تعدادی کارگردان وجود دارند که در دیدگاه همه جز بهترینهای تاریخ این صنعت محسوب میشوند؛ اما فیلمهای برتر این کارگردانها چه میتواند باشد؟ در ادامه این سری مقاله، به ۱۰ فیلم برتر از دیدگاه اینگمار برگمان و استنلی کوبریک خواهیم پرداخت.
۱۰ فیلم برتر از دیدگاه اینگمار برگمان
فیلیب فرنچ (Philip French) منتقد شناخته شده سینما از برگمان اینگونه توصیف میکند: «یکی از بزرگترین آرتیستهای قرن بیستم.» فرنچ همچنین اضافه میکند که: «او راهی پیدا کرد که در ادبیات و سینما شرایط انسانی را هم بازسازی کند و هم مورد پرسش قرار دهد.» برگمان الهام بخش بسیاری از کارگردانان بزرگ مثل کوبریک، مارتین اسکورسزی و انگ لی است. در لیست پیش رو ۱۰ فیلم مورد علاقه این کارگردان را معرفی میکنیم.
۱۰. قانون شکن و همسرش (The Outlaw and His Wife)
سال تولید: ۱۹۱۸
کارگردان: ویکتور شوستروم (Victor Sjöström)
داستان فیلم: مردی غریبه که خودش را با اسم کاری معرفی کردهاست متهم به دزدیدن یک گوسفند میشود، او در مزرعه زنی بیوه به نام هالا، کار پیدا میکند و به او علاقهمند میشود. کلانتر منطقه حسادت میکند و برای دستگیری او به سراغش میرود. اما کاری به کوه میزند و به زودی هالا نیز به او ملحق میشود. آن دو سالها با آسودگی خاطر زندگی میکنند. اما کلانتر همچنان پی یافتن آنان است…
۹. طلوع: آواز دو انسان (Sunrise: A Song of Two Humans)
سال تولید: ۱۹۲۷
کارگردان: فریدریش ویلهلم مورنائو (F. W. Murnau)
داستان فیلم: فیلم نشان دهنده یک مثلث عشقی میان یک مرد، همسرش و زنی دیگر است. مرد کشاورزی است که در روستای آرام و خوش منظره اش زندگی می کند. زنی شهری دل او را میرباید و میکوشد او را به جایی در نزدیکیهای شهر بکشاند. مرد بالاخره راضی میشود تا همسرش را خفه کند، اما نمیتواند به چنین کاری تن بدهد. همسرش که به او شک کردهاست به شهر فرار میکند و مرد او را دنبال میکند…
۸. مصائب ژاندارک (The Passion of Joan of Arc)
سال تولید: ۱۹۲۸
کارگردان: کارل تئودور درایر (Carl Theodor Dreyer)
داستان فیلم: مصائب ژاندارک، روایت از دستگیری، بازجویی و شکنجه، محاکمه و اعدام ژاندارک، دوشیزه اورلیان و قهرمان ملی فرانسوی است که شجاعانه در برابر متجاوزان انگلیسی و دستگاه مذهبی پشتیبان آنها (کلیسا) ایستاد و جانش را در این راه گذاشت و بعد از مرگ، قدیسه خوانده شد.
۷. سیرک (The Circus)
سال تولید: ۱۹۲۸
کارگردان: چارلی چاپلین (Charlie Choplin)
داستان فیلم: ولگردی که پلیس او را با خلافکارى اشتباه گرفته است، به سیرکى پناه میاورد و به عنوان دلقک استخدام میشود و چیزى نگذشته که به دختر ناتنی صاحب سیرک دل مىبندد…
۶. روز برمیآید (Daybreak)
سال تولید: ۱۹۳۹
کارگردان: مارسل کارنه (Marcel Carné)
داستان فیلم: کارگری کم حرف مردی به نام ولنتین را به قتل میرساند. او پس از این قتل خود را درون آپارتمانش زندانی کرده و اتفاقاتی که او را به سمت قتل هدایت کرد را دوباره مرور می کند و…
۵. راشومون (Rashoman)
سال تولید: ۱۹۵۰
کارگردان: آکیرا کوروساوا (Akira Kurosawa)
داستان فیلم: فیلم بر اساس دو داستان از ریونوسوکه آکوتاگاوا ساخته شده است. ژاپن، قرن یازدهم، یک کشیش، یک هیزم شکن و مردی دیگر به یک مهمانسرا به نام راشامون جهت در امان بودن از دست رگبار باران پناه برده اند. کشیش و هیزم شکن جهت شهادت در دادگاه علیه قتل یک سامورایی فراخوانده شده اند. کشیش و همسرش هنگامی که به طور اتفاقی از جنگلی رد می شده اند، شاهد صحنه ی قتل بوده اند و هیزم شکن، جسد را سه روز پیش در جنگل پیدا کرده است. همچنین سه شاهد دیگر که تنها شاهدان مستقیم بودند، در دادگاه حضور دارند. قاتل، که سامورایی را به قتل رسانده و به همسر وی تجاوز کرده است. نام او Tajômaru می باشد. همسر سامورایی که خود را با پارچه ای سفید پوشانده و مورد تجاوز قرار گرفته است. خود سامورایی که توسط فردی که با ارواح در ارتباط است، شهادت می دهد. هر سه داستانی بسیار شبیه به هم را می گویند و تنها اختلاف آن ها در دلیل قتل و خود قتل می باشد …
۴. سانست بلوار (Sunset Boulevard)
سال تولید: ۱۹۵۰
کارگردان: بیلی وایلدر (Billy Wilder)
داستان فیلم: جو گلیس فیلمنامهنویسی است که دچار مشکلات مالی شدهاست و به شدت به پول نیاز دارد. یک روز زمانی که جو در حال فرار کردن از دست طلبکاران خود است بهطور اتفاقی وارد خانه نورما دزموند ستاره سابق هالیوود میشود که دیگر شهرت گذشته را ندارد. در این میان نورما که هنوز در توهم شهرت است عاشق جو گلیس شده و از او میخواهد پیش او بماند.
۳. زندگی شیرین (La Dolce Vita)
سال تولید: ۱۹۶۰
کارگردان: فد
داستان فیلم: این فیلم یک هفته از زندگی مارچللو روبینی، روزنامهنگار مجلههای شایعهپرداز در رم و جستجوی بیسرانجام او را برای یافتن عشق و خوشبختی به تصویر میکشد.
۲. خاطرات یک کشیش روستا (The Diary of a Country Priest)
سال تولید: ۱۹۵۱
کارگردان: روبر برسون (Robert Bresson)
داستان فیلم: کشیشی تازهکار که از معده درد مزمن رنج میبرد مسئول منطقهٔ آمبریکور میشود. جایی که مردم در آن چندان با روحانیون خوب رفتار نمیکنند. رفتار زاهدانه و گوشه گیرانه او نیز سبب میشود که در بین مردم پذیرفته نشود. در مدرسه دخترانهای که در آن مشغول به تدریس انجیل است مرتبا توسط دانش آموزان مسخره میشود. سپس تلاشهای او برای کمک به یک خانواده شکست میخورد و وضعیت را بدتر میکند. شکستهایش همراه با حال جسمانی رو به افولش بر روی ایمان او تاثیر میگذارد.
۱. آندری روبلوف (Andrei Rublev)
سال تولید: ۱۹۶۶
کارگردان: آندری تارکوفسکی (Andrei Tarkovsky)
داستان فیلم: این اثر برداشتی آزاد از زندگی آندری روبلف، نقاش مشهور روسی دوره رنسانس است. در قرن پانزدهم میلادی، شمایل نگاری به نام «آندری روبلف» (سولونیتسین) با دوستانش به شهر ولادیمیر می رود. او خیلی زود برگزیده می شود تا با یک یونانی دیوارهای کلیسای جامع شهر را بیاراید…
۱۰ فیلم برتر از دیدگاه استنلی کوبریک
استنلی کوبریک علاقهای به محدود کردن فیلمهای مورد علاقهاش نداشت و لیستی که برای شما تهیه کردهایم مخلوطی از فیلمهای مورد علاقه این کارگردان تحسین شدهاست. کارگردانی که آثار خودش همواره در لیست فیلمهای مورد علاقه دیگر کارگردانان بزرگ دنیا یافت میشود.
۱۰. الکساندر نوسکی (Alexander Nevsky)
سال تولید: ۱۹۳۸
کارگردان: سرگئی آیزنشتاین (Sergei Eisenstein)
داستان فیلم: در قرن سیزدهم روسیه توسط نیروهای خارجی (آلمانی) مورد حمله قرار می گیرد الکساندر نوسکی شاهزاده روس با کمک مردم خود ارتشی ساخته و در مقابل مهاجمان قرار می گیرند و…
۹. جاده (La Strada)
سال تولید: ۱۹۵۴
کارگردان: فدریکو فلینی (Federico Fellini)
داستان فیلم: این اثر راجع به سفر و ماجرای دو شخصیت اصلی آن است: «زامپانو» یک معرکهگیر خیابانی است و دختر سادهای به نام «جِلسومینا» را از خانوادهاش خریداری میکند تا به عنوان دستیار، همراهش باشد. این دختر شرایط جدید و بسیار سختی را تجربه میکند، درحالیکه زامپانو به خوشگذرانی خود ادامه میدهد تا اینکه هر دوی آنها با یک دلقک سیرک، روبرو میشوند.
۸. لا روند (La Ronde)
سال تولید: ۱۹۵۰
کاگردان: مکس افولس (Max Ophüls)
داستان فیلم: این فیلم چند داستان عاشقانه مختلف که هر کدام به نوعی به یکدیگر مرتبط هستند را به تصویر میکشد. سربازی با زن جوان و مشتاقی دیدار می کند.او با زن جوان رابطه ای مخفیانه برقرار کرده.مشخص می شود که زن خدمتکار خانه ای است که با مرد خانه رابطه دارد.مرد جوان زنی متاهل را گمراه می کند و…
۷. نبردالجزایر (The Battle of Algiers)
سال تولید: ۱۹۶۶
کارگردان: جیلو پونتهکوروو (Gillo Pontecorvo)
داستان فیلم: هفتم اکتبر سال ۱۹۵۷، سرهنگ ماتیو مارتن و سربازان چترباز تحت فرماندهی او، ساختمانی را که علی، آخرین رهبر سازمان آزادی بخش الجزایر، در آن مخفی شده، محاصره می کنند. با نزدیک شدن زمان حمله ی سربازان، علی وقایع چند سال گذشته را به یاد می آورد…
۶. پرورش کلاغها (Cría Cuervos)
سال تولید: ۱۹۷۶
کارگردان: کارلوس سائورا (Carlos Saura)
داستان فیلم: در مادرید، سه خواهر پس از مرگ مادر و پدرشان توسط عمه ی سخت گیرشان همراه با مادربزرگ لال و فلجشان بزرگ می شوند. یکی از این سه خواهر به اسم آنا، دختری افسرده و غمگین است که پس از مشاهده ی مرگ دردناک مادرش و همچنین مرگ پدرش مدام در مورد مرگ صحبت می کند…
۵. سولاریس (Solaris)
سال تولید: ۱۹۷۶
کارگردان: آندری تارکوفسکی (Andrei Tarkovsky)
داستان فیلم: روانشناسی به یک ایستگاه فضایی که در حال حرکت دور سیارهای به نام سولاریس است فرستاده میشود. او در آنجا در جستجوی دلیل مرگ یک پزشک و مشکلات روحی سایر فضانوردان است. به زودی متوجه میشود که آبی که در این سیاره وجود دارد سبب میشود خاطرات و افکاری که انسان در خود خاموش میکند نمایان شود.
۴. همشهری کین (Citizen Kane)
سال تولید: ۱۹۴۱
داستان فیلم: زمانیکه چارلز فاستر کین غول ثروتمند روزنامه دار میمیرد تنها یک کلمه میگوید: «غنچهٔ رز».
تهیهکننده فیلم مستند زندگی کین از گزارشگر تامسون میخواهد تا دربارهی زندگی و شخصیت کین تحقیق کند و به ویژه معنای کلمه آخر پیش از مرگش را کشف کند. تامسون با دوستان و بستگان کین مصاحبه میکند و داستان کین در رشتهای از فلش بکها شکل میگیرد. ابتدا او به همسر دوم کین سوزان الکساندر مراجعه میکند اما او که از حال مساعدی برخوردار نیست. همشهری کین روایت برگشتن انسانها به دنیای معنوی کودکانهشان و پوچی مادیات است…
۳. قصههای عامه پسند (Pulp Fiction)
سال تولید: ۱۹۹۴
کارگردان: کوئنتین تارانتینو (Quentin Tarantino)
داستان فیلم: دو آدم کش به نام های وینسنت (تراولتا) و جولز (جکسن) از طرف مارسلوس والاس (رامس) مأموریت می یابند تا چمدانی را که دزیده شده، از سارقان پس بگیرند و در جریان این عملیات به طرز معجزه آسایی نجات پیدا می کنند. وینسنت مأمور می شود تا «میا» (تورمن)، همسر والاس را به گردش ببرد، اما میا بر اثر استفاده ی بیش از حد مواد مخدر، به حال اغما می افتد و وینسنت با تلاش فراوان او را نجات می دهد…
۲. فرشته آبی (The Blue Angel)
سال تولید: ۱۹۳۰
کارگردان: جوزف فون اشترنبرگ (Josef von Sternberg)
داستان فیلم: امانوئل راث مردی تنها و سالخورده، پروفسور دانشگاه شهر است. وقتی او متوجه میشود برخی از شاگردانش به باری میروند تا لولالولا را ببینند، تصمیم میگیرد با آنها روبرو شود. اما او پس از دیدن لولا به طور دیوانهوار به او علاقهمند میشود و…
۱. توت فرنگیهای وحشی (Wild Strawberries)
سال تولید: ۱۹۵۷
کارگردان: اینگمار برگمن (Ingmar Bergman)
داستان فیلم: پروفسور بورگ همراه عروسش، ماریانه که در زندگی زناشوئی با همسرش مشکل دارد، برای دریافت دکترای افتخاری به لوند میرود. در راه، ابتدا سه جوان، سارا به همراه دو پسر و سپس زوجی را که با یکدیگر مشاجره دارند را سوار میکنند. در طول سفر بورگ دچار رویا و کابوس میشود و خاطرات خوش و ناخوش گذشته جلوی روی او جان میگیرند. بزرگترین این خاطرهها سارا است که شباهت عجیبی به عشق اول بورگ دارد.
1 دیدگاه
Andry
ممنون بابت این سری مقالات خوب. منتظر بعدی هاش هستیم
زنده باد کوبریک بزرگ و با چشمان کاملا بسته و پرتغال کوکیش