود، جاودانگی آمازونها (Amazons) را کاملاً مشخص میکند. معلوم نیست که لکس لوثر چطور به این اطلاعات دست یافته و مشخص نمیشود که دایانا پرنس چگونه توانسته متوجه شود که لکس درحال جمعآوری این اطلاعات است. در نمایشگاه کامیک کان ۲۰۱۶ تریلری از فیلم Wonder Woman عرضه شد که میتوانید تحلیل آن را با کلیک کردن اینجا مطالعه کنید.
سایبورگ (Cyborg)
«ویک استون» (Vic Stone) را که قبل از تبدیل شدنش به Cyborg یک بازیکن جوان و آیندهدار فوتبال به حساب میآمد،برای مدت بسیار کوتاهی در این فیلم مشاهده کردیم و این امر تنها با کمک پدر او یعنی «سایلس استون» (Silas Stone) محقق شد. در کلیپ ویدیویی او را که چیز زیادی از بدنش باقی نمانده در «استار لبز» (S.T.A.R Labs) میبینیم و همچنین پدرش را که در حال ثبت یافتههای خود است. همین طور که زمان میگذرد «سایلس» (Silas) از تکنولوژی و جایگزینهای الکترونیکی برای زنده نگه داشتن پسرش استفاده میکند.
آسیبی که به بدن ویک استون وارد شده حتی از آن چیزی که کامیک بوکها نشان میدهند، بیشتر است به طوری که باعث شده اساس بدن او مصنوعی باشد. بعد از بازگشت «ویک استون» (Vic Stone) به زندگی، او شروع به فریاد زدن میکند که نشان میدهد او در مسیر دوباره راه رفتن، سخن گفتن و البته مبارزه کردن در کنار اعضای Justice League قرار گرفته است. اما شرایط ویک (Vic) بخاطر خوش شانسی او بهبود نیافت بلکه یک شی جعبهمانند عجیب باعث شروع این اتفاقات شد. این جعبه برای خوانندگان کامیکهای Dc آشنا به نظر میرسد…..
جعبه مادر (Mother Box)
آخرین کلیپ ویدیویی که مربوط به سایبورگ (Cyborg) است، جعبه اسرارآمیزی را نشان میدهد که چیزی به غیر از جعبه مادر (Mother Box) نیست. نزدیک شدن این جعبه به بدن ویک استون، باعث شکل گیری اسکلت و اعضای سایبرنتیک او شد. جعبه مادر (Mother Box) در واقع نوعی تکنولوژی فضایی متعلق به گروه New Gods در کامیکها است که ترکیبی از نوعی موجود دارای درک، هوش مصنوعی (AI) و یک فرشته نگهبان جادویی است. در کامیک بوکهای New 52 که در سالهای اخیر منتشر شده بود، ویک استون (Vic Stone) توسط یک Mother Box که از هجوم پارادیمنها به جا مانده بود، تبدیل به سایبورگ (Cyborg) شد.
فلش (The Flash)
دومین حضور کوتاه فلش (The Flash)، طرفداران این قهرمان فوقسریع که برای دیدنش لحظهشماری میکردند را هیجانزده کرد. وقتی دایانا پرنس (Diana Prince) در حال بررسی بقیه اطلاعات رمزگشایی شده متعلق به لکسلوثر (Lex Luthor) بود، به فیلم سرقت از یک فروشگاه که توسط دوربینهای مدار بسته ضبط شده بود، برخورد کرد. مردی که در فروشگاه حضور داشت (بری آلن) در یک چشم به هم زدن از وقوع این جرم جلوگیری میکند و در حالی که جرقههای نیروی سرعت در اطراف او ظاهر میشوند، دوربینهای مداربسته از کار میافتند. پیشنهاد میکنیم برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره فلش (The Flash)، مقاله تحلیل تریلر فیلم Justice League در کامیک کان ۲۰۱۶ را با کلیک کردن اینجا مطالعه کنید.
جوکر (Joker) / ریدلر (Riddler)
در مکانی که مبارزه بتمن و سوپرمن به وقوع پیوست، علامت سوالهای ریدلر (Riddler) قابل رویت هستند اما علاوه بر آن میتوان ردپای دشمن همیشگی بتمن یعنی جوکر (Joker) را هم پیدا کرد. در این مکان عباراتی مثل JOE+KR یا JO->KR قابل مشاهده است. به نظر میرسد این یکی ایستر اگ توسط نقاشان و طراحان تولید، کار گذاشته شده است.
کندور (Kandor)
در فیلم Batman v Superman شاهد بودیم که لکس لوثر از باقیمانده جسد «ژنرال زاد» برای خلق هیولایی به نام دومزدی (Doomsday) استفاده کرد. وقتی که لکس او را به درون مایع انداخت، هوش مصنوعی سفینه توانست هویت «زاد» را تشخیص دهد و شنیدیم که او را «ژنرال زاد از کندور» (Genral Zod of Kandor) مینامد. علاقهمندان به کامیک بوک و به ویژه آنهایی که با داستانهای سوپرمن آشنا هستند، میدانند که شهر «کندور» (Kandor) قبل از نابودی سیاره کریپتون، کوچک شده و درون یک بطری قرار گرفته بود. بعید است که این موضوع به خط داستانی فیلم ربط داشته باشد اما به هرحال یک ارجاع جالب برای طرفداران محسوب میشود.
شوالیه تاریکی باز میگردد…… دوباره؟
به دو تصویر بالا نگاه کنید. سمت راست کاور هنری کامیک بوک The Dark Knight Returns اثر فرانک میلر است و تصویر سمت چپ از فیلم زک اسنایدر یعنی «بتمن علیه سوپرمن: طلوع عدالت» (Batman v Superman: Dawn of Justice) برگرفته شده که هنگام مبارزه دومزدی و بتمن (یا بهتر است بگوییم فرار) را نشان می دهد. سازندگان این فیلم تقریباً نمیتوانستند چنین بازسازی مهمی را نادیده بگیرند.
نقرهای و سیاه
هنگامی که سوپرمن توسط دومزدی کشته شد، مراسم دفن او به صورت عمومی به وسیله یک تابوت خالی که رنگ آن کاملاً سیاه بود و یک نشان S نقرهای رنگ داشت، انجام شد. این نکته را هرکس که طرفدار سوپرمن است باید سریع متوجه شود. «مرد پولادین» (Man of Steel) بعد از بازگشت از مرگش (شاید بتوان گفت به کما یا به خواب رفتن کریپتونی)، دقیقاً از یک لباس تیره رنگ که دارای نشان S نقرهای بود, استفاده کرد. در مورد مرگ سوپرمن، برخی از طرفداران فیلم نگران فاصله گرفتن زک اسنایدر از کامیک بوکها بودند اما جای نگرانی نیست زیرا چنین انتخابی بسیار آشنا به نظر میرسد.
زندانی TK-421
مثل اینکه زک اسنایدر (Zack Snyder) قرار دادن یک ایستراگ خوب برای فیلم «جنگ ستارگان» را فراموش نکرده است. اگر دقت کنید، شماره شناسایی لکسلوثر (Lex Luthor) در زندان به TK-421 ختم میشود. این دقیقاً شماره یک Storm Trooper در فیلم جنگ ستارگان است که یونیفورمش توسط لوک (Luke) و هان سولو (Han Solo) در اولین فیلم این مجموعه به سرقت رفت.
دارکساید میآید؟
لکس لوثر و بروس وین در انتهای فیلم توانستند در مورد یک موضوع به تفاهم نظر برسند، خطر بسیار بزرگی در راه است. لکسلوثر به بتمن اطلاع میدهد با وجود اینکه نقشهاش شکست خورده اما این نبرد، باعث آگاه شدن دیگران شده و زنگ از قبل به صدا درآمده است. فیلم Justice League در سال ۲۰۱۷ اکران خواهد شد و این احتمال وجود دارد که «دارکساید» (Darkseid) را هم ببینیم. اما اخباری که از فیلم منتشر شده نشان میدهد که شخصیت منفی اصلی این فیلم «استپن ولف» (SteppenWolf) خواهد بود.
3 دیدگاه
hoomi722
باعرض سلام و خسته نباشید خدمت آقای موسوی
میخواستم ازین مقاله مفیدتون تشکر کنم و همچنین اطلاعات خوبی رو برای ما طرفداران فراهم کردید.
محمدامین موسوی
لطف دارید، دوست عزیز. به نظر من این فیلم اصلا به اون بدی که میگن نیست. این نکاتی که گفتیم، مشخص میکنه که زحمت و دقت زیادی برای ساخت فیلم به کار گرفته شده.
hoomi722
بله منم با توجه به این نکاتی که فرمودید درباره فیلم ترغیب شدم دوباره ببینمش گرچه تا الان ۳بار دیدمش.