دیزنی (Disney) از ابتدای سال ۲۰۱۶ تاکنون، حدود ۲ بیلیون دلار را فقط از طریق فروش خانگی فیلمهای خود کسب کرده است. این رقم ۲ برابر درآمد خانگی نزدیکترین رقیب دیزنی یعنی کمپانی فاکس قرن بیستم (۲۰th Century Fox) است. البته این آمار و ارقام؛ فروش بلیت فیلمهای سال گذشته که در سال ۲۰۱۶ هنوز در حال نمایش بودند را نیز شامل میشود. در ادامه همراه گیمشات باشید تا عملکرد دیزنی در باکس آفیس ۲۰۱۶ و دلایل اصلی موفقیت آن را مورد بررسی قرار دهیم.
دیزنی (Disney) موفق شده در بین ۵ فیلمی که از نظر فروش در صدر قرار دارند، ۴ فیلم را به خود اختصاص دهد. در جست و جوی دوری (Finding Dory) حدود ۴۷۰ میلیون دلار، کاپیتان آمریکا: جنگ داخلی (Captain America: Civil War) مبلغ ۴۰۶ میلیون دلار، کتاب جنگل (The Jungle Book) مبلغ ۳۶۲ میلیون دلار و زوتوپیا (Zootopia) نزدیک به ۳۴۰ میلیون دلار فروش داشتهاند و این آمار تنها مربوط به ایالات متحده (US) است. اگر بخواهیم مجموع فروش این چهار فیلم را محاسبه کنیم به رقم شگفتانگیز ۳.۷۵ بیلیون دلار خواهیم رسید.
در این صنعت، شرکتها ممکن است اُفت و خیزهایی را تجربه کنند و این موضوع در ذات این حرفه نهفته است. برای مثال سال گذشته کمپانی یونیوسال پیکچرز (Universal Pictures) با عرضه فیلم جدید دنیای ژوراسیک (Jurassic World) توانست به خوبی در صحنه رقابت ظاهر شود و فروش جهانی ۱.۷۵ بیلیونی را تجربه کند. دنباله مجموعه فیلمهای ژوراسیک تا سال ۲۰۱۸ ساخته نمی شود، پس یونیورسال (Universal) در شرایط فعلی و با فروش کمی بیشتر از ۶۰۰ میلیون دلار، پشت سر دیزنی (Disney)، برادران وارنر (Warner Bros) و حتی کمپانی فاکس قرن بیستم (۲۰th Century Fox) قرار میگیرد. اما به نظر میرسد اکران فیلم «زندگی مخفیانه حیوانات خانگی» (The Secret Life Of Pets) و فروش افتتاحیه ۱۰۴ میلیون دلاریاش، توانست یونیورسال (Universal) را تا حدودی به میدان رقابت بازگرداند.
در تصویر زیر میتوانید، لیست پرفروشترین فیلمهای سال ۲۰۱۶ تا تاریخ ۳ آگوست (۱۳ مرداد) را مشاهده کنید:
با ریبوت موفق مجموعه جنگ ستارگان (Star Wars) در ماه دسامبر، دیزنی (Disney) اکنون صاحب سه دارایی سینمایی کلیدی و ارزشمند شامل انیمیشنهای پیکسار، فیلمهای مارول و جنگ ستارگان است. دیزنی طی دهه گذشته توانست، پیکسار (Pixar)، مارول (Marvel) و اخیراْ لوکاسفیلم (Lucas film) را در مجموع با رقم سرسامآور ۱۵.۵ بیلیون دلار به مجموعه خود اضافه کند. هر استودیویی آرزو دارد که فقط یکی از آنها را داشته باشد، پس خیلی نباید از عملکرد فوقالعاده دیزنی تعجب کرد. البته رقبای دیزنی هم بیکار نیستند. شرکت «کامکست» (Comcast) موفق شد استودیوی «دریم ورکز» (Dream Works) که انیمیشنهای معروفی مثل «شرک» (Shrek) و «پاندای کونگفوکار» (Kung Fu Panda) را در کارنامه دارد، با مبلغ ۳.۸ بیلیون تصاحب کند.
این صحبتها به این معنی نیست که تمام اعمال دیزنی به موفقیت ختم میشود. مثلاً فیلم «آلیس آنسوی آینه» (Alice Through The Looking Glass) که به عنوان دنبالهای برای فیلم «آلیس در سرزمین عجایب» (Alice In Wonderland) ساخته شده بود، توانست به فروش خانگی ۷۶ میلیون دلاری راضی شود، در حالی که بودجه تولید همین فیلم حدود ۱۷۰ میلیون دلار تخمین زده میشود. جدیدترین ساخته «استیون اسپیلبرگ» (Steven Spielberg) یعنی «غول بزرگ مهربان» (The BFG) هم عملکرد ناامیدکنندهای داشت.
بهتر است بدانید که فیلم بعدی جنگ ستارگان که با نام Rogue One: A Star Wars Story عرضه خواهد شد یک دنباله برای فیلمهای قبلی نیست و داستان مستقلی دارد. اگر واکنشها نسبت به این فیلم همانند «جنگ ستارگان: نیرو برمیخیزد» (Star Wars: The Force Awakens) باشد، دیزنی میتواند سلطه خود را بر باکس آفیس (Box Office) حفظ کند.