تعدادی کارگردان وجود دارند که در دیدگاه همه جز بهترینهای تاریخ این صنعت محسوب میشوند؛ اما فیلمهای برتر این کارگردانها چه میتواند باشد؟ در ادامه این سری مقاله، به ۱۰ فیلم برتر از دیدگاه میشائل هانکه و دیوید لینچ خواهیم پرداخت.
۱۰ فیلم برتر از دید بزرگترین کارگردانان جهان: اینگمار برگمان و استنلی کوبریک
۱۰ فیلم برتر از دید بزرگترین کارگردانان جهان: تارکوفسکی و کوروساوا
۱۰ فیلم برتر از دید بزرگترین کارگردانان جهان: مارتین اسکورسیزی و دیوید فینچر
۱۰ فیلم برتر از دیدگاه میشائل هانکه
میشائل هانکه (Michael Haneke)، کارگردانی اهل اتریش که تا به امروز موفق به کسب دو جایزه نخل طلا از جشنواره کن شدهاست ۱۰ فیلم مورد علاقه خودش را در سال ۲۰۰۲ در نظرسنجی Sight and Sound ارائه کرد. در لیست زیر به این ۱۰ فیلم خواهیم پرداخت.
۱۰. کسوف (L’eclisse)
سال تولید: ۱۹۶۲
کارگردان: میکلآنجلو آنتونیونی (Michelangelo Antonioni)
داستان فیلم: قسمت پایانی در سهگانه آنتونیونی پس از دو فیلم ماجرا (۱۹۶۰) و شب (۱۹۶۱)، کسوف راجع به دختر جوانی است که رابطه خود را با معشوق قبلی خود به هم میزند و وارد رابطه با دلال بورسی میشود که طبیعت ماتریالیستی دلال باعث تحلیل رفتن رابطه این دو نفر میگردد.
۹. آلمان سال صفر (Germany, Year Zero)
سال تولید: ۱۹۴۸
کارگردان: روبرتو روسلینی (Roberto Rossellini)
داستان فیلم: ادموند پسر نوجوانی است که پس از جنگ جهانی دوم در آلمان زندگی میکندو دست به هر کاری می زند تا برای خانواده خود غذا مهیا کند.روزی او با مردی برخورد می کند که در گذشته معلم او بوده است.او تصور می کند می تواند از آن مرد کمک بگیرد اما تفکرات مرد او را به راهی خطرناک هدایت می کند…
۸. زنی تحت تاثیر (A Woman Under the Influence)
سال تولید: ۱۹۷۴
کارگردان: جان کاساوتیس (John Cassavetes)
داستان فیلم: میبل یک مادر و همسر توسط همسرش نیک مورد عشق و محبت قرار دارد اما رفتارهای نامتعادل او تبدیل به یک مشکل در زندگی این زوج شده است…
۷. روانی (Psycho)
سال تولید: ۱۹۶۰
کارگردان: آلفرد هیچکاک (Alfred Hitchcock)
داستان فیلم: ماریون کرین به امید تسهیل کار ازدواجش با سام لومیس، پولهاى کارفرمایش را میدزد و از شهر محل سکونتش خارج میشود و بین راه در هتل بیتس که توسط جوانى به نام نورمن بیتس اداره میشود اقامت میکند و …
۶. جویندگان طلا (The Gold Rush)
سال تولید: ۱۹۲۵
کارگردان: چارلی چاپلین (Charlie Chaplin)
داستان فیلم: در سال ۱۸۹۸، تب طلا همه جا را فراگرفته است و همه کس براى به دست آوردن ثروتى باد آورده به آلاسکا روى می آورد. از جمله چارلى، ولگردى تنها که خیلى زود با جویندگان دیگر، جیم گندهه دوست مى شود.
۵. ملکالموت (El ángel exterminador)
سال تولید: ۱۹۶۲
کارگردان: لوئیس بونوئل (Luis Buñuel)
داستان فیلم: مهمانان خانه سینیور نوبیل به دلیل غیر قابل توضیحی قادر به ترک خانه میزبان خود نیستند…
۴. سالو یا ۱۲۰ روز سودوم (Salò o le 120 giornate di Sodoma)
سال تولید: ۱۹۷۵
کارگردان: پیر پائولو پازولینی (Pier Paolo Pasolini)
داستان فیلم: فیلم در ایالتی اشغالشده در قسمت آلمانی ایتالیا در سال ۱۹۴۴ میگذرد. فیلم به تقلید از کمدی الهی دانته به چهار بخش ورودی جهنم، محفل هوس، محفل مدفوع و محفل خون تقسیم شدهاست.
۳. آینه (Mirror)
سال تولید: ۱۹۷۵
کارگردان: آندری تارکوفسکی (Andrei Tarkovsky)
داستان فیلم: مردی که در دهه چهارم زندگی خود است به زودی قرار است بمیرد. او خاطرات کودکی خود، مادرش، جنگ و … را به یاد میآورد …
۲. لانسلو دو لاک (Lancelot du Lac)
سال تولید: ۱۹۷۴
کارگردان: روبر برسون (Robert Bresson)
داستان فیلم: فیلم ماجرای عاشقانهی لانسلوت و گوئینور را در دوره شاه آرتور به تصویر میکشد.
۱. ناگهان بالتازار (Au hasard Balthazar)
سال تولید: ۱۹۶۶
کارگردان: روبر برسون (Robert Bresson)
داستان فیلم: فیلم درباره دختر بچهای خجالتی از خانوادهای کشاورز به نام ماری و الاغش به نام بالتازار است، پس از چند سال که هر دوی آنها بزرگ میشوند در جامعه با سوء استفادههایی از سمت مردم روبرو میشوند بطوریکه الاغ چندین صاحب دارد و گروههایی از اوباش در تلاش برای سوء استفاده جنسی از ماری هستند.
۱۰ فیلم برتر از دیدگاه دیوید لینچ
دیوید لینچ (David Lynch)، مردی که برخی او را پدر سورئالیسم مدرن میدانند با فیلمهای درخشاننی همچون مرد فیل نما (The Elephant Man)، کله پاککن (Eraserhead)، مخمل آبی (Blue Velvet) و جاده مالهالند (Mulholland Drive) جایگاه خود را به عنوان یکی از بزرگترین کارگردانان محکم کردهاست. در لیست زیر به ۱۰ فیلم برتر از نگاه او میپردازیم.
۱۰. اشتروشک (Stroszek)
سال تولید: ۱۹۷۷
کارگردان: ورنر هرتسوک (Werner Herzog)
داستان فیلم: مردی الکلی که به تازگی از زندان برلین آزاد شده، به دوست قدیمی خود و زنی غریبه در رسیدن به رویای خود برای ترک آلمان و زندگی بهتر در ویسکانسین میپیوندد…
۹. جادوگر شهر اُز
سال تولید: ۱۹۳۹
کارگردان: ویکتور فلمینگ (Victor Fleming)
داستان فیلم: دوروتى که در مزرعه اى در کانزاس نزد خویشاوندانش زندگى میکند، در اثر گردبادى به سرزمین هایى بر فراز ابرها و آن سوى رنگین کمان میرود…
۸. لولیتا (Lolita)
سال تولید: ۱۹۶۲
کارگردان: استنلی کوبریک (Stanley Kubrick)
داستان فیلم: استاد میان سال به نام هامبرت هامبرت دل به دخترى نوجوان مىبازد و براى نزدیکى به او با مادرش ازدواج مىکند.
۷. جاده (La Strada)
سال تولید: ۱۹۵۴
کارگردان: فدریکو فلینی (Federico Fellini)
داستان فیلم: این اثر راجع به سفر و ماجرای دو شخصیت اصلی آن است: «زامپانو» یک معرکهگیر خیابانی است و دختر سادهای به نام «جِلسومینا» را از خانوادهاش خریداری میکند تا به عنوان دستیار، همراهش باشد. این دختر شرایط جدید و بسیار سختی را تجربه میکند، درحالیکه زامپانو به خوشگذرانی خود ادامه میدهد تا اینکه هر دوی آنها با یک دلقک سیرک، روبرو میشوند.
۶. آپارتمان (The Apartment)
سال تولید: ۱۹۶۰
کارگردان: بیلی وایلدر (Billy Wilder)
داستان فیلم: سی.سی. باکستر (جک لمون) در شرکت بیمهٔ بسیار بزرگی کارمند جزء است. او مجرد است و در آپارتمانی به تنهایی زندگی میکند. بعضی از مدیران میانی شرکت برای این که ساعتی با معشوقهٔ خود خلوت کنند از آپارتمان باکستر استفاده میکنند. باکستر مردی شریف و خجالتی است و هیچ دوست یا معشوقهای ندارد اما عاشق دختر جوانی به نام فرن کیوبلیک (شرلی مکلین) است که در همان شرکت آسانسورچی است …
۵. این یک هدیه است (It’s a Gift)
سال تولید: ۱۹۳۴
کارگردان: نورمن زد مکلئود (Norman McLeod)
داستان فیلم: هارولد بیسونت صاحب یک بقالی کوچک، همسر یک زن غرغرو و پدر دو بچهی لوس است و مشتریانش هم چندان تعریفی ندارند. زمانی که هارولد موقعیت این را به دست میآورد که به کالیفرنیا برود و به پرورش پرتقال مشغول شود نمیخواهد این شانش را از دست بدهد و از دست مامور مالیات نیز خلاص شود اما از بدشانسی هارولد مزرعه پرورش پرتقال آنطور که فکر میکند نیست…
۴. پنجره عقبی (Rear Window)
سال تولید: ۱۹۵۴
کاگردان: آلفرد هیچکاک (Alfred Hitchcock)
داستان فیلم: عکاس خبری به نام جف جفریز که با پای شکسته مجبور است در یک صندلی چرخدار باقی بماند از روی بیکاری به تماشای حرکات همسایههای آن طرف حیاط آپارتمانش مشغول میشود. مشاهداتش باعث میشود که به یکی از همسایهها شک ببرد. جف معتقد است که این مرد همسرش را به قتل رسانده، ولی جف نمیتواند از این بابت دوست دختر خود و دوست کارآگاهش را قانع کند.
۳. تعطیلات موسیو اولو (Monsieur Hulot’s Holiday)
سال تولید: ۱۹۵۳
کارگردان: ژاک تاتی (Jacques Tati)
داستان فیلم: آقای اولو (تاتی) برای تعطیلات کوتاهی به ساحل برتانی میرود و هرجا که پا میگذارد نظم صوری محیط را بر هم میزند…
۲. سانست بولوار (Sunset Boulevard)
سال تولید: ۱۹۵۰
کارگردان: بیلی وایلدر (Billy Wilder)
داستان فیلم: جو گلیس فیلمنامهنویسی است که دچار مشکلات مالی شدهاست و به شدت به پول نیاز دارد. یک روز زمانی که جو در حال فرار کردن از دست طلبکاران خود است بهطور اتفاقی وارد خانه نورما دزموند ستاره سابق هالیوود میشود که دیگر شهرت گذشته را ندارد. در این میان نورما که هنوز در توهم شهرت است عاشق جو گلیس شده و از او میخواهد پیش او بماند.
۱. هشت و نیم (۸½)
سال تولید: ۱۹۶۳
کاگردان: فدریکو فلینی (Federico Fellini)
داستان فیلم: فیلم در مورد گوئیدو آنسلمی، کارگردان شناخته شده سینما، در هنگام ساختن یک فیلم است. او در طول فیلم درگیر خاطرات گذشته و دوران کودکی خود میشود.
2 دیدگاه
Darab
بازی های مسخره از هانکه جز 10 فیلم برتر عمر منه بزرگ راه گم شده از لینچ هم فوق العاده س ( اینا بهترین فیلم این دو کارگردانه برام )
از این لیست ها هم پنجره عقبی و آپارتمان و روانی بهتر از بقیه می دونم
از سالو یا ۱۲۰ روز سودوم هم متنفرم!!!
* اشتباه نوشتید سادوم به جای سودوم اصلاح کنید
X-Man
لیست هانکه جالبه! دقیقا همچین کارگردانی باید همچین فیلم هایی دوست داشته باشه…
اما لینچ یکم دنیای فیلم سازی خودش با چندتا از آثار مورد علاقه ش متفاوته