این روزها بازیکنان به چند دسته عمده تقسیم شدهاند؛ کنسولبازان، پیسیبازان و کسانی که با موبایل بازی میکنند عمده جمعیت بازیکنان را تشکیل میدهند. در این بین هر کدام از این پلتفرمها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. کنسولها، راحتی استفاده در کنار بازیهای انحصاری را به همراه گرافیک و رزولوشن پایینتر و گاها افت فریم ارائه میکنند، گوشیهای هوشمند و اسمارت فونها قابلیت پشتیبانی از بسیاری عناوین بزرگ را ندارند و پیسی، در کنار رفع معایب ذکر شده، برای به دست آوردن کیفیت خوب، هزینه زیادی را به کاربر تحمیل میکند.
در این سری مقالات که به صورت ماهیانه منتشر میشوند، قصد داریم به بررسی و پیشنهاد بهترین سیستم گیمینگ از نظر گیمشات در سه سطح مختلف بپردازیم.
سیستمی که هماکنون معرفی میشود، مسلما از آن دست کامپیوترهایی نیست که هر پیسی گیمری بتواند از عهده هزینههای آن بربیاید؛ در واقع تنها کسانی که زندگی خودشان را به بازی کردن میگذرانند و یا افراد مشکلپسندی که میخواهند تک تک پیکسلهای نورانی مانیتورشان جلوهای واقعی داشته باشد، اقدام به پرداخت هزینه برای این سیستم میکنند. به طور قطع، همه گیمرها آرزوی داشتن چنین سیستمی را دارند!
در انتخاب قطعات این کامپیوتر، سعی شده تا نیازهای یک گیمر و همچنین یک کاربر کامپیوتر حرفهای مدنظر گرفته شود؛ هر چند سیستمی با این قیمت، میتواند اکثر کاربردهای روزمره، مالتی مدیا و حتی پردازش و رندرهای سنگین را ارائه دهد. لازم به ذکر است که بخش اعظمی از بودجه، صرف انتخاب کارت گرافیکی (GPU) قدرتمند شده است و میزان زیادی از بودجه هم برای پردازندهای (CPU) صرف میشود که علاوهبر اینکه باید به اندازهای قدرتمند باشد تا در پردازشهای سنگین کارت گرافیک، گلوگاه (Bottleneck) ایجاد نکند، بلکه به نحوی انتخاب شود که کاربر در آینده مشکلی از لحاظ تغییر کاربری سیستم پیدا نکند.
با داشتن بودجه تا هشت میلیون تومان، دست ما برای انتخاب قطعات مختلف بازتر میشود و میتوان روی بخشهای مختلف از سیستم، بیشتر مانور داد؛ مثلا کاربری که عادت دارد همه بازیها را روی هارد نگه دارد، سه انتخاب پیش روی دارد؛ یا هارد اکسترنال و یا هارد اینترنال و یا SSD. بنابراین کاربر میتواند با مرجع گرفتن این سیستم پیشنهادی، تغییرات مدنظر خودش را در بخشهایی از مشخصات و قطعات سیستم اعمال کند.
معمولا گیمرهای حرفهای برای بازیهای خود ارزش قائلند و میخواهند، این بازیها با اجرا شدن روی سیستمشان، اوج هنر و خلاقیت سازندگان در ساختشان را نمایش دهند؛ برای اینکه این موضوع محقق شود، باید قطعات به درستی انتخاب شوند و همچنین نمایشگر، موس و کیبورد مناسبی هم در کنارش تهیه کنند. در این مقاله، ما فقط به قطعات داخلی کیس میپردازیم و انتخاب قطعات جانبی را به شما میسپاریم.
پردازنده مرکزی: Core i7 7700K
انتخاب CPU مناسب برای این سیستم یکی از قسمتهای مهم کار است؛ زیرا اگر یک کارت گرافیک با پردازندهای که به قدر کافی قدرتمند نباشد، در یک سیستم استفاده شوند، پدیدهای به نام گلوگاه (Bottleneck) در پردازشها بوجود میآید. گلوگاه یکی از مباحث مهم در انتخاب قطعات سیستم است، هر قطعه پردازشی یا ذخیرهسازی میتواند گلوگاه به وجود آورد؛ اما مفهوم آن چیست؟ گلوگاه به زبان ساده یعنی، زمانی که یک قطعه مثل کارت گرافیک، از قطعه مرتبط دیگر، قدرتمندتر باشد؛ در این حالت اطلاعات با سرعت مطلوب منتقل نشده و انگار حجم زیادی از یک فضای باریک عبور میکنند. این حالت اگر CPU یا مادربرد مناسب و به اصطلاح، مچ نباشند، هم به وجود میآید.
خب؛ پردازنده پیشنهادی ما برای این سیستم، مدل Core i7 7700K از شرکت اینتل هست. این پردازنده از نسل جدید Kaby Lake محسوب میشود و در ازای فرکانس بالاتر، توان مورد نیاز مشابهی دارد؛ همچنین در قیمت این پردازنده در مقایسه با مدل نسل Sky Lake، تفاوت آنچنانی مشاهده نمیشود.
فرکانس پایه این پردازنده ۴.۲ گیگاهرتز است و از ۴ هسته به همراه ۸ رشته بهره میبرد؛ همچنین فرکانس این پردازنده در حالت Boost، به ۴.۵ گیگاهرتز میرسد. این پردازنده به صورت unlock شده فروخته میشود و میتوان با داشتن دانش اورکلاکینگ (Overclocking) کافی، فرکانس این پردازنده را حتی بالاتر هم برد. درواقع تنها دلیلی که از پردازنده K در این سیستم استفاده کردیم، همین مولتی پلایر باز بود. این سیستم مسلما برای کاربران حرفهای توجیه دارد و کاربران حرفهای هم معمولا پردازنده خود را اورکلاک میکنند. اما اگر کاربرد شما فقط بازی است یا در کل پردازنده خود را اورکلاک نمیکنید، انتخاب این پردازنده اصلا توجیهی برایتان ندارد؛ Core i7 7700 معمولی کارتان را راه میاندازد و دیگر نیازی هم به کولرهای آبی یا بادی گران قیمت نخواهید داشت. (پردازنده های K به صورت پیش فرض بدون کولر از خود شرکت عرضه میشوند و باید حتما برایشان یک کولر قدرتمند بخرید)
Core i7 7700K از لیتوگرافی ۱۴ نانومتری بهره میگیرد و برای نصب آن در سیستم، باید مادربردی با سوکت Intel LGA 1151 تهیه کرد. توان مصرفی i7 7700K، ۹۱ وات میباشد و نسبت به مدل مشابه نسل قبلی، علارغم افزایش فرکانس، تغییری نداشته است.
قدرت این پردازنده بسیار بالاست و میتواند علاوه بر اینکه کارت گرافیک شما را از لحاظ قدرت پردازشی تامین کند، در پردازشهای سنگین مثل ویرایش ویدیو، رندر مدلهای گرافیکی سه بعدی و پردازشهای مشابه هم به خوبی شایستگی خود را ثابت کند؛ هر چند از این پردازنده نمیتوان انتظار قدرتی مثل پردازندههای سری Xtream داشت، اما i7 7700K به خوبی میتواند از پس اکثر کارهای محوله بربیاید.
میرسیم به بحث قیمت؛ این پردازنده در بازار جهانی تقریبا ۳۳۰ دلار قیمت گذاری شده و در ایران با قیمت حدودا ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان به فروش میرسد.
کارت گرافیک: NVidia GeForce GTX 1080Ti
فقط یک نفر را در بین گیمرها نشان بدهید که خواهان داشتن این کارت گرافیک نباشد! در حال حاضر، عنوان قدرتمندترین کارت گرافیک گیمینگ جهان در دستان GTX 1080Ti میدرخشد (البته اگر سری Titan را فاکتور بگیریم). در واقع پرفورمنسی که این کارت گرافیک در پردازشهای گرافیکی به سیستم شما میدهد، کاملا برای اجرای اکثر بازیها در رزولوشن ۴K کافی است؛ اگر از طرفداران ۴K نیستید (واقعا چه کسی طرفدار این رزولوشن نیست؟) و با رزولوشن کمتری بازی میکنید، امیدوارم حداقل مانیتورتان از فریم ریت بالای ۱۰۰ پشتیبانی کند.
تعریف و تمجید بس است؛ مشخصات این کارت گرافیک همه حرفها را در خود دارد.
کارت GTX 1080Ti از تراشهای با معماری موفق Pascal که به نوعی نسل دهم کارتهای NVidia محسوب میشود، استفاده میکند. در این معماری، لیتوگرافی ساخت تراشه بهینهتر شده است؛ این یعنی پردازنده مرکزی کارت گرافیک (GPU) با وجود اشغال کردن فضای کمتر یا مشابه با مدلهای قدیمیتر، توان حرارتی بالاتر و قدرت فوق العاده بیشتری ارائه میکند.
فرکانس این کارت گرافیک در حالت BOOST حدودا ۱۵۸۲ مگاهرتز میباشد؛ همچنین ۳۵۸۴ هسته CUDA در تراشه این کارت گرافیک تعبیه شده است. کارت گرافیک از لحاظ VRAM چیزی کم ندارد؛ ۱۱ گیگابایت حافظه از نوع GDDR5X با فرکانس موثر ۱۱۰۱۰ مگاهرتز، تا مدتها جوابگوی همه کارهای شما خواهد بود. لازم به ذکر است که عملکرد این کارت گرافیک در مقایسه با مدل مشابه نسل قبلی یعنی نسل Maxwell، در اکثر تستها تا سه برابر افزایش یافته است.
کارت گرافیک GTX 1080Ti دارای یک عدد خروجی HDMI و سه عدد خروجی DisplayPort میباشد، بنابراین میتوانید از چند مانیتور برای سیستمان استفاده کنید.
اما توان حرارتی و نویز فنها در نسخه رفرنس ممکن است کمی آزاردهنده باشد؛ کارت در پردازشهای سنگین به سرعت داغ میشود و صدای فنها در اغلب اوقات قابل شنیدن است. اگر از این لحاظ نگاه کنید، کارتهای سفارشی در راهاند و میتوانید یکی از مدلهای سفارشی را با قیمت بالاتر و امکانات بهتر خریداری کنید.
قیمت این کارت ۷۰۰ دلار است که با نرخ کنونی دلار (حدودا ۳۷۰۰ تومان)، قیمت این کارت به تومان معادل ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان میشود؛ هرچند قیمت دقیق این کارت در بازار مشخص نیست، اما به طور قطع، قیمت این کارت گرافیک، داخل کشور بیشتر از این مقدار میباشد. کارت پیشنهادی ما برای این قیمت، مدل رفرنس است اما کاربران بر اساس بودجه خودشان، میتوانند از بین مدلهای سفارشی شرکتهایی مثل Asus, Gigabyte, Zotac و… با قیمت بالاتر، یکی را انتخاب کنند. پیشنهاد من در بین کارتهای گرافیک سفارشی، برند Asus میباشد.
مادربرد: Asus prime Z270 A
در انتخاب مادربرد کمی جای شک بود. بین دو مدل Asus prime Z270 A و مدل ROG Maximus IX Hero مردد بودم. در نهایت مادربرد Asus prime Z270 A را انتخاب کردم؛ دلیل این انتخاب قیمت پایینتر در مقایسه با امکانات بود. مادربرد Maximus قیمت بالایی را در ازای امکانات کم استفادهتر ارائه میداد و بیشتر برای کاربران حرفهای کامپیوتر مناسب بود. بنابراین مادربرد انتخابی من، با داشتن امکانات و قیمت مناسب، انتخاب شد. مطمئنا انتخاب یک مادربرد خوب، پس از مطمئن شدن از مچ بودن با CPU، داشتن درگاههای بسیار است. این مادربرد ۴ عدد پورت USB 3، ۶ عدد پورت USB 2، یک پورت LAN، یک پورت HDMI و یک پورت DVI را در پنل پشتی خود جای داده است.
همچنین این مادربرد در فرم فاکتور ATX ساخته شده است. خوشبختانه این فرم فاکتور در اکثر کیسهای استاندارد موجود در بازار پشتیبانی میشود. البته مدلهای مشابه در فرم فاکتور micro ATX نیز موجود میباشد که کاربر میتواند بر اساس نیاز خود، آن مدلها را خریداری کند.
مسلما انتخاب ما، بهترین انتخاب نیست؛ مثلا در فرآیند انتخاب قطعات این سیستم، پردازنده مرکزی دست ما را به شدت بست. از آنجا که پردازندههای Kaby lake نسل جدید CPU های اینتل محسوب میشوند، هنوز مادربردهای زیادی برای بهره گیری از آنها منتشر نشده. لازم به ذکر است برای استفاده از این CPU روی کاغذ شما نیاز به داشتن یک مادربرد با چیپست نسل ۲۰۰ اینتل دارید. البته این قضیه فقط روی کاغذ است و اکثر مادربردهای نسل ۱۰۰، هم میتوانند با یک آپدیت BIOS، این پردازنده را در مشخصات سیستم شما قرار دهند. اما از آنجایی که آپدیت کردن BIOS شاید برای برخی افراد مشکل باشد، ما سادهترین راه حل یعنی استفاده از مادربردهای با چیپست جدید را پیشنهاد دادیم. اگر شما از کاربران حرفهای کامپیوتر هستید و میتوانید BIOS را آپدیت کنید، ما مادربرد Asus ROG Maximus IX hero را پیشنهاد میدهیم، ارزش تفاوت قیمت را دارد. (لازم به ذکر است، Maximus IX Hero از چیپست قدیمیتری استفاده میکند، پس عملا همانموقعی که CPU را خریدید نمیتوانید فرآیند آپدیت BIOS را انجام دهید، زیرا مادربرد CPU را نمیشناسد و همانطور که میدانید یک کامپیوتر بدون CPU فقط مجموعهای از قطعات است. بنابراین نیاز است اول از همه از یک CPU همگام با مادربرد استفاده کنید و فرآیند آپدیت BIOS را انجام داده، سپس اقدام به نصب پردازنده جدید نمایید)
قیمت Asus prime Z270 A حدودا ۷۰۰ هزار تومان و مادربرد Asus ROG Maximus IX Hero، حدودا یک میلیون تومان میباشد.
ماژول RAM (رم): G.SKILL Ripjaws V DDR4 3200MHz CL16
رم G.SKILL Ripjaws V یکی از رمهای خوب بازار است. دلایل انتخاب این رم، فرکانس بالا، دو کاناله بودن (مادربرد انتخابی از ماژولهای دو کاناله پشتیبانی میکند)،حافظه بالا و همچنین DDR4 بودن رم میباشند. این ماژول در رنگبندیهای مختلفی عرضه میشود و روی بورد رم را هیت سینکهای آلومینیومی برای تعدیل دما پوشاندهاند.
این رم در قالب یک بسته به فروش میرسد؛ این بسته شامل دو ماژول رم ۸ گیگابایتی است که جمع آنها، حافظه ۱۶ گیگابایتی را برای سیستم به ارمغان میآورد. هرچند داشتن هشت گیگ رم هم برای این سیستم خوب است، اما با انتخاب ۱۶ گیگ رم، احتمال لگ و کندی تمام فعالیتهایتان به حداقل میرسد و تجربهای روانتر را برایتان ایجاد میکند.
قیمت این بسته، حدودا ۳۵۰ هزار تومان میباشد.
پاور: GREEN GP700_A HP
معیار اصلی انتخاب پاور برای ما کارت گرافیک است. از آنجایی که با یک کارت گرافیک قدرتمند روبه رو هستیم، باید با منبع تغذیه خوبی هم از آن استقبال کنیم. خود کارت گرافیک، پاوری ۶۰۰ یا ۶۵۰ واتی لازم دارد، اما نکتهای که همیشه هنگام خرید پاور باید در نظر داشت این است که ممکن است در آینده هم این پاور قابل استفاده باشد و همچنین شاید کاربر بخواهد سیستم خودش را اورکلاک کند، بنابراین توان ورودی سیستم افزایش پیدا میکند و با یک پاور که فقط سیستم را تامین کند، نمیتوانید توقع اورکلاکم را داشته باشید. بنابراین همیشهبرای انتخاب پاور حدود پنجاه وات بالار از توان سیستم درخواست میکنیم؛ مخصوصا برای چنین سیستمی که توان اورکلاک بالایی هم دارد.
در بازار انتخابهای زیادی وجود دارد. برندهای خارجی در بازار حضور پررنگی دارند و برند ایرانی هم وجود دارد. با توجه به قیمت کمتر و تولید داخل بودن و همچنین کیفیت بالا، انتخاب ما پاور GREEN GP700_A HP با قیمت حدودا ۳۷۰ هزار تومان میباشد.
SSD و هارد: Samsung EVO 850 , Western digital WD1003FZEX
برای چنین سیستمی حتی شده از قطعات داخلی کم میکنیم تا یک SSD خوب داشته باشیم. داشتن یک SSD خوب باعث بالا رفتن سرعت سیستم شما تا چند برابر میشود، فایلها سریعتر لود شده، ویندوز سریعتر بالا میآید و بازیهای شما، با سرعت و فریم ریت بهتری لود خواهند شد.
انتخاب ما برای SSD، مدل سامسونگ EVO 850 با ظرفیت ۲۵۰ گیگابایت میباشد. قیمت این SSD حدودا ۴۵۰ هزار تومان است.
انتخاب برای هارددیسک هم، برای شروع و کم کردن قیمت کلی سیستم، یک هارد یک ترابایتی وسترن دیجیتال مدل مشکی با شماره مدل WD1003FZEX و با قیمت ۳۲۵ هزار تومان است. البته در آینده هاردها و SSD های جدیدی قابلیت اضافه شدن به سیستم را دارند.
کیس: GREEN Z2 plus
از امکانات این کیس میتوان به قابلیت ارتقا پذیری بالای آن اشاره کرد. در آینده هر وقت شما قصد کردید سیستم خود را ارتقا دهید یا کلا قطعات را عوض کنید، میتواندی این کیس را نگه دارید.فضای آن برای قرار دادن کارت گرافیک به هر اندازهای کافی است، از فرم فاکتورهای مختلف برای مادربرد پشتیبانی میکند، سینی های متعدد درایوهای ذخیره سازی، پنل جلویی با داشتن دو پورت USB 3 و دو پورت USB 2 همچنین کلیدهای تنظیم سرعت فنها و ورودیهای ۳.۵ میلیمتری صدا، و پنجره کناری برای مشاهده قطعات سیستم، از امکانات این کیس میباشد. همچنین پنج فن همراه با کیس عرضه میشود که با نورپردازی LED سیستم شما را هم خنک و هم زیباتر میکنند. تنها مشکل این است که مادربرد انتخابی ما، تنها یک هدر USB 3 دارد که باعث میشود تنها یکی از پورتهای USB 3 روی پنل جلویی کیس قابل استفاده باشد. قیمت این کیس حدودا ۱۹۰ هزار تومان میباشد.
جمع بندی
سیستمی که معرفی شد، یک سیستم گران قیمت و حرفهای یا به اصطلاح High end محسوب میشود. چه از نظر بازیهای روز، چه از نظر پردازشهای سنگین و کاربردهای مختلف، میتوانید به این سیستم اعتماد کنید. اگر قانع باشید، این سیستم قادر است سالهای زیادی را بدون ارتقا برایتان کار کند. جمع کردن این پیسی با مانیتور، کیبورد، موس و یک سیستم صوتی خوب، باعث میشود دیگر از پشت سیستم بلند نشوید!
توجه: شاید برخی از کاربران با جمع مقادیر و مبالغ قطعات نتیجه بگیرند که قیمت کلی سیستم چیزی حدود ۶ میلیون میشود، پس چرا برچسب ۷ میلیون روی این مقاله خورده است؟ همانطور که گفته شد، قیمت کارت گرافیک GTX 1080 Ti در بازار ایران مشخص نیست و مطمئنا تفاوت قیمت زیادی بین بازار خارج و داخل کشور وجود دارد. لذا، هزینه خرید مانیتور و کیبورد و موس و سیستم صوتی و کولر برای پردازنده، به همراه تفاوت قیمت کارت گرافیک، این اختلاف هزینه را جبران میکند. شاید هم بپرسید چرا کولر معرفی نکردیم؛ کولر پردازنده یک کالای پر ریسک است و اگر درست انتخاب نشود میتواند مشکل آفرین باشد. اما اگر نظر مارا بخواهید، کولرهای کولر مستر و گرین، اولی از نظر کیفیت و دومی از نظر قیمت، میتوانند کارتان را راه بیاندازند. سری Glacier شرکت Green با فن ۱۲۰ میلیمتری، میتواند با قیمت مناسب خود سیستمتان را کامل کند.