قابلیت پشتیبانی از نسل قبل برای بازیکنان اهمیت بسیار زیادی دارد و شرکتها سعی دارند بهترین استفاده را از این قابلیت ببرند. اما چرا قابلیت پشتیبانی از نسل قبل در آینده اهمیت زیادی خواهد داشت؟
نسل نهم هنوز شروع نشده است ولی شرکت سونی از همین الان اعلام کرده است که قابلیت پشتیبانی از نسل قبل در پلیاستیشن ۵ در دسترس خواهد بود، ویژگی که طرفداران زیادی خواستار اضافه شدن آن به کنسول پلیاستیشن ۴ بودند. در این نسل مایکروسافت با ایجاد یک سیستم مشتریمدار و قرار دادن این قابلیت توانست از این نظر همیشه از رقیب خود جلوتر باشد، اما اضافه شدن این قابلیت فقط به دلیل برنده شدن یک جنگ اقتصادی با مایکروسافت نیست، بلکه دست پیدا کردن به سیستم یکپارچهای است که صحبت آن از گذشته نیز در این صنعت وجود داشته است. با قرار دادن این قابلیت و گسترش دادن در نهایت سازندگان کنسول را به چیزی فرای یک قطعه سختافزاز تبدیل میکنند و کاری میکنند که این سرویس باعث شود خریدار قبل از عوض کردن کنسول خود به سختی در فکر فرو برود.
بگذارید یک مثال ساده بزنم. همه ما با دو سیستم عامل IOS و Android آشنایی داریم؛ هنگامی که شما یک گوشی از محصولات اپل را خریداری میکنید با ایجاد یک Apple ID میتوانید از سرویسهای اینترنتی این شرکت استفاده کنید و بعد از عوض کردن گوشی خود به یک مدل جدیدتر نیز فقط با وارد شدن به اکانت خود به تمامی محصولات خریداری شده، شمارهها و اطلاعاتی که ذخیره کردهاید دسترسی پیدا کنید. همین مورد نیز درباره گوشیهای اندرویدی و اکانتهای Google Play نیز صدق میکند، در واقع فقط با یک بار خریداری یک گوشی شما وارد یک فضای یکپارچه میشود که باعث میشود عوض کردن گوشی برای شما کار سختی شود. به عنوان مثال اگر بخواهید از یکی هر کدام از این سیستم عاملها کوچ کنید باید تمامی شمارهها و اطلاعاتی را که در گوشی قبلی خود ذخیره کردهاید به مدل جدیدتر انتقال دهید و همچنین تمامی برنامههایی که خریداری کردهاید را باید دوباره بخرید، پس علاقانهتر این است که حتی اگر دوست دارید که این کار را انجام بدهید بیخیال آن شوید.
حال بگذارید بگوییم که ناگهان شرکت اپل اعلام کرده است که گوشی جدیدی عرضه خواهد کرد که برنامههایی را که با اکانت قدیمی خود خریداری کردهاید اجرا نخواهد کرد، شما میتوانید از همان اکانت استفاده کنید ولی باید دوباره تمامی آن برنامهها را خریداری و دانلود کنید. هیچ ارتباطی با نسلهای گذشته وجود ندارد. چنین کاری باعث میشود که اگر زمانی قصد مهاجرت به اندروید را داشتید حالا دیگر با خیال راحت این کار را انجام دهید چون در هر صورت مجبور به این کار بودید و حتی باعث شود که خیلی از طرفداران قدیمی نیز این محصول جدید را تهیه نکنند.
حال بگذارید این مسئله را در جهان گیمینگ بررسی کنید تا متوجه شویم که قابلیت پشتیبانی از نسل قبل از چه اهمیتی برخوردار است. در این نسل هم Xbox Live و هم PSN هر کدام به تنهایی بیش از پنجاه میلیون کاربر فعال داشتند و در نسل هشتم بیشتر از هر موقع دیگری بازیهای دیجیتالی به فروش رفتند. در این بازه زمانی شش ساله گیمرها عناوین مورد علاقه خود را خریداری کردهاند، لیست دوستان خود را درست کردهاند و در نهایت اچیومنتها و تروفیهای زیادی را در اکانت خود ذخیره کردهاند. همچنین گیمرهای این نسل متوجه هستند که قابلیتهایی که بالاتر ذکر شد در گوشیها وجود دارد و جابجا کردن تمامی این اطلاعات به یک کنسول دیگر چه مشکلات و سختیهایی به همراه دارد. البته شرکتها نیز به این موضوع واقف هستند و مطمئنا سونی میداند که فروختن کنسول PS5 به جماعت صد میلیونی شبکه PSN هنگامی که قابلیت پشتیبانی از نسل قبل را دارد کار بسیار راحتتری است.
البته جالب است بدانید که شرکت پیشکسوت نینتندو از زمان Gameboy به قدرت این قابلیت پی برده بوده است و تقریبا هر جایی که میشده است کنسول را طراحی میکرده است که بتواند بازیهای همتای قبلی خود را به راحتی اجرا کند، چنین موضوعی برای کنسولهای دستی این شرکت نیز صادق است. اما پس از شکست Wii U و عرضه کنسول Switch که به جای دیسک از کارتریج استفاده میکند شاهد افت فروش ناگهانی این کنسول نبودیم، در حالی که پس از سالها این شرکت این قابلیت را حذف کرده بود، جواب بسیار سادهای برای این سوال وجود دارد.
اکثریت مردم کنسولهای نینتندو را به عنوان یک پلتفرم اصلی خریداری نمیکنند بلکه در کنار یکی از دو کنسول شرکتهای مایکروسافت و سونی یک Switch نیز نگهداری میکنند. در واقع جذابیت بازیهای انحصاری این شرکت است که طرفداران جدیدی را به خود جذب میکند و اگر این بازیها نباشند کسی هم به سمت این کنسول نمیآید حتی اگر این کنسول جدید قابلیت پشتیبانی از نسل قبل را داشته باشد. در واقع میتوانید مطمئنا باشید که Switch 2 حتی اگر این سرویس را نداشته باشد باز هم مردم آن را خواهند خرید زیرا مقاومت در برابر نخریدن انحصاریهای جذاب این شرکت کاری سختی است. البته شرکت نینتندو اعلام کرده است که این کنسول هیبریدی در واقع زمین شروعی است که این شرکت برای بیست سال آینده شرکت خود چیده است و هر موقع که بشود هم باز این قابلیت را بازخواهد گرداند.
در آخر باید گفت همانطور که در مقاله خواندید وجود یا وجود نداشتن این قابلیت در نسل بعدی برای دو غول بزرگ این صنعت به شدت حیاتی خواهد بود و مطمئنا غفلت کردن از آن میتواند منجر به شکست زودهنگام یکی از طرفین بشود.