وقتی سال ۲۰۱۱ برای اولینبار «به سوی ماه» (To The Moon) توسط استودیو کوچک و کاملا مستقل «فری برد» (Freebird) منتشر شد، نظرات منتقدین، علاقهمندان به عناوین داستانی بزرگ و جمع کثیر بازیکنان با سلایق گوناگون کاملا بر خلاف یکدیگر بودند. عدهای بازی را یک اثر کوچک و نه چندان جالب با قصهای سطحی و انیمهگونه خواندند که در حد استانداردها نیست! و خیلیها نیز به تعریف و تمجید از درونمایه قصه و پرداخت روایت آن بدون هجویات و غلوهای رایج پرداختند. با تمام آن تعاریف و حملات نقادان پراکنده در جهان، حال پس از گذشت چیزی نزدیک به شش سال از انتشار اولیه برای پیسی، بازی موبایل To The Moon پا به تلفنهای همراه گذاشته تا افرادی که این تجربه را از دست دادهاند، از لذت فراوانش بهرهمند گردند.
داستان بازی را شاید نتوان به زور کلمات و مشتی معادل در جمله، آنطور که شایسته است تعریف کرد. قطعا اینگونه روایات عمیق با اهدافی نظیر پرداختن به نقاط روحی، شخصیتی و مفاهیم درونی انسان، در حروف نمیگنجند و باید به تجربه درکشان نشست. قصه بازی در مورد دو دکتر با استعداد و زبردست در مسائل علمی به نامهای «اوا روزالین» (Eva Rosalene) و «نیل واتس» (Neil Watts) بوده که این دو از طرف کمپانی «سیگموند» وظیفه تحقیق و کار بر روی خاطرات و ذهن افراد مختلفی را دارند که نزدیک مرگ هستند و به مهمترین آرزوهای قلبی خود در دوران زندگی نرسیدهاند! هدف کاری دکترهای قصه در بازی، فردی فرتوت و ناتوان به نام «جانی وایلز» (Johnny Wyles) است که در بستر بیماری به سر میبرد و چند روزی بیشتر زنده نخواهد بود. اوا و نیل پس از ورود به منزل جانی و صحبت با خدمتکار و دکتر معالج وی متوجه میشوند آرزوی عمیق قلبی و انجام نشده او، سفر به ماه است! قصه بازی موبایل To The Moon تازه از این نقطه رنگ آغاز میگیرد و پیچشهای کوچک و بزرگ داستانی، یکی پس از دیگری نمایان میشوند. نوع روایت نویسنده خلاق بازی یعنی «کان گائو» به گونهای است که پیدا کردن مشابهاش حداقل در حوزه بازیهای ویدیویی، عملی طافتفرسا قلمداد میشود. دکترهای محوری داستان که به نوعی شخصیتهای اصلی به حساب میآیند، پس از شنیدن تنها خواسته جانی که رسیدن به آرزویش پیش از مرگ است، با توجه به تکنولوژی و ابزارآلات علمی کمپانی سیگموند شروع به انجام اعمالی خاص بر روی حافظه و خاطرات محبوسشده در ذهن وی میکنند تا با بررسی چگونگی و ریشهیابی علل خواسته او در دوران مختلف زندگی اعم از کودکی، بتوانند او را به ماه بفرستند!
قصه خیلی ساده اما در عین حال زیبا روایت میشود و مخاطب را در بازههای زمانی گوناگون، وارد اماکنی مختلف همراه نمایش اتفاقاتی از گذشتههای جانی میسازد که در نوع خود بسیار هوشمندانه و انسانی است. در بازی موبایل To The Moon دفعات تقریبا زیادی با صحنههای احساسی از آمال و آرزوهای کودکی، حسرتها و اشتباهات مرتکبشده در زندگانی و ناامیدی انسان در واپسین لحظات عمر مواجه خواهید شد. شاید از نظر برخی چنین مفاهیم عمیق و جاه طلبانهای، مناسبت خاصی با اندازه ظاهری بازی و گرافیکاش نداشته باشد و حتی بیارزش خوانده شود اما حقیقت کاملا چیز دیگریست و داستان در این عنوان خوب شروع میشود، فوقالعاده ادامه پیدا میکند و در شرایطی عالی به پایان میرسد. گاهی اوقات باید از بین دو راهیهای میان بحثها، جوابهایی را به دلخواه انتخاب کنید که البته آنچنان تاثیری در پایانبندی و چگونگی رخداد وقایع نخواهند داشت. وجود مجادلات لفظی بین اوا و نیل نیز خالی از لطف نیست و عمده حماقتهای جناب نیل واتس که اغلب از کنجکاوی و لجبازی نشأت میگیرد، لحظات کمیکی را پدید میآورد تا مخاطب از روایتی نسبتا غمناک دچار خستگی نگردد.
بازی موبایل To The Moon در زمینه گیمپلی اما حرف خاصی برای گفتن ندارد. سبک این اثر یک نقشآفرینی داستانمحور بدون سیستم مبارزه و سنن اصلی این سبک است و در کنار این موارد، عنوانی کلاسیک و ۱۶ بیتی محسوب میگردد که شباهتهای فراوانی به فاینال فانتزیهای ماقبل نسخه هفتم و نقش آفرینیهای قدیمی دارد. چیز به خصوصی از گیمپلی تراوش نمیشود و اشاره به آیتمهای گوناگون برای تعامل و جمعآوری، همچنین حرکت داخل محیطهای مختلف به منظور انجام اهداف، عمده اعمالی است که در گیمپلی بازی قادر به انجامشان هستید.
اگر تا به امروز نسخه اولیه این عنوان را امتحان نکردید، بازی موبایل To The Moon را برای قصه زیبا، مفاهیم عمیق و درونی انسان و روایت جذابش هم که شده تجربه کنید. اگر علاقهمند به عناوین مستقل و کوچک با قصهای کاملا بزرگ و غریب هستید و به گرافیک بالا و جلوههای بصری هوش از سر پران (!) حداقل در چنین آثاری اهمیت نمیدهید، از پیشنهاد بنده احساس پشیمانی نخواهید کرد و چند ساعت پس از شروع، شاید همراه نوای عجیب و دلنشین موسیقی در کنار پایانبندی احساسیاش، اندک قطرات اشک حاصل از بغض خود را پاک نمایید و زین پس کمی بیشتر به آرزوهای قلبی و درونیتان فکر کنید.