اخیرا شرکت NVidia دو کارت گرافیک GTX 1050 و مدل ارتقا یافته همین کارت، GTX 1050 Ti (مخفف Titanium) را به بازار عرضه کرده است. این دو کارت به نظر آخرین مدلها از نسل دهم کارتهای گرافیک (نسل Pascal یا GTX 10 series) این شرکت، تا زمان عرضه GTX 1080 Ti در سال بعد باشند. اخیرا در مقالهای دیگر در گیم شات، به نقد و بررسی کارت گرافیک GTX 1050 پرداختیم (از این لینک میتوانید به مقاله نقد و بررسی ۱۰۵۰ منتقل شوید)، بعد از مشاهده عملکرد این کارت، ما به سراغ مدل ارتقا یافته و قویتر، یعنی کارت گرافیک GTX 1050 Ti رفتهایم. پس با گیمشات برای خواندن ادامه این مقاله همراه باشید.
دو کارت گرافیک اقتصادی پاسکال، GTX 1050 و GTX 1050 Ti، بر اساس معماری سیلیکون GP107 ساخته شدهاند؛ برخلاف سیلیکونهای GP100، GP104 و GP106 که قبلا عرضه شده بودند، این مدل با معماری ۱۴ نانومتری ساخته شده است. (لازم به ذکر است که تمامی سیلیکونهایی که بر پایه نسل پاسکال ساخته شدهاند، فعلا تحت معماری ۱۶ نانومتری در دسترس میباشند)
من به شخصه فکر نمیکنم که NVidia در آینده مدل ضعیفتری از نسل پاسکال منتشر کند. به نظر میآید که فعلا از مدلهای GTX 1040 و ۱۰۳۰ یا مدلهای دیگر خبری نباشد. شاید NVidia، معرفی و عرضه آنها را برای زمان مناسب برنامه ریزی کرده است، شاید هم این شرکت به کل بازار کارتهای پایین رده را به سری ۹۰۰ واگذار کرده باشد. خب، با آماری که در دست داریم، این شرکت ۵ مدل کارت گرافیک از سری ۹۰۰ (نسل مکسول Maxwell، قبل از عرضه نسل پاسکال) بدون احتساب Titan X و ۶ کارت از نسل پاسکال را تاکنون عرضه کرده است (بدون احتساب Titan X) و یک کارت دیگر هم به نام GTX 1080 Ti در راه میباشد (تاریخ عرضه این کارت طبق خبرهای رسمی، ژانویه ۲۰۱۷ میباشد). شرکت NVidia دو مدل از سری پاسکال را به کارتهای پایین رده و اقتصادی خودش اختصاص داده است که انتظار میرفت فقط از نظر مقدار حافظه VRAM با یکدیگر متفاوت باشند(VRAM، حافظه اختصاصی مشابه RAM در کارتهای گرافیک که مدلهای سه بعدی و پردازشها را در خود ذخیره میکند تا در صورت نیاز به سرعت بارگذاری شوند)، اما آنها علاوه بر اینکار، سرعت کلاک و فرکانس و تعداد هستهها را هم در مدلهای بالاتر، افزایش دادهاند.
خب این کارت آماده است تا به GTX 1060 3GB نزدیک شود (با قیمت کمتر) و همچنین دو کارت GTX 960 و GTX 950 را کنار بزند در حالی که علاوه بر قیمت پایینتر، ۳۰ درصد مصرف برق کمتری هم دارد. با اینحال از نظر پرفورمنس و کارایی من فکر نمیکنم که تفاوت میان ۹۶۰ و ۹۵۰ با کارت گرافیک GTX 1050 Ti و ۱۰۵۰ شگفتزدتان کند؛ به طور کل این دو کارت از مدلهای مورد بحث پاسکال، از هستههای CUDA بالاتری بهره میبند، در حالی که پاسکالها فرکانس بیشتری دارند. این تفاوتها، تقریبا سطح این کارتهای گرافیک را یکی میکند و شاهد افزایش سطح و کارایی بسیار بالایی از ۱۰۵۰ در مقایسه با اجدادش نخواهیم بود.
در این جا نگاهی کلی به مشخصات کارتهای زیر ۲۰۰ دلار NVidia در دو نسل پاسکال و مکسول، میاندازیم:
مشخصات روی کاغذ همه چیز را روشن نمیکند؛ اما یک طرح کلی از تفاوتهای بین کارتهای هم رده مکسول و پاسکال را ارائه میدهد. همانطور که در مشخصات بالا کاملا مشهود است، بزرگترین مزیتها و برتریهای کارت گرافیک GTX 1050 Ti نسبت به مکسولها، توان موردنیاز کمتر، اندازه و قیمت آن میباشد.
وقتی بعضی چیزها ناخوشایند میشوند (!)؛ با توجه به معماری ساخت این کارت و سیلیکون آن در نسل پاسکال، بزرگترین پیشرفت در کارت گرافیک GTX 1050 Ti پایین آوردن فشار کاری مموری در حدود ۳۰ درصد با بهبود دادن تراکم رنگ دلتا بوده است؛ بنابراین، زمانی که کارت GTX 960 روی کاغذ از کارت گرافیک GTX 1050 Ti برتر میباشد، ۱۰۵۰ Ti میتواند در بعضی مواقع حتی بهتر عمل کند. به هر حال، کارت گرافیک GTX 1050 Ti ، حدود ۴۰ دلار از قیمت کنونی ۹۶۰ چهار گیگابایتی هزینه کمتری دارد (حدودا ۱۴۰ هزار تومان) و این تفاوت وقتی مشهودتر میشود که بدانیم تفاوت قیمت زمان عرضه دو کارت به یک رقم هنگفت میرسد؛ حدود ۸۰ دلار (تقریبا ۲۸۰ هزار تومان). همچنین این که NVidia از این کارت مدل دو گیگابایتی عرضه نکرده است، جای شکر دارد. دو گیگابایت VRAM واقعا برای کاربرد فعلی کم است و به نظر من همین که این مقدار را در ارزانترین پاسکال خود، یعنی GTX 1050 جای داده، بازهم جای شکر دارد.
نکته مهمتر راجع به کارت گرافیک GTX 1050 Ti این است که با استفاده از همین مدل در یک سیستم PC میتوانید یک سیستم با قیمت بر حق زیر ۵۰۰ دلاری (حدودا یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان) ببندید. اگر هم که قبلا یک سیستم داشتهاید و میخواهید کار گرافیک آن را عوض کنید، میتوانید با پرداخت کمتر از نصف مبلغ یک کنسول، یک GPU به صرفه بخرید؛ فقط انتظار نداشته باشید یک کارت ۱۴۰ دلاری برایتان مشابه با GTX 1060 سه گیگابایتی که ۲۰۰ دلار است کار کند.
سوال اصلی اینجاست که شما با کوچ کردن به یک کارت گرافیک بهتر، چقدر پرفورمنس بیشتری تجربه میکنید. برای دیدن جواب، بیایید سری به بنچمارکها بزنیم.
پرفورمنس کارت گرافیک GTX 1050 Ti
در این تست بین بازیهایی که با Vulkan و DX12 راحتتر هستند و بازیهایی که با OpenGL و DX11 عملکرد بهتری دارند، رقابتی برگذار شده است. البته ما ۱۵ بازی مختلف را تست کردیم و میانگین پرفورمنس و دو بنچمارک اختصاصی را مشاهده میکنید (متاسفانه به دلیل تعداد بالای عکسها امکان قرار دادن تمامی آنها روی صفحه وجود ندارد). اکثرا بازیها با DX11 یا OpenGL راحتتر هستند و عملکرد بهتری روی کارت گرافیک GTX 1050 Ti دارند. در بین تمامی بازیهای تست شده، فقط Ashes of the singularity، Hitman و Gears of war 4 روی DX12 (مخفف DirectX 12) تست شدهاند.
از آنجایی که کارت گرافیک GTX 1050 Ti یک کارت اقتصادی است و شما نمیتوانید انتظاری ازآن روی رزولوشن ۴K داشته باشید، من تست را محدود به سه حالت کردم؛ یک بار از بازیها روی تنظیمات گرافیکی مدیوم و رزولوشن ۱۰۸۰p تست گرفتم، یک بار با کیفیت Ultra روی همان رزولوش و یک بار هم روی رزولوشن ۱۴۴۰p با کیفیت Ultra. سیستمی که در این تست از آن استفاده شد با یک پردازنده اورکلاک شده Core i7 5930K قدرت گرفته بود، هر چند این فاکتور چندان مهمی نیست؛ چرا؟ چون در اکثر بازیهایی که تست شد، با شبیه سازی یک پردازنده i3 4360 که از دو هسته و ۳.۷ گیگاهرتز فرکانس بهره میبرد و در همین شبیه سازی مشخص شد که اکثر بازیها GPU محور هستند. رقبای اصلی کارت گرافیک GTX 1050 Ti کمی عرصه را برای این کارت تنگ میکنند؛ مثلا کارت رقیب یعنی AMD Radeon RX 460 چهارگیگابایتی ۲۰ دلار قیمت کمتری دارد درحالی که RX 470 30 دلار هزینه بیشتری روی دستتان میگذارد. در این تست همچنین چندی از کارتهای گرافیک قدیمی را هم وارد کردم تا نتیجه واضحتر شود.
خب، کارت گرافیک GTX 1050 Ti توانست مقام بهترین و سریعترین کارت گرافیک ۱۴۰ دلاری را از آن خود کند. این کارت به راحتی RX 460 را شکست داد (در واقع نتایج حتی نزدیک هم نبود). این کارت با بازیهای Hitman و Deus Ex عملکرد بهتری دارد، در حالی GTX 1050 در اکثر مواقع حداقل ۱۰ درصد عملکرد بهتری دارد؛ ولی وقتی بحث به سمت بازیهایی که با NVidia عملکرد بهتری دارند میرسد، مثل Civ 6 با ۴۰ تا ۵۰ درصد عملکرد بهتر، در fallout 4 با ۳۵ تا ۴۰ درصد و ۷۰ درصد در GTA V، کارت گرافیک GTX 1050 Ti برتری خود را کاملا اثبات میکند. در واقع، حتی در بازیهایی که اختصاصا با پلتفرم AMD بهتر کار میکنند، ۱۰۵۰ Ti 20 تا ۳۰ درصد عملکرد بهتری نسبت به RX 460 دارد.
رقابت در بین کارت گرافیکهای قدیمیتر کمی بالا میگیرد. کارت GTX 960 را از سال گذشته به خاطر دارید؟ این کارت روی کاغذ باید عملکرد بهتری نسبت به GTX 1050 Ti داشته باشد و واقعا هم همینطور است؛ اما فقط در مدلی که توان بیشتری مصرف میکند؛ در غیر این صورت دو کارت از نظر پرفورمنس در یک سطح قرار میگیرند. بنابراین اگر در کانفیگ سیستمتان، کارتهایی مثل GTX 960 یا R9 380 دارید، دلیل منطقیای برای کوچ کردن و انتخاب کارت گرافیک GTX 1050 Ti وجود ندارد؛ اما برای گیمرهای اقتصادی که سیستمی قدیمی دارند چه پیشنهادی وجود دارد؟ ما فرض میکنیم که در کانفیگ این دسته از گیمرها، کارت گرافیک GTX 750 Ti استفاده شده است. من اعداد دقیق ندارم اما سایتهای دیگر سخت افزار عملکرد ۹۵۰ را در مقابل ۷۵۰ Ti 50 Tiدقیق ندارم اما سایتهای دیگر سخت افزار عملکرد ۹۵۰ را در مقابل ۷۵۰ وجود دارد؟ ما فرض میکنیم که در کانفیگ این دسته از گیمره به طور میانگین، ۳۵ درصد بهتر میدانند. حالا بر اساس اعداد من، کارت گرافیک GTX 1050 Ti حدود ۲۰ درصد از ۹۵۰ سریعتر است؛ با کنار هم گذاشتن این اعداد، میتوان گفت که کارت گرافیک GTX 1050 Ti حدودا شصت درصد از یک کارت ۷۵۰ Ti سریعتر عمل میکند؛ این تغییرات فقط در کمی بیشتر از ۲ سال و نیم به وقوع پیوسته است.
این به این معنی نیست که سیلیکون GP107 را ستایش کنیم. با اینکه قیمت کمتری دارد و بهرهوری بالاتری هم در لیست ویژگیهایش فهرست کرده است، با اینحال هنوز هم باید با این حقیقت کنار بیاییم که این کارت سریعتر نیست. اگر شما سال گذشته به سیستم خود را با ۹۵۰ یا ۹۶۰ آپگرید نکردهاید، اما پرفورمنسی که ارائه میدادند، مجذوبتان کرده بود، الان فرصت مناسبی است که با پرداخت قیمتی کمتر و بازهم کمتر (به خاطر پاور با توان کمتر) میتواند این پروفورمنس را تجربه کنید. هر چند برای گیمرهای مشکل پسند که توقع دارند سیستمشان همه بازیها را روی بالاترین کیفیت و رزولوشن ۴K اجرا کند، این انتخاب کلا سمت این سطح هم نمیرود، اما اگر از آن دسته نیستید و میتوانید با کیفیتهای پایینتر هم کنار بیایید، کارت گرافیک GTX 1050 Ti انتخاب مناسب و اقتصادی برای شما به شمار میرود.
کارت گرافیک GTX 1050 Ti حدودا ۱۴۰ دلار (حدودا ۵۰۰ هزار تومان) قیمت دارد و نزدیکترین رقیب به او، کارت RX 460 از شرکت AMD، ۱۲۰ دلار (حدودا ۴۲۰ هزار تومان) برایتان هزینه بر میدارد. با انتخاب ۱۰۵۰ Ti شما مبلغ بیشتر در ازای پرفورمنس بیشتر پرداخت میکنید؛ اما این هزینه اضفه، آیا ارزش پرفورمنس ارائه شده را دارد یا خیر؟ خب با توجه به تستها، GTX 1050 Ti حدود ۲۵ درصد قدرت بیشتر را در ازای ۱۷ درصد قیمت بالاتر ارائه میدهد؛ پیروزی مقتدرانهای نیست، اما به هر حال ۱۰۵۰ Ti پیروز میدان میباشد. مشکلهای بزرگتری برای کارت گرافیک GTX 1050 Ti هم وجود دارد؛ کارتهای RX 470 و GTX 1060 رقبای بزرگتر این کارت هستند. مدل RX 470 چهار گیگابایتی حدودا ۴۰ درصد سریعتر است و در مقابل، ۲۹ درصد هم قیمت بالاتری دارد؛ در حالی که کارت NVidia، GTX 1060 Ti 50 درصد عملکرد بهتر را در ازای ۴۰ درصد قیمت بالاتر ارائه میکند. پس اگر تفاوت قیمت و کارایی دو رقیب ضعیفتر چندان برایتان مشکلی ایجاد نمیکند، اگر به دنبال خرید یک رده بالاتر بودید، از بین RX470 و ۱۰۶۰ هر دو از نظر پرفورمنس بر قیمت، انتخابهایی یکسان میباشند. در جدول زیر رده بندی بهترین کارتهای مورد بررسی بر اساس فریم ریت بر دلار را مشاهده میکنید:
مشکلی که کارت گرافیک GTX 1050 Ti با رقبایش دارد، این است که این کارت در رزولوشن ۱۰۸۰p و کیفیت گرافیک High، تقریبا در اکثر بازیها به شصت فریم بر ثانیه فریم میدهد، اما RX470 و GTX 1060 مشخصات بهتری دارند و از اخلال در حال بازی کردن شما جلوگیری میکنند و باعث میشوند جلسات گیمینگ شما، بیش از پیش جذاب و لذت بخش شود.
از منظر اورکلاک پذیری به این کارت که نگاه میکنیم میبینم میتوان توان آن را به درصد کمی افزایش داد. با مدل سفارشی EVGA PrecisionX 16 من توانستم ۱۵۰ مگاهرتز دیگر هم به فرکانس و کلاک هسته اضافه کنم، همچنین GDDR5 توانست تا ۳۵۰ مگاهرتز فرکانس بیشتر اورکلاک شود. با توجه به بالابردن توان، فشار آوردن به فنها و بالا رفتن حرارت، توانستیم ۱۰ درصد دیگر عملکرد این کارت را بهبود ببخشیم.
اگر شما واقعا نمیتوانید بودجه خرید کارت گرافیک خود را بالاتر ببرید و از ۱۵۰ دلار بیشتر برای این فاکتور مهم سیستمتان هزینه پرداخت کنید، کارت گرافیک GTX 1050 Ti بیاغراق بهترین کارت در این بازه قیمت است؛ هرچند در تستها انتخاب GTX 1050 اقتصادیتر بود، اما من ۱۰۵۰ Ti را بالاتر قرار دادم چون همانطور که درنقد و بررسی GTX 1050 بارها تکرار کردم، مقدار دو گیگابایت VRAM حتی برای بازیهای الان هم نمیتواند انتخاب خوبی باشد چه برسد به بازیهایی که در آینده عرضه خواهند شد. اگر شما میتوانید کمی پول بیشتری پرداخت کنید، RX470 چهارگیگابایتی انتخاب مناسبتری به شمار میرود.
نکات مثبت:
- اکثر بازیهای کنونی را در کیفیت High و رزولوشن ۱۰۸۰p با فریم ریت مناسبی اجرا میکند
- بهره وری بالایی دارد و سر و صدایی کم
- مهمتر از همه همه مدلهای این کارت، از ۴ گیگابایت حافظه VRAM بهره میبرند
نکات منفی:
- از خیلی از کارتهای سال پیش در این بازه قیمت سریعتر نیست
2 دیدگاه
آیسا
ممنون از مطلب استفاده کردم ، روی تصمیم گیری من تاثیر داشت
نیما
سلام ببخشید بروی مادر برد acer vercion s6610g میشه؟