شرکت گوگل (Google) به تازگی از پلتفرم گیمینگ خود رونمایی کرده که پلتفرم Stadia نام دارد و قرار است رقیب جدی و فوقالعادهای برای نسل آینده کنسولها باشد. به تازگی مشخصات سخت افزاری پلتفرم استادیا اعلام شده که نشان میدهد با یک سخت افزار قدرتمند طرف هستیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر با وبسایت گیمشات همراه باشید.
درست است که دیگر مانند گذشته، نمیتوان با نشستن جلوی کنسول خانگی، تلویزیون و جعبه زیبا و مورد علاقه خود به تجربه عناوین Stadia پرداخت، اما این دلیل نمیشود که گوگل در بحث سرورهای خود، از سخت افزاری قدرتمند و قابل اطمینان استفاده نکند. شرکت گوگل، پلتفرم Stadia را در حالی معرفی کرده که همه چیز برروی آن با استفاده از اینترنت و اتصال به آن قابل دسترسی میشود.
در سالها و دهههای گذشته، عادت داشتیم تا شرکتهای بزرگ تولید کننده مانند نینتندو، سونی یا مایکروسافت، کنسولهای خود را به صورت ثابت برای بازیبازان آماده کنند و بازیهای مختلف با استفاده از سخت افزار ثابت درون کنسولها، اجرا شود. اما به نظر میرسد که آینده صنعت بازیهای ویدیویی، این روش سنتی را از بین میبرد. پس از این که شرکت مایکروسافت، از پروژه Xcloud خود رونمایی کرد، حالا شرکت گوگل با سرمایه گذاری عظیم و به شدت قابل توجه، یک پلتفرم گیمینگ «کلود مانند» معرفی کرده که استادیا نامیده میشود. این طور که شرکت گوگل اعلام کرده، سخت افزار پلتفرم Stadia بسیار قدرتمند است و با اجرای عناوین روز، با رزولوشن ۴K و نرخ فریم ۶۰ بر ثانیه، حتی میتواند با نسل بعدی کنسولهای سونی و مایکروسافت نیز رقابت نماید.
طبق اعلام رسمی شرکت گوگل، پلتفرم گیمینگ Stadia از یک پردازنده با ساختار x86 استفاده میکند (این ساختار برای سازگاری با رایانههای شخصی، پلیاستیشن و ایکسباکس، راحت تر و بهتر است) که ۹.۵ مگابایت کش L2+L3 دارد و به صورت AVX2 SIMD قرار گرفته است. این پلتفرم گیمینگ همچنین از یک GPU یا پردازنده گرافیکی AMD بهره میبرد که بیشینه توان محاسباتی آن، ۱۰.۷ ترافلاپس ذکر شده است. این پردازنده گرافیکی دارای یک مموری HBM2 است که ۵۶ واجد محاسباتی را برروی خود میبیند و همچنین ۱۶ گیگابایت رم با پهنای باند ۴۸۴ گیگابایت بر ثانیه دارد. در آخر هم از یک فضای ذخیره سازی SSD برای پلتفرم Stadia استفاده شده است.
قطعا با مشاهده مشخصات سخت افزاری پلتفرم Stadia به این نتیجه میرسیم که هماکنون هیچ کنسولی در بازار، چنین سخت افزار و توان پردازشی را ارایه نمیدهد. استادیا حتی از کنسول میان نسلی شرکت مایکروسافت، یعنی ایکسباکس وان ایکس نیز قدرتمند تر است و به نظر میرسد بتواند با سخت افزار کنسولهای نسل بعدی سونی و مایکروسافت نیز رقابت کند. شاید تنها مشکل پلتفرم Stadia، حداقل برای بازیبازان ایرانی این باشد که برای تجربه عناوین این پلتفرم باید از اینترنت قدرتمند و بسیار خوبی بهره مند باشید که قطعا هزینه بسیار زیادی را در پی خواهد داشت. با این حال، اصلی ترین مزیت این پلتفرم گیمینگ، این است که برای تجربه عناوین آن دیگر نیاز به استفاده از دستگاه خاصی نیست و میتوان آن را در هر کجا و برروی هر Device تجربه کرد.