تعدادی کارگردان وجود دارند که در دیدگاه همه جز بهترینهای تاریخ این صنعت محسوب میشوند؛ اما فیلمهای برتر این کارگردانها چه میتواند باشد؟ در ادامه این سری مقاله، به ۱۰ فیلم برتر از دیدگاه مارتین اسکورسیزی و دیوید فینچر خواهیم پرداخت.
۱۰ فیلم برتر از دید بزرگترین کارگردانان جهان: اینگمار برگمان و استنلی کوبریک
۱۰ فیلم برتر از دید بزرگترین کارگردانان جهان: تارکوفسکی و کوروساوا
۱۰ فیلم برتر از دیدگاه مارتین اسکورسیزی
در قسمت اول این مقاله به ۱۰ فیلم برتر از دیدگاه مارتین اسکورسیزی میپردازیم. کارگردان آمریکایی که علاوه بر منبع الهام برای کارگردانان جوان که بعضی فیلمهای درخشانی ساختهاند، خودش همیشه راجع به فیلمهایی که الهام بخش او بودند با شور و شوق صحبت میکند.
۱۰. همشهری کین (Citizen Kane)
سال تولید: ۱۹۴۱
کارگردان: اورسن ولز (Orson Welles)
داستان فیلم: زمانیکه چارلز فاستر کین غول ثروتمند روزنامه دار میمیرد تنها یک کلمه میگوید: «غنچهٔ رز».
تهیهکننده فیلم مستند زندگی کین از گزارشگر تامسون میخواهد تا دربارهی زندگی و شخصیت کین تحقیق کند و به ویژه معنای کلمه آخر پیش از مرگش را کشف کند. تامسون با دوستان و بستگان کین مصاحبه میکند و داستان کین در رشتهای از فلش بکها شکل میگیرد. ابتدا او به همسر دوم کین سوزان الکساندر مراجعه میکند اما او که از حال مساعدی برخوردار نیست. همشهری کین روایت برگشتن انسانها به دنیای معنوی کودکانهشان و پوچی مادیات است…
۹. آقای اسمیت به واشنگتن میرود (Mr. Smith Goes to Washington)
سال تولید: ۱۹۳۹
کارگردان: فرانک کاپرا (Frank Capra)
داستان فیلم: گروهى از سیاستمداران نابکار، روستایى ساده لوحی به نام «جفرسن اسمیت» را انتخاب میکنند تا جاى سناتورى را که به تازگى درگذشته است بگیرد…
۸. رم شهر بیدفاع (Rome, Open City)
سال تولید: ۱۹۴۵
کارگردان: روبرتو روسلینی (Roberto Rossellini)
داستان فیلم: سربازان آلمانی شهر را به دنبال جورجیو مانفردی جستجو میکنند، اما او با پریدن روی پشت بام، از دست آلمانها میگریزد. کشیشی، به نام دن پیترو پلاگرینی به نهضت مقاومت ایتالیا، از طریق رد و بدل اطلاعات و پول کمک میکند . دن پیترو، طبق برنامه ریزیهای قبلی قرار است کشیشی باشد که مراسم ازدواج پینا را برگزار میکند. نامزد پینا، فرانچسکو است، که چندان مذهبی نیست، اما با این وجود ترجیح میدهد که مراسم ازدواجش، به جای یک فرد فاشیست، توسط کشیشی از هموطنانش اجرا شود…
۷. نشانی از شر (Touch of Evil)
سال تولید: ۱۹۵۸
کارگردان: اورسن ولز (Orson Welles)
داستان فیلم: شهرى در مرز امریکا و مکزیک. بازرس ویژه ى مواد مخدر دولت مکزیک با «هنک کوینلین»، کارآگاه امریکایى خلافکار و در شرف بازنشستگى درگیر میشود، درگیری که زندگی خود و نامزد خود را به خطر میاندازد.
۶. متروپلیس (Metropolis)
سال تولید: ۱۹۲۷
کارگردان: فریتس لانگ (Fritz Lang)
داستان فیلم: در شهرى در قرن بیست و یکم، کارگران در زیرزمین زندگى میکنند و حاکمان از روى زمین کنترل اوضاع را در دست دارند. «فردر»، پسر حاکم اصلى، علایقى به کارگران دارد و در واقع دل باخته ى «ماریا»، یکى از رهبران کارگران است.
۵. توهم بزرگ (The Grand Illusion)
سال تولید: ۱۹۳۷
کارگردان: ژان رنوار (Jean Renoir)
داستان فیلم: یک هواپیمای جنگی فرانسوی که سرنشینان آن، یک کاپیتان اشراف زاده ارتش فرانسه و دیگری یک افسر مکانیک ساده فرانسویاند، بر اثر شلیک گلوله های نیروی هوایی آلمان، سقوط کرده و سرنشینان آن به اسارت آلمانها در میآیند. آنان به اردوگاه اسرای جنگی آلمان، منتقل می شوند که در آنجا افسران فرانسوی از رده های نظامی مختلف، در کنار هم نگهداری می شوند. این همزیستی، ابتدا برای آنها خوشایند نیست اما اسارت و قرار گرفتن در یک موقعیت مشترک و قصد آنها برای فرار از چنگ آلمانی ها، انگیزه مشترکی برای ایجاد دوستی و پیوند بین آنها، فارغ از وابستگی های طبقاتی می شود.
۴. علی: ترس روح را میخورد (Ali: Fear Eats the Soul)
سال تولید: ۱۹۷۴
کارگردان: راینر ورنر فاسبیندر (Rainer Werner Fassbinder)
داستان فیلم: امی که در نیمه دوم زندگی خود قرار دارد عاشق علی کارگری مراکشی میشود که نزدیک به ده سال از او کوچکتر است. وقتی آنها تصمیم به ازدواج میگیرند همه اعلام مخالفت میکنند، اما وقتی سرو صداها کمی آرام میشود آنها کمی به رابطه خود شک میکنند…
۳. جشم چران (Peeping Tom)
سال تولید: ۱۹۶۰
کارگردان: مایکل پاول (Michael Powell)
داستان فیلم: کاراکتر اصلی این فیلم مرد جوانی به نام مارک لوئیس است که روزها در یک استودیوی فیلم سازی به عنوان دستیار فیلم بردار، و همچنین به عنوان عکاس در یک استودیوی تولید عکسهای پوررنوگرافیک کار میکند، ولی شبها دست به قتلهایی غیرعادی بخاطر اختلالات روانی و گرایشهای جنسی اش میزند.
۲. روکو و برادرانش (Rocco and His Brothers)
سال تولید: ۱۹۶۰
کارگردان: لوکینو ویسکونتی (Luchino Visconti)
داستان فیلم: چهار برادر روستایی که به تازگی پدر خود را از دست دادهاند به همراه مادر خود به برای پیدا کردن کار به شهر میلان میروند. جایی که برادر بزرگترشان هم اکنون در آنجا مشغول کار است و تصمیم دارد با دختر مورد نظر خود ازدواج کند. اما پیدا کردن کار به این سادگیها هم نیست و برادرها با مشکلات جدیدتری روبرو میشوند…
۱. دلیجان (Stagecoach)
سال تولید: ۱۹۳۹
کارگردان: جان فورد (John Ford)
داستان فیلم: دلیجانى که از خطهاى در معرض خطر حمله ى سرخپوستان میگذرد، مکان تقابل شخصیتهایى متضاد میشود و از جمله رابطه اى نجاتبخش را میان رینگوکید وین و دالاس پاکدل به بار می آورد.
۱۰ فیلم برتر از دیدگاه دیوید فینچر
کارگردان خلاق آمریکایی، دیوید فینچر، با کارنامهای که در آن فیلمهایی مثل باشگاه مشتزنی، هفت، زودیاک، دختری با تتوی اژدها و سریال خوش ساخت مایندهانتر وجود دارد چندان به معرفی احتیاج ندارد. در لیست زیر از بین ۲۶ فیلم مورد علاقه این کارگردان خلاق و ریزبین ۱۰ فیلم جدا کردهایم.
۱۰. بوچ کسیدی و سادنس کید (Butch Cassidy and the Sundance Kid)
سال تولید: ۱۹۶۹
کاگردان: جورج روی هیل (George Roy Hill)
داستان فیلم: داستان فیلم در مورد دو دزد و راهزن به نامهای «بوچ» و «ساندنس» است که به قطارها دستبرد میزنند. اما یکی از سرقت هایشان طبق برنامه پیش نمیرود و گروهی از مردان قانون تا دندان مسلح، شروع به تعقیب آن دو می کنند. وقتی آن دو می فهمند که این گروه تصمیم ندارند دست از تعقیب بردارند، تصمیم می گیرند به بولیوی بروند.
۹. دکتر استرنج لاو (Dr. Strangelove)
سال تولید: ۱۹۶۴
کاگردان: استنلی کوبریک (Stanley Kubrick)
داستان فیلم: جک ریپر ژنرال روانپریش ارتش و رئیس یک پایگاه هوایی در آمریکاست که در اقدامی خودسرانه، تهاجمی هستهای علیه شوروی به راه میاندازد و رئیسجمهور و سیاستمداران آمریکا پس از آگاهی از این عمل با تجمع در اتاق فرماندهی جنگ ایالات متحده به دنبال راهی برای توقف این حملات میگردند.
۸. راننده تاکسی (Taxi Driver)
سال تولید: ۱۹۷۶
کاگردان: مارتین اسکورسیزی (Martin Scorsese)
داستان فیلم: تراویس بیکل که سابقا در ویتنام تفنگدار دریایی بوده، در نیویورک راننده ی تاکسی می شود و چون دچار بی خوابی مزمن است فقط شب ها کار می کند. تباهی و فسادی که دوروبرش در شهر می بیند، مایه ی ناآرامی و آشفتگی او است و او مدام به این فکر میکند که باید این فساد را با دستان خودش از بین ببرد…
۷. لورنس عربستان (Lawrence of Arabia)
سال تولید: ۱۹۶۲
کارگردان: دیوید لین (David Lean)
داستان فیلم: تی.ئی. لارنس، افسر دون پایهٔ ارتش بریتانیا که اطلاعات زیادی راجع به سیاست و فرهنگ کشورهای خاورمیانه دارد، استخدام میشود تا ببیند در باب ساماندهی قبایل پراکندهٔ عرب چه کار میتواند انجام دهد. در این مرحله از جنگ جهانی اول، بریتانیاییها به کمک و شراکت اعراب در جنگ علیه ترکها، که متحد آلمانها هستند، نیاز دارند. برخلاف دستورات مافوقش لارنس به همراه شریف علی به شترهایشان برای شکست ترکها راهی سفری در بیابان میشود…
۶. آروارهها (Jaws)
سال تولید: ۱۹۷۵
کاگردان: استیون اسپیلبرگ (Steven Spielberg)
داستان فیلم: بر پایهی رمانی به همین نام نوشتهی پیتر بنچلی، فیلم داستانی از حملههای یک کوسه بزرگ سفید به انسانها و تلاشهای یک افسر پلیس برای نگاهبانی از مردم در برابر این کوسه است.
۵. پنجره عقبی (Rear Window)
سال تولید: ۱۹۵۴
کاگردان: آلفرد هیچکاک (Alfred Hitchcock)
داستان فیلم: عکاس خبری به نام جف جفریز که با پای شکسته مجبور است در یک صندلی چرخدار باقی بماند از روی بیکاری به تماشای حرکات همسایههای آن طرف حیاط آپارتمانش مشغول میشود. مشاهداتش باعث میشود که به یکی از همسایهها شک ببرد. جف معتقد است که این مرد همسرش را به قتل رسانده، ولی جف نمیتواند از این بابت دوست دختر خود و دوست کارآگاهش را قانع کند.
۴. حضور (Being There)
سال تولید: ۱۹۷۹
کاگردان: هال اشبی (Hal Ashby)
داستان فیلم: داستان فیلم دربارهی چَنس، باغبانی فاقد هویت و شناسایی است که هرگز پایش را از خانهای که در آن باغبانی میکردهاست بیرون نگذاشته و دنیای خارج برای او تنها از دریچه تلویزیون معنا دارد. بعد از مرگ رئیسش، چَنس به اجبار از خانه بیرون میرود و خیلی زود به خانه ی سیاستمدار ثروتمندی به نام «بنجامین راند» راه پیدا می کند…
۳. محله چینیها (Chinatown)
سال تولید: ۱۹۷۴
کاگردان: رومان پولانسکی (Roman Polanski)
داستان فیلم: زنی به جیک گیتس، کارآگاه خصوصی، مراجعه و ادعا میکند که همسرش هالیس مارلی که ریاست منابع آب شهری را بر عهده دارد با دختری جوان رابطه دارد. گیتس، هالیس را زیر نظر میگیرد و از او و آن دختر نوجوان عکس میگیرد، اما بدون آنکه خود بخواهد این عکس در روزنامه ها چاپ میشود و پس از مدتی کوتاه هالیس به قتل میرسد…
۲. هشت و نیم (۸½)
سال تولید: ۱۹۶۳
کاگردان: فدریکو فلینی (Federico Fellini)
داستان فیلم: فیلم در مورد گوئیدو آنسلمی، کارگردان شناخته شده سینما، در هنگام ساختن یک فیلم است که در طول فیلم درگیر خاطرات گذشته و دوران کودکی خود میشود.
۱. زلیگ (Zelig)
سال تولید: ۱۹۸۳
کاگردان: وودی آلن (Woody Allen)
داستان فیلم: حول و حوش سالهای ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰، فیلم بر روی شخصی به نام لئونارد زلیگ تمرکز میکند که دارای ویژگی خارق العادهای است و میتواند چهره و ظاهر خودش را به شکل چهره و ظاهر افرادی که در نزدیکی او هستند تغییر دهد. به همین شکل زلیگ به چهره ی جنجال برانگیز دوره ی بحران اقتصادی آمریکا تبدیل میشود. کسی که قابلیتش برای همسان شدن با هر کسی که در جوارش قرار می گیرد، دنیا را مبهوت می کند. قابلیتی که ناشی از میل او به پذیرفته شدن در جامعه است، میل به حل شدن در میان جمع، میلی که باعث می شود او مثل آفتاب پرست تغییر ظاهر دهد…
5 دیدگاه
MohammadRazavi
از بین تمام فیلم ساز ها دیوید فینچر از همه بیشتر دوست دارم به خاطر ذهن خلاق و پویایی که داره
وقتی بشینی پای فیلم های این بشر از دنیا جدا میشی و میری تو دل قصه، تو دل استرس و هیجان
پنجره عقبی، آرواره ها، راننده تاکسی و حضور از بین این 20 تا فیلم دیدم که دیدن اونا رو به بقیه هم پیشنهاد می کنم
سیدمهدی سیدعظیمی
دیوید فینچر فیلمسازی به شدت بدی است. داستانهایش معمولا بدون انسجام هستند و فقط بلد است لحظه ای حس بر انگیزاند. اغلب گنده تر از دهنش حرف می زند. پس نمی تواند از پس مفهوم بر آید.
سیدمهدی سیدعظیمی
اسکورسیزی فیلم فهم تر است. اما فیلمساز بدی است. بین پیش بردن داستان و شخصیت پردازی اسیر است. پس نه می تواند داستان را سرگرم کننده پیش ببرد نه شخصیت دوست داشتنی ای بسازد.
Parsa ardebili
اسکورسیزی که خوبه
ولی این فیلمای محبوبش نیست
تو sight and sound ده تا فیلم دیگه رو نوشته که مشترکشون فقط تو اینجا و اونجا هم شهری کینه
اسکورسیزی هم از فینچر خیلی بهتره
Ali
کی گفته اسکورسیزی کارگردان بدی است!
مارتین اسکورسیزی،فرانسیس کوپولا و برایان دی پالما،این سه کارگردان در کنار هم بهترین کارگردان های دوران هالیوود نو هستند،فرانسیس کوپولا با مجموعه فیلم های پدر خوانده،برایان دی پالما با فیلم های صورت زخمی،تسخیر ناپذیران،راه کارلیتو و ماموریت غیر ممکن و در نهایت مارتین اسکورسیزی، یکی از بزرگ ترین و برترین کارگردان های جهان که واقعاً گفتن بهترین فیلم هایش کار خیلی سختیه،خیابان های پایین شهر،راننده تاکسی که یکی از ماندگارترین آثار هالیووده،بهترین فیلم های جنایی و گانگستری ساخته مارتین اسکورسیزیه از جمله فیلم رفقای خوب،تنگه وحشت،کازینو،گاو خشمگین،هوانورد،گرگ وال استریت،رفتگان،مرد ایراندی و فیلم روان شناختی جزیره شاتر که به گفته منتقدان هالیوود بهترین فیلم تریلر روانشناسانه و روانشناختی قرن است