خیلی از بازیکنان منتظر عرضه کنسول ایکسباکس وان ایکس بودند و حالا با عرضه آن، ما نگاهی به جنبههای مختلف این کنسول انداختهایم.
کنسولهای میان نسلی مخالفان زیادی دارند و خیلیها فکر میکنند از آنجایی که تلویزیونهای ۴K هنوز فراگیر نشدهاند، عرضه آنها احمقانه به نظر میآید، اما سونی و مایکروسافت سعی دارند بازیکنان را به این ویژگی علاقهمند کنند.
کنسولهای پلیاستیشن ۴ و ایکسباکس وان در سال ۲۰۱۳ برای تلوزیونهایی که از وضوح تصویر ۱۰۸۰p پشتیبانی میکردند، عرضه شدند و به خوبی از تواناییهای آنها بهره میبرند. اما برای اولین بار در تاریخ مایکروسافت و سونی به فکر این افتادند تا یک کنسول در وسط نسل عرضه کنند. هیچ کدام از این دو شرکت هنوز از دلایل اصلی خود حرفی نزده است ولی خیلی از تحلیلگران این حرکت را تلاشی در جهت جلوگیری از انقراض نسل کنسولها و یا مقابله با پیسی میدانند. کنسولهای میان نسلی با هدف پشتیبانی از رزولوشن ۴K و HDR به بازار عرضه میشوند ولی وقتی که نمایشگرهای بسیاری از بازیکنان چنین ویژگیهایی را پشتیبانی نمیکنند، فایده این کنسولها در چیست؟
اول از همه به خصوصیات بستهبندی کنسول میپردازیم و باید بگوییم که ایکسباکس وان ایکس درون یک بسته شیک و تمیز قرار دارد. درون بسته علاوهبر کنسول یک کنترل بیسیم به همراه دو باتری دوراسل AA، کابل HDMI، کابل برق، یک کارت برای عضویت طلایی ۱۴ روزه در ایکسباکس لایو و اشتراک یک ماهه از سرویس Xbox Game Pass قرار دارد. این کنسول یک ترابایت هارد دارد که تنها ۷۸۰ گیگ آن برای بازیکنان در دسترس است، پس حتما به فکر تهیه یک هارد اکسترنال برای خود باشید، چون تمامی عناوین ایکسباکس وان ایکس از حجم بالایی برخوردار هستند و احتمالا این ۷۸۰ گیگابایت جوابگوی شما نخواهد بود.
باید اعتراف کرد که مایکروسافت با قرار دادن چنین سختافزار قدرتمندی (که شامل یک منبع تغذیه داخلی نیز هست) در کنسولی به این اندازه، دست به کار بزرگی زده است. دیگر نکته مثبت مربوط به ظاهر کنسول این است که اثر انگشت بر رویش باقی نمیماند. ایکسباکس وان ایکس ۸.۲ پوند (۳.۷۱ کیلوگرم) وزن دارد که ۲ پوند (۹۰۰ گرم) از ایکسباکس وان اس و ۱ پوند (۴۵۳ گرم) از پلیاستیشن ۴ پرو سنگینتر است. وقتی که برای اولین بار کنسول را در دست میگیرد به هیچوجه انتظار ندارید که این اندازه سنگین باشد، اما این سنگینی مزیت خودش را دارد. با توجه به وزن زیاد کنسول، اگر آن را با استفاده از پایه روی زمین بنشانید، تعادل بیشتری خواهد داشت. ایکسباکس وان ایکس در دو طرفش دو دریچه ورودی و در پشتش یک درچیه برای خروج هوا دارد. حال اگر کنسول را بر رو پایه بنشانید، یکی از دریچههای وردوی هوا بسته خواهد شد. با این وجود وقتی که بخواهید عنوانی مثل Gears of War 4 را در بالاترین سطح گرافیکی ممکن تجربه کنید، صدای فن بلند نخواهد شد و هیچگاه کنسول بیش از حد داغ نمیکند.
پورت کابلها در پشت کنسول همانند مدلها قبلی طراحی و تنها فاصله کابل برق ورودی با دیگر پورتها بیشتر شده است. همانند ایکسباکس وان اس، این کنسول هم فاقد پورت کینکت هست و برخلاف گذشته حتی این بار کابل تبدیل برای وصل کردن دوربین را هم به خریداران نمیدهند که نشان میدهد، مایکروسافت هیچ برنامهای برای کینکت ندارد.
شما میتوانید به دو روش اطلاعات و دیتای خود را از کنسول قبلی خودتان به ایکسباکس وان ایکس منتقل کنید: ۱- ابتدا دیتای خود را بر روی یک هارد اکسترنال منتقل کرده و سپس بر روی ایکسباکس وان ایکس بریزید. ۲- میتوانید دو کنسول خود را به یک روتر متصل کرده و دیتاهای خود را به طور مستقیم انتقال دهید. اگر از هارد اکسترنال استفاده کنید، میتوانید هارد را به کنسول متصل کرده و بازیها را از همان جا به طور مستقیم اجرا کنید و کنسول هارد خارجی را به عنوان فضای داخلی خودش شناسایی میکند. در قسمت تنظیمات هم میتوانید، کیفیت اجرا بازی را از حالت ۴K خارج کنید تا منتظر به روزرسانی برای بازیها نباشید و بدون دانلود آنها، از بازیهای خودتان لذت ببرد.
سرعت انتقال داده در هر دو روش چندان بالا نیست ولی مطمئنا از دانلود کردن دوباره سریعتر است. اگر دو کنسول خود را به روتر وصل کرده و بخواهید به طور مستقیم دیتا را انتقال دهید، برای حجم تقریبا ۲۱۶ گیگابیت ۱۱۵ دقیقه زمان نیاز است. در این میان سرعت انتقال بازیها تا ۳۰۰ مگابیت بوده و سرعت انتقال برنامهها ۵۷ مگابیت است. انتقال همین حجم از دادهها با استفاده از هارد اکسترنال سریعتر است و به ۱۰۷ دقیقه زمان احتیاج دارد.
خبر بد برای کسانی که تلویزیون ۴K ندارند این است که ایکسباکس وان ایکس آنها را مجبور میکند به روزرسانیها ۴K را دانلود کنند که البته مزایایی نیز برای آنها دارد ولی هنوز حجم زیادی دانلود خواهند داشت که استفادهای هم برای آنها ندارد. کسانی که تلویزیون آنها تنها از رزولوشن ۱۰۸۰p پشتیبانی میکند، میتوانند بازیها را با کیفیت بالاتری نسبت به قبل تجربه کنند. فعال شدن ویژگیهایی مثل آنتی آنالایزینگ باعث میشود که تجربهای بسیار روانتر از قبل را داشته باشند.
داشبورد کنسول به شما اجازه میدهد تا بازیهایی که به روزرسانی کردهاید را فیلتر کنید که البته این فیلتر کردن دارای مشکلاتی هست، اما میشود انتظار داشت که به زودی برطرف شوند. در ادامه هم به طور خلاصه به عملکرد چند عنوان بر روی ایکسباکس وان ایکس میپردازیم.
در حال حاضر بهترین عنوان برای این کنسول بازی Gears of War 4 است که به معنی واقعی کلمه به صورت ۴K اجرا میشود. در قسمتهای ابتدایی بازی که طوفان شروع میشود، با چنین گرافیکی واقعا این حس را خواهید داشت که درون این طوفان گیر افتادهاید و راهی برای فرار وجود ندارد. این عنوان بر روی وضوح تصویر ۱۰۸۰p با ۶۰ فریم بر ثانیه نیز همینطور عالی میرسد که تجربهای کاملا متفاوت برای بازیکنان رقم خواهد زد. بازی Killer Instinct هم بر روی ۴K واقعی و ۶۰ فریم بر ثانیه اجرا میشود و رنگبندی و سایهها درون بازی عالی به نظر میرسند.
Halo 5 بر روی ایکسباکس وان استاندارد نیز با ۶۰ فریم اجرا میشد و به روزرسانی آن تنها رزولوشن ۴K را به بازی اضافه کرده ولی از HDR پشتیبانی نمیکند. این بازی به خوبی و تمیزی Gears of War 4 اجرا نمیشود ولی هنوز هم تجربهای فوقالعاده عالی است. Halo 3 یکی از عناوین ایکسباکس ۳۶۰ است که برای ایکسباکس وان ایکس به روزرسانی دریافت کرده و در بعضی از جهات مثل رنگبندی حتی از نسخه بازسازی شده خود در Halo: The Master Chief Collection بهتر عمل میکند.
مایکروسافت برای بازیهایی که توسعه دهندگانشان هنور به روزرسانی منتشر نکردهاند، قول ثبات فریم ریت و کاهش زمان بارگذاری بازی را داده است. بازی Middle-earth: Shadow of War بر روی ایکسباکس وان استاندارد ۵۱ ثانیه برای بارگذاری زمان نیاز دارد در حالی که این زمان بر روی ایکسباکس وان ایکس تقریبا نصف شده و به ۲۸ ثانیه کاهش یافته است. زمان بارگذاری بازی Forza Horizon 3 هم از ۶۸ ثانیه به ۴۵ ثانیه (بهبود ۳۳ درصدی) کاهش یافته است و با این وجود بازهم سازندگان قرار است یک به روزرسانی ۴K برای این دو عنوان منتشر کنند.
در انتها و قبل از پایان رساندن این مقاله باید بگویم اگر تمامی بررسیهایی که از ایکسباکس وان ایکس منتشر شده است را مطالعه کنید، متوجه خواهید که همه یک موضوع را تکرار میکنند. بله کاملا درست که باید این کنسول را قدرتمندترین کنسول تاریخ بدانیم ولی آیا قدرت برای جذب بازیکنان کافی است؟ شاید بتوانید جواب این سوال را در مقاله «آیا ایکسباکس وان ایکس موفق میشود؟» پیدا کنید.