فرقی نمیکند در حال راهاندازی یک وبسایت، توسعه نرمافزار یا استقرار دسکتاپهای مجازی باشید، در هر صورت عملکرد سرور میتواند موفقیت شما را به همراه داشته باشد یا تلاشتان را از بین ببرد؛ بههمین دلیل انتخاب درست سرور مجازی (VPS) بسیار مهم است. خرید سرور مجازی با مدیریت عالی و سرعت بالا میتواند جرقه یک پروژه حرفهای یا یک سایت پرترافیک را بزند، اما اصلیترین نکات خرید VPS شامل چیست؟ این راهنما به شما کمک میکند تا در دنیای VPS حرکت کنید و سرور متناسب با نیازهای خود را پیدا کنید.
سرور مجازی (VPS) چیست؟
VPS یک گزینه عالی برای میزبانی وب است که برای ارائه حد وسط بین میزبانی مشترک و سرور اختصاصی طراحی شده است. این ساختار به کاربران کنترل بیشتری روی محیط میزبانی خود در مقایسه با هاست اشتراکی میدهد.
بر خلاف میزبانی اشتراکی که در آن همه وبسایتها منابع یکسانی را روی یک سرور واحد به اشتراک میگذارند، میزبانی VPS منابع اختصاصی را برای هر کاربر فراهم میکند. پس خرید سرور مجازی به کاربران اطمینان میدهد که فعالیتهای یک کاربر VPS بر دیگران تأثیر نمیگذارد.
این محیط اختصاصی بهویژه برای وبسایتهایی با ترافیک متوسط تا بالا یا کاربرانی که نیاز به تنظیمات سفارشی و کنترل اضافی روی محیط میزبانی خود دارند مفید است. شاید در گذشته، برای دسترسی به این مزایا، مستقیما بهسراغ سرور اختصاصی میرفتید که منابع جداگانه و امنیت فوقالعادهای دارد، اما خیلی اوقات، هزینه بالای این سرور، کاربران را منصرف میکند. سرور مجازی با هزینه کم خود توانست به یک رقیب جدی برای سرور اختصاصی تبدیل شود.
چه کسانی به VPS نیاز دارند؟
پس از پاسخ به سوال سرور مجازی چیست، نوبت به بررسی کارایی این سرور میرسد. خرید سرور مجازی هم برای سایتهای تازهکار مناسب است و هم با فعالیت سایتهایی با ترافیک بالا هماهنگی دارد. کسبوکارهای نوپا میتوانند با هزینه کم، میزبانی وبسایت خود را انجام دهند و پس از مدتی، منابع خود را گسترش دهند. کسبوکارهای پیشرفته هم با خرید سرور مجازی، گام بزرگی برای کنترل درست ترافیک وبسایت خود برداشتهاند. بهطور کلی، اگر از سرویس میزبانی دیگری استفاده میکنید، با مشاهده نشانههای زیر باید به VPS مهاجرت کنید.
- کند بودن بارگذاری صفحات سایت
- حساسیت اطلاعات سایت
- بروز خطاهایی مانند “سرویس در دسترس نیست” یا “۵۰۳”
انواع سرور مجازی و تفاوت آنها
بهطور کلی سرور مجازی به سه دسته اصلی تقسیم میشود. اطلاع از تفاوتهای این سه مورد به شما کمک میکند تا بهترین گزینه را برای وبسایت خود انتخاب کنید.
VPS کاملاً مدیریتشده
با یک VPS کاملاً مدیریتشده، ارائهدهنده، مدیریت همه چیز را برعهده دارد. این گزینه برای تیمها یا شرکتهای پرمشغله بدون پشتیبانی IT بهترین است؛ زیرا میزبان وب تمام امور را برای شما انجام میدهد.
مزایا:
- سرویس میزبانی وب تمامی نیازهای فنی شما از جمله نگهداری سرور، به روزرسانی، نظارت و امنیت را برطرف میکند.
- طرحها با پشتیبانی فنی ارائه میشوند.
معایب:
- هزینه بالاتری دارد؛ زیرا شما برای تخصص و راحتی هزینه میپردازید.
- شما گزینههای سفارشیسازی محدودی دارید؛ زیرا شرکت میزبان در مورد پیکربندی و مشخصات سرور تصمیم میگیرد.
- نصب نرمافزار ممکن است به تایید مدیر نیاز داشته باشد.
VPS مدیریت نشده
این نوع سرور مجازی بهعنوان VPS خود مدیریت هم شناخته میشود؛ چرا که کاربران کنترل کاملی بر VPS مدیریتنشده دارند و شرکت هاستینگ تنها مسئولیت ارائه سرورهای فیزیکی را برعهده دارد.
مزایا:
- شما میتوانید آزادانه سرور خود را سفارشی کنید و اگر میخواهید چیزی را نصب کنید، نیازی به تایید مدیر نیست.
- نسبت به VPS مدیریتشده، قیمت ارزانتری دارد.
معایب:
- اگر با مشکل مواجه شدید، باید خودتان مشکلات را حل کنید.
- اگر سرپرست سرور شما باتجربه نباشد، ممکن است به کمک شخص حرفهایتری نیاز داشته باشید.
VPS نیمه مدیریتی
میزبانی VPS نیمه مدیریتشده، بین کنترل کاربر و کمک ارائهدهنده تعادل برقرار میکند. در این نوع میزبانی، ارائهدهنده وظایف ضروری مدیریت سرور، مانند نگهداری سختافزار و بهروزرسانیهای امنیتی را بر عهده میگیرد، در حالی که کاربران کارهای روزانه سرور، از جمله نصب و پیکربندی نرمافزار را انجام میدهند.
مزایا:
- کاربران پشتیبانی قابلقبولی را برای نگهداری و زیرساخت سرور دریافت میکنند و بار وظایف پیچیده را کاهش میدهند.
- شما کنترل بیشتری روی نرمافزار سرور خود دارید و میتوانید آن را با نیازهای خاص خود هماهنگ کنید.
- بهدلیل مسئولیتهای مشترک، مقرون بهصرفهتر از میزبانی کاملاً مدیریتشده است.
معایب:
- کاربران هنوز به درک خوبی از مدیریت سرور نیاز دارند که ممکن است برای مبتدیان چالش برانگیز باشد.
- برخی از مسائل فنی ممکن است نیاز به مداخله کاربر داشته باشد، که میتواند برای کسانی که به دنبال یک تجربه میزبانی دستی هستند یک اشکال باشد.
البته برای انتخاب VPS مناسب با دو گزینه لینوکس و ویندوز هم روبرو خواهید شد. سرور مجازی لینوکس بهعنوان یکی از پرطرفدارترین سرورهای مجازی، مزایایی مانند پایداری عالی و هزینه مناسب دارد. همچنین از زبانهای برنامهنویسی زیادی پشتیبانی میکند. در مقابل، برای پیکربندی و مدیریت به دانش تخصصی نیاز دارد.
اگر پروژه کاریتان به نرمافزارهای ویندوزی احتیاج دارد، باید به فکر خرید سرور مجازی این سیستم عامل باشید. مزایای این سرور شامل رابط گرافیکی ساده و پشتیبانی از نرمافزارهای مایکروسافت است؛ اما معایبی مانند هزینه بالا و مصرف بالای منابع سختافزاری دارد.
نکات مهم در خرید سرور مجازی
برای خرید VPS باید نکات زیادی را در نظر داشته باشید تا خریدتان با موفقیت انجام شود. برخی از این نکات مهم عبارتند از:
حافظه ذخیرهسازی
با وجود اینکه SSD گرانتر است، سرعت و عملکرد عالی را ارائه میدهد، اما انتخاب نهایی بین HDD و SSD به نیازها و محدودیتهای بودجه شما بستگی دارد.
موقعیت جغرافیایی
برای خرید سرور مجازی باید بین سرورهای ایران و خارج، یکی را انتخاب کنید. معمولا سرورهای خارج، پایداری، قدرت و سرعت بیشتری ارائه میدهند.
سیستمعامل
خرید سرور مجازی مبتنی بر ویندوز یا لینوکس به نرمافزار و برنامههایی بستگی دارد که قصد استفاده از آنها را دارید. سرورهای لینوکس به دلیل پایداری، امنیت و هزینه کمتر معروف هستند، در حالی که سرورهای ویندوز برای اجرای برنامههای خاص ویندوز ضروری هستند.
ترافیک
برای انتخاب منابع سرور مجازی باید ارزیابی کنید که ترافیک سایتتان چقدر است و روزانه چند کاربر از آن بازدید میکنند.
امنیت و قابلیت ارتقا
سرور انتخابشده باید از امنیت کافی برای حفاظت از اطلاعات شما و کاربران برخوردار باشد و در صورت نیاز، قابلیت ارتقا هم ارائه دهد.
منابع سختافزاری
برای خرید این سرور باید به منابع سختافزاری مهمی مانند CPU و RAM هم توجه داشته باشید و این دو آیتم را باتوجهبه نیازهای سایت انتخاب کنید.
پشتیبانی و آپتایم: معیارهای مهم انتخاب VPS
هر چقدر درصد آپتایم سرور بالاتر باشد، وبسایتتان بیشتر در دسترس افراد قرار میگیرد. عدد آپتایم باید نزدیک به ۱۰۰ باشد. بهاین صورت، شانس بازدید از سایت و میزان فروشتان افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین، بهیاد داشته باشید که تیم ارائهدهنده سرور هم باید شرایط پشتیبانی قابلقبولی به شما ارائه دهند.
چگونه یک VPS متناسب با نیاز خود انتخاب کنیم؟
برای خرید سرور مجازی مناسب باید نیاز پروژه کاری خود را اولویت قرار دهید. به آیتمهای مانند حجم کاری، پهنای باند مورد نیاز، میزان بودجه، نوع سایت و… توجه داشته باشید و بر همین اساس، بهترین VPS را انتخاب کنید.
اشتباهات رایج هنگام خرید سرور مجازی
مهمترین اشتباهات کاربران که هنگام خرید سرور مجازی رخ میدهد و نارضایتی این افراد را در پی دارد، عبارتند از:
- انتخاب سرور مجازی رایگان
- عدم توجه به سابقه و شرایط پشتیبانی ارائهدهنده
- انتخاب نادرست نوع سرور مجازی