دیگر تا آغاز سال نو چیزی باقی نمانده و سال ۱۳۹۶ با تمام خوبیها و بدیها و خاطرات تلخ و شیرینی که برایمان داشت، قرار است برای همیشه به تاریخ بپیوندد. ما هم به مناسبت آغاز سال نو، تصمیم گرفتیم ۱۳ انیمیشن جذاب که متناسب با حال و هوای عید هم هستند را معرفی کنیم.
قبل از شروع لیست، به یک نکته مهم هم اشاره کنم آن هم اینکه در این لیست، هدف، معرفی انیمیشنها و انیمههایی هستند که علی رغم ارزش بالایی که دارند، فضایی کمیک دارند و میتوانند حس خوبی بهتون القا کنند. در نتیجه به این لیست به عنوان لیستی از بهترین انیمیشنها و انیمههای تاریخ نگاه نکنید. هرچند میتوانید منتظر چنین لیستی در آیندهای نزدیک، باشید! نکته دیگر هم این است که سعی شده در این متن، از آثار فوقالعاده معروفی مانند «عصر یخبندان» و «ماداگاسکار» و «شرک» و «پاندا کنگفو کار» و کلاسیکهای دیزنی و پیکسار صرف نظر شود چون فارغ از اینکه این آثار میتوانستند در این لیست قرار بگیرند یا خیر، بعید میدانم کسی باشد که تاکنون این انیمیشنها را ندیده باشد. درنهایت هم اینکه اعدادی که کنار این آثار میبینید، نه به معنی رتبهبندی هستن و نه به معنی اینکه چه روزی این آثار را ببینید و صرفا برای خواناتر شدن متن، از این اعداد استفاده شده است.
۷- Colourful
یک روح، که گذشته خود را به یاد نمیآورد، این فرصت را مییابد که بار دیگر به زندگی برگردد و این بار در جسم جوانی برود که به تازگی خودکشی کرده است.
شاید متفاوتترین و ناشناختهترین عنوانی که در این لیست وجود دارد، همین انیمه زیبای Colourful باشد. این انیمه اثری کمدی محسوب نمیشود (هرچند برخی صحنههای کمیک درش وجود دارد) اما فضای کلی آن و مفهومی که قصد انتقال آن را دارد، کاملا با حال و هوای نوروز و آغاز سال جدید و تولدی دیگر و… همخوانی دارد. در این انیمه تلخی و شیرینی تقریبا به یک اندازه قرار داده شده و فضای آن به گونهای است که در آن واحد هم غم را احساس میکنید و هم شیرینی و امید را که این موضوع به این معنی است که Colourful میتواند کاری کند که شما مفهومش را فقط در دیالوگها نشنوید و آن را احساس هم بکنید.
«اسکروج» (Scrooge)، به گویندگی «جیم کری» (Jim Carrey)، فردی بسیار خسیس و بیرحم است. اما در روز کریسمس، روح کریسمس گذشته، روح کریسمس حال و روح کریسمسهای آینده به سراغ او میآیند تا هم دلیل شخصیت خشک و نامهربان اسکروج را به او یاداوری کنند و هم تاثیری که رفتار و کارهای او در آینده دور و بریهایش میگذارد را به او نشان دهند.
انیمیشن A Christmas Carol یکی از رادیکالترین آثاری است که دیزنی در رابطه با ایام کریسمس ساخته است. این اثر در مجموع، حداقل براساس آمار و ارقام، انیمیشن چندان موفقی نبود و شاید به همین دلیل حضورش در این لیست باعث تعجب برخی خوانندگان شود. اما به جز اینکه در مجموع، این انیمیشن از نظر فنی و ساختاری هم اثر قابل قبولی است، دلیل اصلی قرار دادن این انیمیشن در این لیست، رمان بسیار زیبا و تاثیرگذار A Christmas Carol از «چارلز دیکنز» (Charles Dickens) بزرگ است.
داستان A Christmas Carol با وجود اینکه کلمه «کریسمس» را در دل خود دارد، اما اصلا و ابدا محدود به کشورهای غربی یا مسیحیان نیست و هر کشور و هر فرهنگی که سال نو را جشن میگیرند، میتوانند از این رمان لذت ببرند. از این رمان زیبا، تاکنون انیمیشنها و فیلمهای بسیار زیادی ساخته شده است اما A Christmas Carol محصول سال ۲۰۰۹ شاید شناختهشدهترین و قابل توجهترین انیمیشن بلندی باشد که تاکنون از رمان A Christmas Carol ساخته شده است. این انیمیشن بخاطر سبک خاصش، میتواند جذابیتهای خاصی برایتان داشته باشد اما درمجموع در حد رمان A Christmas Carol نیست و از این نظر کمی ناامیدکننده است.
انیمیشن A Christmas Carol هماکنون امتیاز ۶.۸/۱۰ از سایت IMDB و امتیاز ۵۵/۱۰۰ را از منتقدان سایت Metacritic کسب کرده است و همانطور که گفته شد، حداقل براساس آمار و ارقام، چندان موفق نبوده است. اما شاید یکی از اصلیترین دلایل امتیاز پایینش، حداقل در سایت IMDB این باشد که باوجود فضای نسبتا تاریک و خشن و جدیای که دارد، درجهبندی سنی PG را کسب کرده و به همین دلیل هم در زمان اکرانش، باعث عصبانی شدن پدر مادرهای زیادی شد! اما تیم سازنده این اثر، تیمی بسیار حرفهای و جذاب هستند. کارگردانی این اثر برعهده «رابرت زمکیس» (Robert Zemeckis، کارگردان بزرگی که آثاری همچون Forrest Gump و سهگانه Back to the Future را در کارنامه دارد) است و از گویندگان اثر هم به جز جیم کری، میتوان به بازیگران دوستداشتنی دیگری همچون «کالین فرث» (Colin Firth)، «رابین رایت» (Robin Wright) و البته «گری اولدمن» (Gary Oldman) اشاره کرد. درنهایت هم اینکه این انیمیشن برخلاف اکثر انیمیشنهای موجود، به صورت لایو-اکشن تهیه شده و گویندگان اثر به جز گویندگی، حرکات بدن و به تصویر کشیدن احساسات صورت شخصیتهای خودشان را نیز برعهده داشتهاند.
امپراطور «کوزکو» (Kuzco) که فردی بسیار خودخواه و خودشیفته است، پس از نوشیدن یک محلول جادویی، به شتر تبدیل میشود (!) و براساس یک اتفاق، به خانهای روستایی میرود و حالا قصد دارد توسط یک فرد ساده و روستایی، دوباره به کاخش برگردد و این سحر را نیز باطل کند.
برای قرار دادن این اثر در این لیست، شک و تردید زیادی داشتم چون انیمیشن The Emperor’s New Groove اثری شناخته شده است و شاید دیگر کم کم بتوان این انیمیشن را در لیست بلندبالای «کلاسیکهای دیزنی» قرار داد. اما به هر حال به این نتیجه رسیدم که احتمالا به جز همنسلهای من، افراد زیادی این انیمیشن را مشاهده نکردهاند چون علی رغم اینکه یکی از زیباترین و اگر بهتر بخواهیم بگوییم، یکی از خندهدارترین آثار دیزنی است (اگر نگوییم که این انیمیشن خندهدارترین اثر دیزنی است) ولی در حد بقیه کلاسیکهای دیزنی و همینطور آثار مدرن دیزنی، معروف نیست و به نوعی بین دو نسل از آثار دیزنی قرار گرفته است.
انیمیشن The Emperor’s New Groove به معنی واقعی کلمه خندهدار است. یعنی واقعا خیلی سخت است که این انیمیشن را ببینید و نخندید. داستان کلی این انیمیشن واقعا جالب است و با توجه به زمان کوتاهی که دارد، میتواند به خوبی هرکسی را با خودش همراه کند. یک سری مفاهیم هم در دل این اثر وجود دارد ولی خب مفاهیمی ساده هستند و نکته خاصی در آنها وجود ندارد. درواقع این انیمیشن یک اثر فوقالعاده سرگرمکننده، خندهدار و البته همراه با خلاقیتهای بیشمار است که هرکسی میتواند از تماشایش لذت ببرد.
این انیمیشن هماکنون نمره ۷.۳/۱۰ را از کاربران سایت IMDB کسب کرده و منتقدان سایت Metacritic هم به این انیمیشن نمره ۷۰/۱۰۰ دادهاند. ضمن اینکه «زندگی دوباره امپراطور» اثری بسیار بدشانس هم بود چون در آخرین سالی که مراسم اسکار به انیمیشنهای بلند جایزه جداگانه نمیداد اکران شد و به همین دلیل نتوانست نامزدی اسکار را به لیست موفقیتهایش اضافه کند. شک نکنید اگر این انیمیشن یک سال دیرتر اکران میشد، میتوانست حداقل نامزدی جایزه اسکار بهترین انیمیشن سال را کسب کند. از صداپیشگان اثر هم میتوان به «دیوید اسپید» (David Spade) و «جان گودمن» (John Goodman) اشاره کرد.
پس از اینکه «هومر سیمپسِن» (Homer Simpson) به صورت اتفاقی ذخیره آب شهر را آلوده میکند، به فردی منفور تبدیل میشود و مجبور میشود همراه با خانوادهاش از شهر فرار کند.
«فقط یک احمق حاضر میشه بابت چیزی که به صورت رایگان داره از تلویزیون نگاه میکنه، هزینه کنه» این عبارتیست که هومر سیمپسن همان اول انیمیشن The Simpsons Movie میگوید و با همین عبارت نشان میدهد که این انیمیشن حتی از سریال انیمیشنی The Simpsons هم رادیکالتر است و با کسی شوخی ندارد. کمدی The Simpsons Movie، یک کمدی تمام عیار است که هرنوع و هرسبک کمدیای که تصورش را بکنید در آن گنجانده شده است. این انیمیشن هم مانند تمام انیمیشنهایی که در این لیست وجود دارند، و کلا اکثر انیمیشنهایی که ساخته میشوند، برای بزرگسالان است اما یک تفاوتی که این انیمیشن با سایر انیمیشنهای این لیست دارد این است که The Simpsons Movie با درجهبندی سنی PG-13، عملا برای کودکان بدآموزی دارد! اگر دنبال انیمیشنی هستید که با خانواده ببینید و جلوی خانواده، معذب هم هستید، باز هم میتوانید از The Simpsons Movie لذت ببرید چون شوخیهایش در آن حد هم منشوری نیست اما خب مطمئنا The Simpsons Movie تفاوت زیادی با «خرسهای مهربان» دارد!
انیمیشن The Simpsons Movie هماکنون امتیاز ۷.۴/۱۰ را از کاربران سایت IMDB کسب کرده و منتقدان سایت Metacritic هم به این انیمیشن نمره بسیار خوب ۸۰/۱۰۰ را دادهاند. The Simpsons Movie نامزد گلدن گلوب بهترین انیمیشن سال هم شده است. نویسنده، کارگردان و بازیگران این اثر هم همان تیم موفق سریال The Simpsons هستند که در این انیمیشن هم کارشان را به خوبی انجام دادهاند. اما بازیگران مهمانی هم در این انیمیشن حضور دارند که از میان آنها میتوان به «تام هنکس» (Tom Hanks) معروف و محبوب اشاره کرد.
۱۱- The Croods
یک خانواده غارنشین، پس از اینکه غار محل زندگیشان نابود میشود، با همراهی یک پسر خلاق که دنبال تجربههای جدید است، وارد ماجراجوییای برای یافتن مکانی جدید برای زندگی، میشوند
انیمیشن The Croods از آن دست انیمیشنهاییست که علی رغم داستان بسیار زیبا و غنیای که دارد، متاسفانه از نظر تکنیکهای انیمیشنسازی، مشکلات زیادی دارد. درواقع این انیمیشن از آن دست آثاریست که ظاهرش چندان چنگی به دل نمیزند اما باطنش و مفهومی که در خود دارد، واقعا قابل تامل و قابل تحسین است. این انیمیشن هم بخاطر مفهوم کلیش که در رابطه با تغییر نوع نگرش و پذیرفتن ایدههای جدید است، میتواند اثری مناسب و متناسب با ایام نوروز باشد. ضمن اینکه کمدی این انیمیشن هم واقعا کمدی خوبیست و کاری میکند که بارها و بارها با صدای بلند بخندید. علاوهبر همه این موارد، با تماشای The Croods یک درس تاریخ رایگان را هم در رابطه با چگونگی شکل گرفتن «سلفی» میگذرانید!
The Croods هماکنون امتیاز ۷.۲/۱۰ را از کاربران سایت IMDB دریافت کرده و منتقدان سایت Metacritic هم نمره ناامیدکننده ۵۵/۱۰۰ را به این انیمیشن دادهاند. اما مفاهیم، داستان و گویندگی بسیار خوب صداپیشگان این انیمیشن باعث شدند که The Croods هم در مراسم گلدن گلوب و هم در مراسم اسکار، نامزد جایزه بهترین انیمیشن سال شود. کارگردانی این انیمیشن به صورت مشترک بر عهده «کرک د میکو» (Kirk De Micco) و «کریس سندرز» (Chris Sanders، نویسنده و کارگردان انیمیشن زیبای How To Train Your Dragon) است و از صداپیشگان این انیمیشن هم میتوان به نامهای شاخصی همچون «نیکلاس کیج» (Nicolas Cage)، «رایان رینولدز» (Ryan Reynolds) و «اما استون» (Emma Stone) اشاره کرد.
۱۲- The SpongeBob SquarePants Movie
پس از اینکه «پلانکتون» بالاخره در اجرای یکی از نقشههای شیطانیش موفق میشود، باب اسفنجی و «پاتریک» (Patrick) وارد ماجراجوییای برای نجات شهرشان میشوند.
سریال انیمیشنی باب اسفنجی، بیش از هرچیز دیگری، به کمدی بزرگسالانش مشهور است و این موضوع که این انیمیشن هم در میان کودکان طرفداران بیشماری دارد و هم در میان بزرگسالان، همیشه موضوعی قابل تحسین بوده است. اما انیمیشن سینمایی The SpongeBob SquarePants Movie حتی از بهترین اپیزودهای سریال باب اسفنجی هم خندهدارتر و هوشمندانهتر و از همه مهمتر، خلاقانهتر است. از اول تا آخر این انیمیشن، ما شاهد خلاقیتهای بیشماری هستیم که بیشتر آنها هم به معنی واقعی کلمه هوشمندانه هستند و میتوانند کاری کنند که از ته دل بخندید. این انیمیشن مفاهیمی در دل خود دارد اما انقدر مفاهیمش ساده هستند که خیلی بعید است بتوانند کسی را به فکر فرو ببرند.
انیمیشن The SpongeBob SquarePants Movie هماکنون امتیاز ۷/۱۰ را از کاربران سایت IMDB کسب کرده و منتقدان سایت Metacritic هم به این انیمیشن نمره ۶۶/۱۰۰ دادهاند. کارگردانی این انیمیشن برعهده «استفن هیلنبرگ» (Stephen Hillenburg، خالق باب اسفنجی) و «مارک آزبورن» (Mark Osborne، کارگردان انیمیشن عمیق و زیبای پاندا کنگفو کار ۱) بوده و صداپیشگان این انیمیشن، همان صداپیشگانی هستند که در سریال باب اسفنجی هنرنمایی کردهاند. اما بازیگران مهمان نامآشنایی همچون «دیوید هَسِلهَف» (David Hasselhoff)، «اَلِک بالدوین» (Alec Baldwin)، «جفری تامبر» (Jeffrey Tambor) و «اسکارلت یوهانسن» (Scarlett Johansson، یا همان اسکارلت جوهانسون خودمون!) هم در این انیمیشن صداپیشگی کردهاند.
۱۳- Coco
کودکی که عاشق موسیقیست ولی در خانوادهای زندگی میکند که موسیقی ممنوع است، پس از اینکه به صورت اتفاقی وارد دنیای مردگان میشود، تصمیم میگیرد اسطوره موسیقیایی خودش را پیدا کند.
۱۲ انیمیشن و انیمهای که تا پیش از Coco معرفی شدند بیشتر به حال و هوای ۱۲روز اول نوروز میخوردند اما سیزدهمین و آخرین انیمیشنی که در این متن قصد پیشنهاد آن را داریم، بیشتر به حال و هوای ۱۳ به در و آخرین روز از ایام نوروز میخورد. انیمیشن Coco به مراتب جدیدتر از بقیه انیمیشنهای این لیست است و علی رغم اینکه قطعا به مرور زمان تبدیل به یکی از کلاسیکهای پیکسار میشود، ولی درحال حاضر افراد زیادی هستند که هنوز این انیمیشن زیبا را مشاهده نکردهاند و به همین دلیل هم تصمیم گرفتم این انیمیشن را هم به این لیست اضافه کنم.
انیمیشن Coco اثری عمیق است که میتواند به راحتی احساسات بینندگان خودش را برانگیزد و به لطف قدرت فوقالعاده زیادی که در زمینه تکنیکهای انیمیشنسازی دارد، اثریست که علاوهبر باطنی عمیق، ظاهری زیبا هم دارد. Coco هرزگاهی میخندانتتان ولی هدف اصلیش برانگیختن احساسات شماست در نتیجه اگر فردی احساساتی هستید، شاید دفعاتی که در این انیمیشن اشک میریزید، بیشتر از دفعاتی باشد که میخندید! البته این موضوع اصلا و ابدا به معنی غمگین بودن و یا تلخ بودن Coco نیست و اتفاقا برعکس، «کوکو» انیمیشنی بسیار شیرین است که به خوبی توانسته از پتانسیلهای «روز مردگان» و سفر به دنیای مردگان استفاده کند. درنهایت هم اینکه، Coco مانند انیمیشن بسیار زیبا و دوست داشتنی Corpse Bride که در ایران بیشتر به «عروس مرگان» یا «عروس مرده» شناخته میشود، اثری تاریک نیست و به همین دلیل هم میتواند گزینهای بسیار مناسب و ایدهآل برای ایام نوروز و مخصوصا ۱۳ به در باشد.
انیمیشن Coco هماکنون با کسب امتیاز ۸.۵/۱۰ از کاربران سایت IMDB، رتبه ۵۶ را در میان بهترین فیلمهای تاریخ از دیدگاه این سایت، در دست دارد. منتقدان سایت Metacritic هم به Coco نمره بسیار خوب ۸۱/۱۰۰ را دادهاند. کارگردانی این انیمیشن برعهده «لی آنکریچ» (Lee Unkrich، کارگردان انیمیشن فوقالعاده Toy Story 3) و «آدرین مولینا» (Adrian Molina) بوده و درمیان صداپیشگان انیمیشن هم به جز «گائل گارسیا برنال» (Gael García Bernal) دوست داشتنی، نام مطرح دیگری به چشم نمیخورد.
3 دیدگاه
farhad001
کوکو رو همین چند وقت پیش دیدم
جادوی پیکسار توی این انیمیشنه همین کافیه
Armin2
درجستجوی نمو
فرار مرغی
بچه رئیس
قلعه هاول
اسم تو
شهر اشباح
شاهزاده مونوروکه
اینارو هم اضافه کنید
pcgamer
Coco عاااااالی بود